Verden

Granskere snuser på sikkerheten ved Donald Trumps landsted

Kan USAs president håndtere en nasjonal sikkerhetskrise mens kelnere svinser rundt og rydder servise? En kongresskomité pirker i sikkerheten ved Trumps landsted.

USAs Donald Trump og Japans Shinzo Abe forlater pressekonferansen lørdag kveld. Innfelt: Bilde fra Facebook av Trump under drøftelsene av Nord-Koreas rakettoppskyting.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

I Nord-Korea tok landets øverste leder Kim Jong-un søndag morgen seg en sigarett og beordret oppskyting av en mellomdistanserakett som skulle fly 500 kilometer ut i Japanhavet. Samtidig var det lørdag kveld i USA, og president Donald Trump var akkurat ferdig med salaten med blåostdressing.

Som kommandorommet i Det hvite hus

Japans statsminister Shinzo Abe satt i middag med Trump på landstedet og golfklubben Mar-a-Lago i et fasjonabelt strøk av Palm Beach i Florida. Trump fikk inn en telefonsamtale om Kims siste påfunn, og selskapet utviklet seg, ifølge rapporter fra dem som var til stede, til en scene som kunne minne om kommandorommet i Det hvite hus.

Dette bildet er blant dem som ble delt på sosiale medier fra hendelsen.

Brukte mobiler som lommelykter

Mens kelnerne hentet salatrestene, serverte hovedrett og skjenket vin, drøftet Trump og Abe tilsynelatende saken med hverandre og sine rådgivere. Bilder fra seansen viser at rådgivere bruker mobiltelefoner til å lyse opp papirer i den ellers dempede belysningen.

Det hvite hus avviser sikkerhetsbrudd

Ifølge Det hvite hus ble Trump orientert om de nordkoreanske planene i et sikkert rom før middagen og sier at gradert informasjon ikke ble håndtert i middagssalen. Dette har likevel ikke beroliget alle.

President Donald Trump kjøpte Mar-a-Lago i 1985. Anlegget er kombinert landsted, eksklusiv klubb og selskapslokaler. Trump har begynt å kalle stedet «The Winter White House».

Kritiske spørsmål fra kontrollkomité

Scenene som ble rapportert i pressen og meldt om på sosiale medier fra gjester i klubben, vakte oppsikt i USA. I Representantenes hus stiller den republikanske formannen Jason Chaffetz i Kontrollkomiteen kritiske spørsmål i et brev til Det hvite hus om sikkerheten ved Mar-a-Lago. Det hvite hus har fått frist på to uker med å svare på disse spørsmålene:

 • Hvilke sikkerhetsforanstaltninger har man for å beskytte følsom informasjon på Mar-a-Lago?
 • Ble passende sikkerhetsregler fulgt under hendelsen og hvem bestemte disse reglene?
 • Ble gradert materiale drøftet i fellesrom og mens personer brukte mobilene sine?
 • Hvordan sjekker man gjester og ansatte ved golfklubben for å unngå at de er spioner?

– Guri malla!!!, skrev Trump-tilhenger

Etter hendelsen vakte særlig poster på Facebook fra Trump-tilhengeren Richard DeAgazio oppsikt:

«Guri malla!!! Det var interessant å se den hektiske aktiviteten som oppsto under middagen da nyheten kom om at Nord-Korea hadde avfyrt en rakett i retning Japan. Statsminister Abe fra Japan stimler sammen med staben og presidenten er på telefonen med Washington DC. De to verdenslederne rådslo og gikk deretter inn i et annet rom for en hasteinnkalt pressekonferanse. Wow ... i begivenhetenes sentrum!!!», skrev den begeistrede forretningsmannen fra Boston på en Facebook-konto som senere er stengt. Han har vært medlem av Mar-A-Lago-klubben i noen måneder og satt noen bord unna.

La ut bilder av adjutant

I en annen post la han ut et bilde av seg selv og en militær adjutant som han kaller «Rick» og sier at det er han som bærer «atomfotballen». Dette er kofferten som gjør at president kan iverksette et kjernefysisk angrep fra hvor som helst.

DeAgazio har i ettertid sagt at han ikke kunne høre hva som ble sagt ved Trumps bord og at han lette opp informasjonen om den såkalte atomfotballen på internett og dermed ikke avslørte noe hemmelig informasjon.

– Nysgjerrige blikk

«En bemerkelsesverdig oppvisning i mangel på bekymring for nysgjerrige blikk og sikkerhetsbevissthet», skriver New York Times. CNNs Kevin Liptak forteller at Trumps – nå avgåtte – sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og rådgiver Steve Bannon stimlet sammen ved Trump mens papirer ble fremlagt og telefonsamtaler gjennomført. «Hvorfor er dette viktig», spør Philip Bump i The Washington Post og svarer selv: «Mobiler har lykter, ja, og også kameraer, mikrofoner og internettilgang.» Han minner om at Trump drev en valgkamp dels basert på å angripe Hillary Clintons og Det demokratiske partis slumsete omgang med e-postsikkerhet.

Et av bildene Richard DeAgazio postet om hva som skjedde da Donald Trump spiste middag på Mar-a-Lago i Florida lørdag kveld.

– Alltid på sikkert sted

Pete Souza, som var offisiell fotograf i Det hvite hus under Barack Obama, har etterpå postet et bilde fra 2011 på Instagram der Obama og rådgivere hadde trukket seg tilbake for en privat diskusjon. Ifølge ham ble slike hendelser alltid drøftet på et adskilt og sikkert sted.

Har fått annen sikkerhetskritikk

Politiske motstandere av Trump har også grepet begjærlig fatt i det de oppfatter som en sikkerhetsglipp. Fra før av har Trump fått refs for å bruke sin gamle androidtelefon og for å la etterretningspapirer ligge fremme på skrivebordet i Det ovale kontor under møter. Samtidig er Trump-administrasjonen rammet av saken om nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynns avgang etter tilbakeholdt informasjon om innholdet i samtaler med Russlands USA-ambassadør.

Den demokratiske senator Nancy Pelosi mener at det er «utilgivelig å la en internasjonal krise utspille seg foran en gjeng medlemmer av en golfklubb».

Les mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Japan
 4. IT-sikkerhet
 5. Etterretning