Overvåkingsfilm viser angivelig attentatet på Kim Jong-nam

En japansk TV-kanal har fått tak i film som angivelig viser forrige ukes attentat på Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

- Noen sprayet meg i ansiktet med et kjemisk stoff, skal Kim Jong-nam ha sagt til flyplassansatte.

Kim Jong-nam døde i forrige uke i en ambulanse på vei fra flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia til et sykehus i byen.

Følte seg uvel

Før han døde, fortalte han at personer hadde sprayet noe i ansiktet hans og at han følte seg uvel. Sørkoreansk etterretning mener Nord-Korea står bak drapet og mener landets leder Kim Jong-un likviderer alle han føler seg truet av. Saken har også utløst en diplomatisk isfront mellom Malaysia og Nord-Korea – to land som ellers har stått på forholdsvis god fot med hverandre.

Overvåkingsbildene som den japanske TV-kanalen Fuji TV har publisert, viser at Kim Jong-nam kommer inn i flyplassterminalen kledd i en lys dress.

Han stopper opp en stund og titter opp, muligens på en informasjonstavle over flyavganger. Han skulle reise hjem til kinesiske Macau ved Hongkong.

Bildene fra de neste kameraene er svært uskarpe. Der venter han i kø ved en billettautomat. To personer går bort til ham. Den ene, en kvinne i hvit overdel, ser ut til å legge armene delvis rundt ham og det blir litt uro i køen.

Her går kvinnen i den hvite genseren opp til Kim Jong-nam.
Dette stillbildet, fra et annet videokamera, viser det påståtte attentatet.

De to personene forlater så stedet i hver sin retning. To forskjellige kameraer har plukket opp hendelsen, men det er dårlig kvalitet på bildene fra begge.

Deretter viser film fra et annet kamera at Kim henvender seg til to flyplassansatte og tar seg til ansiktet.

Den ene følger ham til tre sikkerhetsvakter eller politi, hvor han igjen tar seg til ansiktet mens han snakker med dem.

Kim blir så fulgt videre, han går selv, til flyplassens klinikk hvor ankomsten utløser hektisk aktivitet. Kim blir lagt på en båre og tilsynelatende trillet innover i klinikkens lokaler.

Fire nordkoreanere etterlyst

Malaysisk politi har pågrepet fire i saken. En indonesisk kvinne og en vietnamesisk kvinne er utpekt som de som gjennomførte angrepet. Minst en av dem har sagt til politiet at hun trodde hun var med på en spøk. En nordkoreansk mann er også arrestert. Han jobber i IT-avdelingen i et malaysisk selskap. Den fjerde pågrepne er malaysier og kjæreste til en av kvinnene. Samtidig har Malaysia etterlyst fire nordkoreanske menn. De kom til landet fra 31. januar og frem mot attentatdagen.

Dro til Dubai fra Jakarta

Noor Rashid i malaysisk politi opplyser ifølge AP at mennene i alderen 30–50 reiste med vanlige pass, ikke diplomatpass. Han vil ikke si hvor de reiste, men ifølge indonesiske myndigheter dro minst tre av dem til Dubai fra Jakarta omtrent 12 timer etter drapet.

Diplomatkrangel forsterket

Den diplomatiske krangelen mellom Nord-Korea og Malaysia tok seg opp mandag. Nord-Koreas ambassdør gjentok og forsterket sin kritikk av håndteringen fra malaysiske myndigheter.

– Etterforskningen fra det malaysiske politiet handler ikke om å oppklare dødsårsaken og lete etter mistenkte, men har politiske motiver, sa ambassadør Kang Chol til reportere, melder AP. Han mente politiet hadde «klistret mistanke til oss» og ba om en felles etterforskning.

– Vi følger malaysisk lov

Malaysias statsminister Najib Razak sa at han har fullstendig tiltro til politiet og at både de og legene hadde vært «svært objektive» i sin jobb. Han sier at Malaysia ikke har noen grunner til å sette Nord-Korea i dårlig lys.

– Vi følger malaysisk lov. Det forventer vi at de forstår, sa han.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.