Verden

Kvinner løftes frem som krigens helter i kampen mot IS

Oppimot 40 prosent av kurderne som forsvarer Kobani, er kvinner. Men en av deres mest omtalte helter kan ha blitt halshugget av IS.

Kurdiske soldater i Kvinnenes forsvarsenheter (YPJ) deltar i kamptrening i mai i år. Massoud Mohammed/Reuters/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Mens Den islamske staten (IS) argumenterer for å selge kvinner som slaver, risikerer de å bli nektet sine 72 jomfruer i paradis av kvinnelige kurdiske krigere. I de intense kampene om den syriske byen Kobani, som på arabisk kalles Ayn al-Arab, er en betydelig andel av de kurdiske forsvarerne nemlig kvinner. Enkelte kilder opplyser at 25 prosent av forsvarerne er kvinner, andre sier de utgjør en tredjedel. Den kurdiske journalisten Mohammed Ali Perwer, som kommer fra Kobani, sier 40 prosent av de kurdiske krigerne i Kobani er kvinner.

Det er noe angriperne fra IS setter liten pris på.

— For to år siden var jeg fange hos IS. De kunne ikke forstå hvordan kurderne kunne ha kvinnelige soldater. De så nemlig for seg at dersom de ble drept av en kvinne, så ville de ikke havne i paradis som andre martyrer. Dermed kunne de gå glipp av de 72 jomfruene som de tror at de er blitt lovet, sier Perwer på telefon fra Tyrkia.

IS svarer med sedvanlige brutalitet

De kvinnelige krigernes tilstedeværelse blir stadig oftere fremhevet på sosiale medier som twitter. De kvinnelige soldatene blir fremstilt som stolte, staute og vakre. Kunstnerlige fremstillinger viser modige og sterke kvinner som knuser sin usle fiende.

Et av bildene som ble mest delt på Twitter viste en ung og lyshåret kvinnelig soldat som viser et optimistisk V-tegn til fotografen. Bildet av «Rehana» som er lagt ut av journalisten Pawan Durhani er blitt retweetet over 5400 ganger siden den 13. oktober. Han hevder hun har drept 100 IS-krigere, en påstand som ikke kan bekreftes.

De siste ti dagene har det imidlertid gått rykter om at «Rehana» kan ha mistet livet i kampene om Kobani. Representanter for IS har lagt ut et bilde av en av deres medlemmer som holder opp hodet til en kvinnelig kurdisk soldat som har fått hodet skåret av. Det spekuleres på om dette kan være «Rehana».

De siste dagene har det imidlertid blitt hevdet at bildet av IS-soldaten som holder opp et avskåret kvinnehode er av eldre dato, og at det derfor ikke kan være Rehana. Noen offisiell avklaring har imidlertid ikke kommet fra militsen hun tilhører.

Kvinnelig kommandant i Kobani

Perwer sier han som journalist i Kobani har sett hvor viktig kvinnenes nærvær er for kampmoralen til de kurdiske soldatene.

— Kvinnene behandles helt likt med mennene. De var tilstede i skyttergravene da jeg besøkte dem, sier han.

Dessuten er det en kvinne som leder operasjonene i Kobani.

Maysan Abdo, en kvinnelig soldat som er kjent under sitt nom-de-guerre; Narin Afrin, leder de kurdiske styrkene i Kobani sammen med Mahmud Barkhodan, sa Rami Abdel Rahman, lederen for Syrian Observatory for Human Rights til AFP den 12. oktober.

— Ingen av navnene er ekte og bildene av henne på Internett er ikke av henne, opplyser Kadar Sheikhmous, en kurdisk politiker, til International Business Times.

— Hun er 40 år gammel og har 20 års erfaring fra YPJ - Kvinnenes forsvarsenheter.

Mange år med kvinnelige kampenheter

YPJ er søsterorganisasjonen til mennenes kurdiske milits i Syria, YPG. De har tette bånd til PKK, den mest kjente kurdiske militante bevegelsen i Tyrkia, som har hatt kvinnelige soldater i sine rekker helt siden starten på 80-tallet.

Bakgrunnen for kvinnenes deltagelse i de væpnede styrkene finner man i kvinnenes relativt sterke posisjon i den kurdiske kulturen.

— Kurdere er forskjellige fra både arabere og persere. Vi har 100 prosent likestilling, sier Najman Sindi, leder for Komiteen for et uavhengig Kurdistan i Norge.

Kvinnene står sterkt politisk

Ahmed Hajo, som er kurder fra Syria, men som bor i Norge, sier kvinner og menn har tradisjon fra gammel av for å arbeide sammen på gården.

— Kvinner har også helt fra begynnelsen av deltatt veldig aktivt i det kurdiske partiet som nå har makten i de syriskkurdiske områdene. Kvinnefrigjøring har vært en av deres viktigste saker, sier Hajo. - I de kurdiske områdene er det alltid én mann og én kvinne i ledelsen.

Store tap på begge sider

Men selv om Twitter-meldingene om de kurdiske kvinnelige soldatene ikke legger vekt på det, så løper kvinnene en stor risiko ved å delta i krigen mot IS. Terrororganisasjonen har skåret hodet av kvinner de har tatt til fange. Av de 815 som har dødd i Kobani i løpet av 40 dager med kamper har 302 av dem tilhørt de kurdiske militsene, ifølge tall Syrian Observatory for Human Rights har samlet. Men selv de regner med at dødstallene i virkeligheten kan være dobbelt så høye.

Les også:

Les også

IS selger olje for 1 million dollar hver dag

Les også:

Les også

IS mistenkes for å bruke kjemiske våpen

Les også

Nye amerikanske angrep ved Ayn al-Arab

Twitter: @tor_arnea

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Syriakrigen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her forlater de siste amerikanske soldatene det nordøstlige Syria. Legg merke til emblemet på skulderen.

 2. VERDEN

  SOHR: Mange drept i kamper mellom SDF og IS i Syria

 3. VERDEN

  Tyrkia åpnet ny front i Syria. Igjen er de inne i kurdiske Kobani

 4. VERDEN

  Utsultede barn av IS-krigere strømmer ut av de siste krigsområdene

 5. VERDEN

  IS erkjenner nederlag i Syria med ny video: «I morgen er vi i paradis»

 6. VERDEN

  Erna Solberg: IS-krigere kan vende hjem, men de vil bli straffeforfulgt