Tyrkerne snur etter et døgn: Eksplosjon var terroraksjon

Terrorister skal ha gravd en 30 meter lang tunnel inn under en politistasjon og detonert 1 tonn med sprengstoff. PKK sier de sto bak.

Dette bildet viser røykskyen som stige opp fra åstedet for eksplosjonen.

Først avdramatiserte tyrkiske myndigheter tirsdagens hendelse og hevdet at den kraftige eksplosjonen i den hovedsakelig kurdiske byen Diyarbakir i det sørøstlige Tyrkia var en ulykke.

En stridsvogn var i ferd med å bli reparert da det skjedde en eksplosjon. En person ble drept, mens flere andre ble skadet, het det.

Men nå, én dag etter, mener tyrkiske myndigheter at politistasjonen i Diyarbakir ble utsatt for et terrorangrep. De opplyser også at tre personer ble drept i angrepet.

Bilder som er blitt lagt ut på sosiale medier viste et stort krater der det tidligere sto en bygning.

Den kurdiske gruppen PKK har tatt på seg skylden for angrepet, melder Reuters onsdag ettermiddag.

Gravde 30 meter lang tunnel

I et intervju med den tyrkiske TV-stasjonen Haberturk, sier innenriksminister Suleyman Soylu at gjerningsmennene hadde gravd en tunnel under politistasjonen.

I en uttalelse fra guvernøren i Diyarbakir opplyses det at angriperne hadde gravd en 30 meter lang tunnel fra en nærliggende bygning, melder Reuters. Tekniske undersøkelser tyder på at det ble brukt 1 tonn med sprengstoff og diesel og at ladningen skal ha blitt utløst med en klokke.

172 pågrepet for «forbindelser med terrorister»

Guvernøren opplyser at en politimann og to sivile ble drept. Fire mennesker er til behandling på sykehuset.

Fem mistenkte er blitt arrestert i saken. 172 andre som mistenkes for å ha «forbindelser til terrorister» er dessuten blitt pågrepet, ifølge uttalelsen fra guvernøren.

Tyrkiske myndigheter har ikke sagt hvem de tror sto bak angrepet. Den kurdiske gruppen PKK tok onsdag på seg skylden for angrepet, melder Reuters.

Tyrkia anser PKK for å være en terrorgruppe. De fører krig mot PKK både i Tyrkia og i Nord-Irak. Tyrkia anklager også USAs kurdiske allierte i Syria for i realiteten å være en del av PKK.

Tyrkia spent før folkeavstemning

Diyarbakir er den største byen i det sørøstlige Tyrkia og regnes av mange som «hovedstaden» til den kurdiske minoriteten i Tyrkia.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var nylig i Diyarbakir for å forsøke å overbevise folk der om at de måtte stemme for endringene i grunnloven som vil gi ham mer makt. Folkeavstemningen skjer om fem dager, den 16. april.

Det er unntakstilstand i Tyrkia etter fjorårets kuppforsøk. Samtidig som over 47.000 mennesker er blitt arrestert og 128.000 mennesker har mistet jobben i utrenskningene etter kuppforsøket, så fortsetter tyrkiske sikkerhetsstyrker krigføringen mot den kurdiske opprørsgruppen PKK. Tyrkia anser PKK som en terrorgruppe.

Tyrkiske myndigheter har de siste par ukene opplyst at de har «nøytralisert», det vil si drept, skadet eller arrestert over 132 medlemmer av PKK.