Verden

«Den enøyde» nok en gang i søkelyset

Bamako/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Ingen vet om han fortsatt lever, men nok en gang har Mokhtar Belmokhtar, også kjent som «den enøyde», havnet i verdens søkelys etter et terrorangrep.

Maliterrorist-gyA8nVVheO.jpg Foto: © Reuters TV / Reuters

 • Ntb

Minst 21 mennesker ble drept da væpnede menn stormet et luksushotell i Malis hovedstad Bamako og tok gjester og ansatte som gisler fredag.

Islamistgruppen al-Mourabitoun har tatt på seg ansvaret for angrepet, og dermed har Mokhtar Belmokhtar nok en gang havnet i verdens søkelys.

Algerisk islamist

Belmokhtar ble født i Algerie, heter egentlig Khaled Abul Abbas og er også kjent under krigernavnet Laaouar.

Helt siden 1990-tallet har han herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.

Ifølge sikkerhetskilder i flere europeiske og nordafrikanske land fikk han på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan, først av mujahedingeriljaen og senere av arabere med bånd til Osama bin Laden og hans al-Qaida. Det var her han mistet det ene øyet og fikk kallenavnet «den enøyde».

Blodbad

I 1993 dro han tilbake til Algerie, der de militære hadde gjennomført et kupp og fratatt Den islamske redningsfront (FIS) valgseieren. Belmokhtar var med på å danne Væpnet islamsk gruppe (GIA) for å ta opp kampen mot regimet.

Krigen som fulgte ble et blodbad som kostet mist 150.000 mennesker livet, før GIA mer eller mindre ble knust mot slutten av 1990-tallet.

Belmokhtar var blant dem som ikke takket ja til amnesti, men sluttet seg i stedet til salafistgruppen GSPC, forløperen til det som senere skulle bli Al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).

Nord-Mali

AQIMs opprinnelige mål var islamsk styre i Algerie, men virksomheten ble etter hvert utvidet til en rekke land i Nord-Afrika. Belmokhtar fikk kommandoen over sin egen brigade i Nord-Mali.

Sikkerhetskilder mener den enøyde algerieren først og fremst brukte tiden på sigarettsmugling og annen bandittvirksomhet i flere år. Derfor kom han på kant med andre og mer ideologiske ledere i AQIM, noe som i 2012 resulterte i at han ble fratatt posisjonen som leder for den såkalte Katiba des Moulathemine-brigaden.

Belmokhtar tok dette så tungt at han brøt ut av AQIM, tok med seg flere av brigadens medlemmer og opprettet sin egen gruppe de kalte De som undertegner med blod.

In Amenas

Det var denne gruppen som påtok seg ansvaret for angrepet mot In Amenas-anlegget i januar 2013, der 40 ansatte fra ti land ble drept, blant dem fem nordmenn.

Angrepet mot Statoil-anlegget var opprinnelig en gisselaksjon og ble angivelig utført for å tvinge franske styrker ut av Nord-Mali, der Belmokhtars gruppe opprinnelig hadde sin base.

I 2013 gikk Belmokhtars gruppe sammen med en annen islamistgruppe og dannet al-Mourabitoun.

Gruppen består for det meste av tuareger og arabere fra det nordlige Mali, men skal også ha algeriere, tunisiere og andre nasjonaliteter i sine rekker.

Sverget troskap til IS

I mai i år sverget al Mourabitoun troskap til den militante islamistgruppa IS, men få uker senere hevdet libyske regjeringskilder at han var drept i et amerikansk droneangrep.

Pentagon bekreftet at det var «den enøyde» som var mål for angrepet, men kunne ikke si om han var drept.

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian er blant dem som tror at Mokhtar Belmokhtar fortsatt er i live og at det var han som var hjernen bak hotellangrepet Mali.

— Han står trolig bak dette angrepet, men vi er ikke helt sikre, sa han sent fredag kveld. (©NTB)

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  USA mener «den enøyde» er drept i fransk angrep

 2. VERDEN
  Publisert:

  Svensk 42-åring hjem etter nærmere seks år som Al-Qaida-gissel

 3. VERDEN
  Publisert:

  Al-Qaida-leder drept i Mali

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Statoil investerer nær 2 milliarder i terrorrammet anlegg i Algerie

 5. VERDEN
  Publisert:

  Få blir drept i terroraksjoner i Vest-Europa

 6. VERDEN
  Publisert:

  Landsby brent ned og 26 drept i Mali