To kvinner siktes for drap på Kim Jong-nam onsdag

Malaysias riksadvokat opplyser at de to mistenkte kvinnene blir siktet på onsdag. Nå ber Storbritannia Malaysia om å dele beviser om bruk av nervegassen VX i drapet på halvbroren til Nord-Koreas leder.

Kim Jong-uns eldre halvbror Kim Jong-nam ble drept i Malaysia 13. februar. Arkivfoto: Itsuo Inouye / AP / NTB scanpix

Riksadvokat Mohamed Apandi Ali sier tirsdag at dersom de to kvinnene blir erklært skyldige, venter dødsstraff. Han bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at de to kommer til å bli siktet for drap onsdag.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, døde mandag 13. februar kort tid etter at han ble sprayet eller påført en væske i ansiktet på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia.

Malaysisk politi opplyste 24. februar at spor av nervegiften VX, som står på FNs liste over masseødeleggelsesvåpen, ble funnet på Kims ansikt.

Les også

Nervegift, et innbrudd på likhuset og en gigantisk teddybjørn. Mordet på Kim Jong-nam har forbløffet verden.

Britene ber Malaysia dele nervegassbevis

Den britiske diplomaten Matthew Rycroft sier opplysninger om angrepet tidligere i februar også bør deles med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

– Dersom de har beviser, bør de dele dem med OPCW og med Sikkerhetsrådet. Når det er gjort, kan vi ta det videre, sier FN-ambassadøren. Han sier han håper ethvert land, «i dette tilfellet Malaysia, som har potensielle beviser for noe så alvorlig som dette, gjør dem tilgjengelige så raskt som mulig».

– Vi venter på at Malaysia skal komme med en tydelig avgjørelse, sier Japans ambassadør Koro Bessho, som mener det er opp til Malaysia om landet ønsker å gå videre med opplysningene det har.

Malaysia har undertegnet Kjemivåpenkonvensjonen, som tar sikte på å stanse bruken av giftige kjemikalier. Landets FN-delegasjon har foreløpig ikke besvart henvendelser om hvilke planer landet har.

Fredag sa OPCW at «enhver bruk av kjemiske våpen er svært urovekkende». Organisasjonen sier at «malaysiske myndigheter ser ut til å ha fastslått at nervegiften VX ble brukt i et drap på flyplassen 13. februar». Drapsofferet var Kim Jong-nam, den eldre halvbroren til Kim Jong-un, som ble drept i angrepet. Døden inntraff etter 15–20 minutter, og Malaysias helseminister sier Kim led en svært smertefull død.