Verden

Tror det blir vanskeligere å være muslim i Frankrike

I Frankrike har det vært nesten en tredobling av angrep mot muslimer i første kvartal 2015 sammenlignet med året før.

Afif mener man ikke må la seg skremme og dermed gi terroristene det de ønsker - økt splittelse mellom grupper i Frankrike.
  • Torgeir Strandberg
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Muslimer frykter at de franske antiterrortiltakene skal utløse en heksejakt. Allerede etter terrorangrepene i januar økte trakasseringen av muslimer dramatisk i Frankrike.

- Jeg er redd, og det kommer til å bli vanskeligere for oss å leve i dette landet. Men islam og terrorisme er ikke det samme, sier taxisjåføren Ilyas, som han kaller seg, da vi møter ham utenfor den største moskeen i Paris. Han har vært til bønn.

Vennen Nordine er dataingeniør og sier at han frykter flere terrorangrep og ikke minst den økende rasismen i det franske samfunnet.

Afif er 22 år og student fra Algerie:

- Jeg nekter å la terroristene ødelegge for oss. Jeg elsker alt ved Frankrike, sier hun bestemt.

Muslimske ledere i frykt

Inne på sitt kontor sitter doktor Dalil Boubakeur som er president for organisasjonen av La Grande Mosque de Paris som teller 200 moskeer over hele Frankrike.

Han er en kjent moderat muslimsk stemme i Frankrike og sier:

- Terroraksjonen var et sjokk. Den vil skade forholdet mellom Frankrikes fem millioner muslimer og andre innbyggere, sier han og mener at hvordan man nå takler denne saken vil være avgjørende for hvordan forholdet blir fremover.

Selv understreker han muslimenes eget ansvar for å stå opp og ta avstand fra terrorister som misbruker Islam.

-  Vi sett forsøk på å sette moskeer i brann. I tillegg har vi enkelte politikere i Frankrike som vil gripe muligheten til å sette likhetstegn mellom islam og terror, sier Boubakeur til Aftenposten.

Sier ikke Le Pen

Han nevner ikke Nasjonal Front-lederen Marine Le Pen ved navn, men politiske observatører mener hun kan tjene på terroren — bare halvannet år før neste presidentvalg. Nylig sa 29 prosent at de ønsket henne som president, 19 ville ha president François Hollande og 25 prosent den konservative Nicolas Sarkozy.

Hun har allerede foreslått å utvise ekstreme imamer og stenge islamske organisasjoner.

Oppmerksomheten mot moskeer i debatten om radikalisering viser at den ikke helt treffer. Mange av dem som radikaliseres er småkjeltringer som omvendes under soning i franske fengsler.

Noen ser politiske utspill som dem fra Le Pen, som et signal om å ta saken i egne hender.

Ifølge L’Observatoire national contre l’Islamophobie var det nesten en tredobling av angrep mot muslimer i første kvartal 2015 sammenlignet med året før. Trakassering av kvinner i hijab og nedtagging av moskeer var de vanligste handlingene. Det var etter angrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked at trakasseringen skjøt fart.

En annen holdning nå

I januar kom alle verdens ledere til Paris for å gå arm i arm og vise solidaritet. Ikke minst var det viktig å vise solidaritet med det overveldende flertallet av Frankrikes muslimer som klart tar avstand fra radikalisering og vold.

En hardt presset president François Hollande har satt demokratiet på vent. Lover om krisehåndtering utformet under Algerie-krisen på 1950-tallet er hentet frem. Den åpner for utstrakt bruk av husarrest, myndighetene kan gripe inn overfor mediene, begrense fri bevegelighet i landet, stenge konserter og restauranter. Overvåkingen skal intensiveres.

Islam er ikke terror

Boubakeur understreker at muslimske ledere var raskt ute med å fordømme terroren. - Vi vil ikke la vår religion bli dominert av kriminelle elementer, understreker han før han denne dagen tar imot tidligere utenriks og statsminister Alain Juppé

- Vi er alle franskmenn, uansett religion, slår han fast, men understreker at også det i moskeene må vises respekt for republikkens verdier.

Ilyas har ikke selv opplevd fysiske angrep, men verbale angrep skjer. Han ser ikke lyst på fremtiden for muslimer i Frankrike.
Dalil Boubakeur som er president for organisasjonen av La Grande Mosque de Paris maner til forsiktighet for ikke å gjøre den vanskelige situasjonen verre.