Ivanka bryter pappas regler - produserer billig i Kina

«Vi skal følge to enkle regler: Kjøp amerikansk og ansett amerikanere», sa Donald Trump da han ble tatt i ed som president. Datteren hans følger ikke reglene.

President Donald Trump med barna Donald Jr., Eric og Ivanka. Sistnevnte importerer sine kinesiskproduserte motevarer til USA fremdeles.
Ikke helt etter oppskriften, slik Donald Trump har uttrykt den.

Mens Donald Trump tordnet ut sine to enkle regler 19. januar var minst åtte laster med Ivanka Trump-produkter alt på vei fra Kina til USA, nærmere bestemt over 53.500 kilo sko, vesker og klær, ifølge tall fra de amerikanske tollmyndighetene.

Trump har brukt presidenttalerstolen til å kritisere både nasjonale og utenlandsbaserte selskaper for å benytte utenlandske råvarer og arbeidskraft for å produsere for salg i USA.

Ba amerikanere kjøpe Ivanka-klær: Trump-rådgiver får refs av Kongressens kontrollkomite-leder

Nordstrom-butikkene fikk høre det da de droppet Ivanka Trumps kolleksjoner.

...mitt skip er lastet med...

Men to tonn polyesterbluser, 1.600 lommebøker i lær og 23 tonn skotøy signert datteren Ivanka har anløpt USA fra Kina fra valgseieren 8. november og frem til slutten av februar.

Ivanka Trump-varene produseres av tre selskaper i Asia: G-III, Mondani og Marc Fisher. Ingen av selskapene vil kommentere saken.

De siste ti årene har mer enn 1.200 laster med ulike produkter solgt av Donald Trump kommet til USA fra Kina og Hong Kong, ifølge anti-Trump-organisasjonen Our Principles PAC.

Det er greit for familiemedlemmene å produsenere luksusvarene i lavkostland så lenge det er «smart business», mener Trump.

– Greit - om det er smart...

I løpet av valgkampen forsvarte han flere ganger denne produksjon av blant annet sko, slips og skjorter med at det var «smart business».

Paradoksalt nok anklaget han i samtidig Kina hyppig for å stjele arbeidsplasser fra USA med urettferdig handelspraksis og valutamanipulasjon.

Selskaper som Ford og Nabisco fikk så hatten passet.

Etter at han ble president har Trump sagt at han vil ilegge selskaper som produserer utenlands en 45 prosent straffetoll. Det vil i så fall kunne gjelde Ivanka Trump-varene, som fortsatt produseres i Kina. Nylig skrev den kinesiske avisen Global Times at en skofabrikk sør i landet har mottatt en bestilling på 10.000 sko til neste kolleksjon.

  • Les flere saker om Donald Trump her: