Verden

Kristne flykter etter drapsbølge i Egypt: Først et spørsmål om tro. Så et skudd i hodet.

IS jakter på kristne nord i Egypt. Her forteller noen av dem som overlevde, hvordan terroren rammet byen Al-Arish.

IS terroriserer det nordlige Sinai, angriper politiets kontrollposter og leter etter kristne som blir drept på stedet. Dette bildet er lagt ut på en nettside den 11. januar, trolig av gruppen som kaller seg islamsk stat i Sinai. Det viser et angrep i Al-Arish
  • Mariam Kirollos
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sent på kvelden banket maskerte menn på døren til Hakim-familien i byen Al-Arish, nord på Sinaihalvøya i Egypt. Det var portforbud og den intense bankingen gjorde Saad Hakim (68) og hans kone Nabila bekymret. Deres sønn Medhat (43) valgte likevel å åpne døren.

De maskerte, væpnede mennene, som var medlemmer av IS’ avdeling i Egypt, kalt «Sinai-provinsen», spurte Medhat rett ut: «Er dere kristne?»

Han svarte ja, og ble umiddelbart skutt i hodet og drept. Gjerningsmennene angrep deretter Saad, som ble drept med to skudd mot hodet.

Plyndret og brente huset

Moren i huset, Nabila, ble stående barføtt utenfor huset å se på mens IS plyndret hjemmet hennes, for så å tenne på både huset, sønnens og mannens døde kropper med Molotov cocktails.

En bilbombe eksploderer ved siden av en av politiets kontrollposter i Al-Arish den 9. januar i år. Bildet er delt av organisasjonen som kaller seg islamsk stat i Sinai.

Aftenposten har fått oversendt bilder fra familien som viser Medhats og Saads skutte og brente kropper. Familiemedlemmet Sameh Adel (36) forteller om det som skjedde til Aftenposten over telefon:

– Vi bestemte oss umiddelbart for å reise. Vi gravla det som var igjen av kroppene deres i byen Suez og reiste til Ismailia på fredag, sier han.

Ny bølge av drap

Siden slutten av februar har minst syv kristne blitt drept i separate angrep i Al-Arish ifølge Reuters. Det har ført til at mange titalls familier i byen har forlatt sine hjem og søkt tilflukt mot vest i Ismailia ved Suez-kanalen. Nabila og hennes utvidede familie er blant dem som flyktet denne uken.

Flyktningstrømmen til Ismailia ble intensivert etter at IS i forrige uke publiserte en video der de nok en gang truet Egypts kristne. Ifølge Fader Boules Halim, talsmann for Egypts koptiske kirke, kom om lag 500 kristne til byen denne uken.

Etter å ha flyktet fra Al-Arish kommer disse kristne familiene frem til den evangeliske kirken i Ismailia i Egypt den 24. februar.

Kirken har også uttalt at de mange «terrorangrepene mot kristne i Nord-Sinai» har som mål «å skade nasjonal harmoni og ødelegge for den samlede kampen mot terror i landet». De siste drapene kommer i etterkant av terrorangrepet i en Kairo-katedral i desember, der 29 kirkegjengere, i all hovedsak kvinner og barn, ble drept i en selvmordsaksjon. IS tok på seg ansvaret.

Ble skjult av muslimer

I fjor sommer drepte de militante islamistene også presten Fader Rafael Moussa i Al-Arish idet han sto ute og reparerte bilen sin. IS tok på seg skylden, og truet samtidig med fremtidige angrep.

Sameh Adel sier at fetteren Medhat, som ble drept i sitt eget hjem, var forberedt på å dø som følge av den økte bølgen av angrep mot kristne i byen hans. Episenteret for sekterisk vold mot kristne er nettopp der, i Nord- Sinai.

Ifølge organisasjonen som kaller seg den islamske staten i Sinai viser dette bildet noen av dets medlemmer i kamp med sikkerhetsstyrkene den 9. januar.

Adel sier at kort tid før Medhat ble drept, fortalte han at militante islamister hadde stoppet en buss han satt i. Ekstremistene ville vite om det var noen kristne på bussen, men Medhats muslimske venner forsto hva som var i ferd med å skje. For å redde sin venn svarte de at det kun var muslimer om bord.

  • 100.000 fulgte den politiske satiren han laget fra gutterommet – så stormet politiet hjemmet hans

Får ikke beskyttelse av myndighetene

Adel sier at det ikke var frykten for døden som gjorde at han flyktet:

– Jeg er ikke redd. Hvis vi dør, kommer vi til himmelen. Jeg dro på grunn av mine to barn. De er livredde for at vår dør blir den neste som blir banket på.

Den koptiske kirken i Egypt er en av religionens eldste. Kopterne, som representerer 10 prosent av Egypts befolkning, har i lang tid lidd av forfølgelse og diskriminering. De siste tiårene har den koptiske kirken offisielt støttet landets autoritære ledere i håp om å få statlig beskyttelse av de kristne, men de kristne har, ifølge blant andre kristne aktivister, Human Rights Watch og The Economist, fått lite igjen for denne lojaliteten.

Krav om beskyttelse har ofte møtt døve ører hos myndighetene.

Faren Saad Hakim og sønnen Medhat ble begravet i Suez etter at de ble brutalt drept av IS i sitt eget hjem.

Mange drept da kirker ble angrepet

Umiddelbart etter regimets dødelige angrep på tilhengere av Det muslimske brorskap i august 2013, angrep sinte folkemengder minst 42 kirker og flere kristne institusjoner. Minst tre koptere ble drept. Ifølge Human Rights Watch mislyktes staten i å beskytte Egypts kristne og deres institusjoner, til tross for sekteriske trusler. Flere egyptiske aktivister argumenterer i dag for at den siste masseflukten fra Al-Arish er nok et eksempel på myndighetenes manglende beskyttelse av de kristne i landet.

Nylig beordret Egypts president Abdel Fatah al-Sisi myndighetene til å gjennomføre alle nødvendige tiltak for å hjelpe kopterne som nå har flyktet fra sine hjem i Nord-Sinai.

– I Al-Arish mislyktes sikkerhetsstyrkene til og med å beskytte seg selv, ikke bare oss, sier Adel.

– Masseutryddelse av kristne

George (62) er en pensjonert mann med en stor familie han skal beskytte.

– Jeg forlot byen for å beskytte mine barn og barnebarn. Drapene ble flere. Det er en masseutryddelse av kristne i Al-Arish, sier han til Aftenposten.

Koptiske familier fra Al-Arish ankommer den anglikanske kirken i Ismailia.

George dro til Ismailia etter at han hørte at den anglikanske kirken i Ismailia hadde åpnet dørene for dem.

– Vi dro på fredag før soloppgang, så ingen ville se oss.

Den anglikanske kirken har åpnet dørene for dem som trenger beskyttelse. En frivillig ved kirken, som ønsker å være anonym, sier til Aftenposten at menigheten ble informert i forrige uke om at to familier skulle komme fra Nord-Sinai.

– Alle kirkene sto sammen om å åpne dørene for dem som søker beskyttelse, og så begynte familiene å informere hverandre. På fredag alene mottok vi 50 familier.

Den frivillige forklarer at kirken nå tilbyr mat, tepper, klær og medisin, og at de nå jobber med å finne bomuligheter for de nyankomne.

George er tydelig i sitt valg:

– Jeg vil aldri dra tilbake til Al-Arish. Jeg bryr meg ikke om mat eller drikke, jeg vil være trygg. Jeg er ikke redd for å dø, men jeg blir redd av tanken på at de kan drepe meg og brenne huset mitt til grunnen når som helst, sier han.

Les mer om

  1. Egypt
  2. Terror