Verden

Ledet det franske narkotikapolitiet: Siktet for å ha smuglet tonnevis med cannabis

Den tidligere lederen for det franske narkotikapolitiet, François Thierry, og flere andre polititopper ble mandag arrestert i en narkotikasak som handler om smugling av flere tonn cannabis.

Dette bildet er tatt i desember 2012 da François Thierry, fortsatt ledet det franske narkotikapolitiet og kunne stolt vise frem et beslag av 2,5 tonn cannabis. Foto: Patrick Kovarik / AFP

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

En gang var det han som innkalte mediene når det var gjort store narkotikabeslag. Nå er den tidligere lederen for det franske narkotikapolitiet (OCRTIS), François Thierry, og tre andre polititopper blant dem som er siktet for å stå bak omfattende narkotikasmugling.

De tidligere politisjefene satt tirsdag fortsatt i varetekt i lokalene til det som tilsvarer Spesialenheten for politisaker. Pågripelsen skjedde mandag, og de kan holdes i 96 timer for avhør, melder franske medier.

Eks-polititoppene er blant annet siktet for å stå bak omfattende smugling av cannabis i 2015. Det er også gjennomført husransakelse hjemme hos flere av de siktede, deriblant den tidligere narkotikasjefen.

Det var sommeren 2016 at avisen Liberation først brakte nyheten om at den tidligere narkosjefen var mistenkt i en omfattende narkotikasak.

Lastebiler med narkotika tatt i Paris

Saken begynte å rulle da det i oktober 2015 ble beslaglagt 7,1 tonn med cannabis fordelt på flere lastebiler i sentrum av Paris – et av de største beslagene som er gjort på en gang i Europa, ifølge Liberation.

Men franske medier har skrevet at det kan være snakk om flere titalls tonn som er smuglet inn i landet.

  • Her lan du lese om forbindelsene mellom narkotikamarkedet, terror og menneskesmugling.

Det har vært en omfattende etterforskning som førte til at en rekke politisjefer er mistenkt for smugling av narkotika i stor stil. I tillegg har dette avdekket et usunt forhold mellom politiet og deres informanter i narkotikamiljøet.

Avdekket en voksende sak

Thierry var allerede i 2013 i politiets søkelys etter et beslag av kokain på Orly-flyplassen i Paris. Han ble beskyldt for å stå bak smugling av narkotika for å forsyne en av kildene han hadde i narkotikamiljøet. Men nå har det dukket opp opplysninger om en langt mer omfattende virksomhet.

Ifølge Reuters skal det i desember ha blitt satt i gang en omfattende etterforskning av det som har skjedd i narkotikapolitiet. Liberation har offentliggjort forklaringen til en person som i avhør har hevdet at han har hjulpet til med å smugle flere tonn med cannabis fra Marokko. Oppdragsgiver har vært den daværende sjefen for narkotikapolitiet, Thierry.

Leide narkoreir for politiet?

Denne politikilden har fått dekknavnet «Stéphane V» og sier at han også har jobbet for narkotikapolitiet i USA (Drug Enforcement Agency), og han har lettet sitt hjerte til Liberation.

Han hevder at han i 2012 leide en villa nær den spanske middelhavsbyen Marbella, men at den reelle leietageren var Thierry. Menn som presenterte seg som franske politifolk, losset 19 tonn hasj på stranden der og hentet lasten med bil for å frakte det til Frankrike, har han fortalt avisen og politiet.

EU-borgere bruker årlig 24 milliarder euro på illegale narkotiske stoffer, som cannabis og heroin, fortalte nyhetsbyrået AFP i en artikkel i fjor.

Dette illegale markedet er innvevd i annen kriminell virksomhet som menneskesmugling og terrorisme.

Les mer om

  1. Cannabis
  2. Menneskesmugling