Verden

Pentagon anklages for å skjule sivile tap

Pentagon medgir nå at nærmere 500 sivile er drept i den USA-ledede krigen mot IS, men uavhengige kilder hevder at tallet er over 20 ganger så høyt. 

USAs forsvarsminister Jim Mattis medgir at det ikke lar seg gjøre å unngå sivile tap i krigen mot IS i Irak og Syria. Foto: AP / NTB scanpix 

 • NTB

Den internasjonale koalisjonen mot IS har i løpet av 1.000 dager gjennomført 22.000 flyangrep mot antatte IS-mål i Syria og Irak, som her i Raqqa. Det er sluppet nærmere 77.000 bomber og raketter, men Pentagon hevder at få sivile er drept. Foto: AP / NTB scanpix   

Minst 3.817 sivile er med sikkerhet er drept av den USA-ledede koalisjonen mot IS, og med stor grad av sannsynlighet kan det være snakk om så mange som 11.000, konkluderer den uavhengige organisasjonen Airwars. Foto: AP / NTB scanpix 

Den USA-ledede koalisjonen, som også Norge er en del av, har vært lite villige til å erkjenne sivile tap i krigen mot IS, som nå har pågått i drøyt 1.000 dager.

USAs forsvarsminister Jim Mattis medga for få dager siden at det ikke lar seg gjøre å unngå sivile tap, men hevdet at koalisjonen gjør alt i sin makt for å hindre dette.

– Bombe dritten ut av IS

Den uavhengige organisasjonen Airwars , som består av journalister og forskere som samler og analyserer informasjon om angrepene, er ikke enig og mener at USA under president Donald Trump driver en mer aggressiv krigføring.

Trump lovet da han tiltrådte «å bombe dritten ut av» IS, men Pentagon nekter for at de har fått friere tøyler etter at han overtok som president.

Oppjusterte tallet

Pentagon oppjusterte fredag tapstallene og hevder at 484 sivile er drept i flyangrepene mot IS, 132 av dem siden april.

Airwars opererer med helt andre tall og viser til at de har mottatt rapporter om at opptil 15.000 ubevæpnede sivile kan være drept i de nærmere 22.000 flyangrepene som er gjennomført siden 2014.

Etter å ha gransket rapportene konkluderer Airwars med at minst 3.817 sivile med sikkerhet er drept, mens det med stor grad av sannsynlighet kan slås fast at så mange som 11.000 sivile er drept i flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen.

Tapstallet er dermed minst åtte ganger så høyt som det Pentagon hevder, kanskje hele 23 ganger så høyt, slår Airwars fast.

– Presis luftkrig

Den USA-ledede koalisjonen har til nå sluppet nærmere 77.000 bomber og raketter mot antatte IS-mål i Syria og Irak, men hevder at det er snakk om presisjonsbombing.

Da president Donald Trumps spesialutsending Brett McGurk besøkte Norge i april, ga han IS skylden for sivile tap.

– Dette er den mest presise luftkrigen i krigføringens historie, hevdet McGurk, som anklaget IS for å bruke sivilbefolkningen som levende skjold.

– Vi må ikke glemme de barbariske handlingene til fienden vi kjemper mot, sa han.

 1. Les også

  Kraftig økning i amerikanske luftangrep i Irak og Syria under Trump

 2. Les også

  SOHR: – USAs koalisjon i Syria drepte over hundre slektninger av IS-medlemmer

Les mer om

 1. USA
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Donald Trump
 4. Syria
 5. Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  ACLED: Krigen i Jemen har kostet over 100.000 liv

 2. VERDEN
  Publisert:

  Opptil 9300 sivile skal være drept etter at Trump erklærte «utryddelsestaktikk» mot IS i Irak og Syria

 3. VERDEN
  Publisert:

  Syrisk eksilgruppe: Rekordmange sivile drept i USA-ledede flyangrep i Syria

 4. VERDEN
  Publisert:

  30 sivile - flere av dem barn - drept i USA-ledede og russiske flyangrep i Syria

 5. VERDEN
  Publisert:

  SOHR: – USAs koalisjon i Syria drepte over hundre slektninger av IS-medlemmer

 6. VERDEN
  Publisert:

  Over 40 drept i flyangrep i Jemen