22 barn omkom i skolebygning i Mexico – jordskjelvet har hittil kostet 250 mennesker livet

Redningsarbeidere jobber på spreng med å finne overlevende i ruinene og ber folk være stille så de kan høre etter rop om hjelp.

Brannmannskaper og hjelpearbeidere leter desperat etter barn som er blitt begravet i den kollapsede bygningen til Enrique Rebsamen-skolen i Mexico by. Utenfor venter pårørende. Hittil er fire overlevende hentet ut.

Jordskjelvet som rammet Mexico tirsdag ettermiddag norsk tid, hadde en styrke på 7,1.

I løpet av natten er 248 mennesker bekreftet omkommet, blant dem 117 i Mexico by og 72 i delstaten Morelos. Tallet er ventet å stige.

Brannmannskaper og hjelpearbeidere leter etter barn som er begravet i den kollapsede bygningen til Enrique Rebsamen-skolen i Mexico by.

30 barn savnet i skoleruin

I de sammenraste bygningene til en barne- og ungdomsskole sør i hovedstaden ble 22 barn og fire voksne bekreftet omkommet sent tirsdag kveld.

Skolen ble på få sekunder forvandlet til en haug der store betongplater var klasket oppå hverandre.

– Vi vet ingenting om datteren min, sier en 32 år gammel mor som venter på å få vite hvordan det går med 7-åringen hennes.

En frivillig redningsarbeider greide å krype inn gjennom en sprekk og inn i det som hadde vært et klasserom, men han fant kun omkomne.

30 barn og åtte voksne er fortsatt savnet, og fortvilte foreldre har samlet seg utenfor i håp om at barna deres skal bli funnet i live. To familier skal ha fått meldinger på WhatsApp fra døtre som befinner seg inne i ruinene, men dette er ikke bekreftet.

El Universal melder onsdag at fire barn skal være reddet levende ut av bygningen.

Frivillige bærer trebjelker som kan stive opp deler av den kollapsede Enrique Rebsamen-skolen i Mexico by, slik at hjelpemannskapene kan komme seg inn og lete etter overlevende.
Flere bygninger har kollapset i Mexico by. Det letes fremdeles i ruinene etter overlevende.

Samme dato som katastrofeskjelvet i 1985

Både redningsarbeidere og frivillige jobber på spreng med å finne overlevende i ruinene og ber folk være stille så de kan høre etter rop om hjelp.

– Min kone er der. Jeg har ikke hatt mulighet til å kommunisere med henne. Hun svarer ikke, og nå sier de at vi må skru av mobiltelefonene våre fordi det er en gasslekkasje, sier en 33 år gammel mann fra Mexico by til Reuters.

– Jeg er så bekymret. Jeg klarer ikke slutte å gråte. Det er det samme marerittet som i 1985, sier Georgina Sanchez ifølge NTB.

Jordskjelvet rammet akkurat på dagen 32 år etter at Mexico by var utsatt for det såkalte Michoacán-jordskjelvet 19. september 1985. Det hadde en styrke på 8,1. Over 9000 mennesker døde, 30.000 ble skadet, og 100.000 ble hjemløse.

44 bygninger har rast sammen i hovedstaden

Mexico bys borgermester Miguel Angel Mancera sier at minst 44 bygninger raste sammen i byen i jordskjelvet tirsdag, og at flere mennesker er innesperret.

Det bor nærmere 20 millioner mennesker i Mexico by, og det er sentrum og den sørlige delen av byen som er hardest rammet.

En overlevende reddes ut fra en av de sammenraste bygningene i bydelen Roma i Mexico by.

Har erklært katastrofetilstand

Myndighetene i Mexico har erklært katastrofetilstand i Mexico by for å frigjøre midler til nødhjelp.

President Enrique Pena Nieto har beordret alle sykehus til å holde dørene åpne for å behandle skadde.

I en videomelding ber han alle om å forholde seg rolig mens redningsarbeidet pågår:

– Det viktigste nå er å redde mennesker som fortsatt er fanget og gi medisinsk hjelp til mennesker som er skadet, sa han.

Kun noen timer tidligere hadde presidenten vært med på en minneseremoni for ofrene etter katastrofen for 32 år siden.

11 etterskjelv

Ifølge det mexicanske jordskjelvsenteret Servicio Sismológico Nacional hadde skjelvet en styrke på 7,1.

Det ble registrert klokken 20.30 lokal tid tirsdag. Siden er det registrert hele 11 etterskjelv, det sterkeste til 4,0 på Richters skala, melder avisen Reforma.

En kvinne flykter fra en sammenrast bygning i Jojutla i delstaten Morelos.

En flod av mennesker midt i millionbyen

Den internasjonale flyplassen i hovedstaden var stengt i flere timer, men har nå åpnet igjen. Trafikken i byen står stille i en voldsom trafikkork mens alle som kan, prøver å komme seg ut av byen.

Avisen El Universal beskriver en av de sentrale hovedfartsårene i Mexico by, Avenida Insurgentes, som en «flod av mennesker» som tok ben fatt for å komme ut av gigabyens sentrum.

Folk flyktet ut av kontorbygninger i Mexico by og evakuerte langs hovedavenyen Reforma etter jordskjelvet tirsdag.

Ber om stillhet og vann

Folk ble oppfordret til å donere drikkevann til redningsmannskaper og skadede.

Folk er også blitt bedt om å være stille slik at man bedre skal kunne høre rop om hjelp.

Redningstjenesten melder om flere branner og mennesker som er fanget i de brennende bygningene. En rekke steder lukter det gass, og myndighetene advarer folk mot å tenne sigaretter.

Innbyggerne i Mexico by donerer drikkevann til hjelpearbeidere og ofre etter jordskjelvet i Mexico by.

Ambassaden jobber med å kartlegge situasjonen

– Foreløpig har norske myndigheter ingen informasjon som tilsier at nordmenn er rammet, men den norske ambassaden jobber fortsatt med å kartlegge situasjonen, opplyser UDs pressetalskvinne Ane Lunde til NTB onsdag morgen.

Sårede tas hånd om i gatene i Mexico by.
Familier som frykter etterskjelv, forbereder seg til neste natt utendørs.
Folk som flyktet ut på gaten under jordskjelvet, trøstet hverandre.
Hjelpearbeidere med spesialtrenede hunder leter etter overlevende i ruinene.
Overlevende trøster hverandre i bydelen Condesa i Mexico by etter jordskjelvet.