Trump om Duterte: Et storartet forhold

USAs president Donald Trump skryter av forholdet til Rodrigo Duterte, men han ville ikke svare på om menneskerettigheter står på planen for møtene dem imellom.

USAs president Donald Trump og Filippinenes president Rodrigo Duterte i Manila.
  • og NTB

Trump og Filippinenes president Rodrigo Duterte har i løpet av søndag og mandag hatt en rekke møter i Manila. Under offisielle samtaler mandag, skrøt den amerikanske presidenten av forholdet til Duterte.

– Vi har et storartet forhold. Dette har vært veldig vellykket, sa Trump.

Den amerikanske presidenten er i Manila i forbindelse med et toppmøte i Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN).

– Jeg har virkelig kost meg her, sa Trump.

Ba Trump ta opp menneskerettigheter

Menneskerettighetsgrupper hadde på forhånd bedt Trump om å ta opp menneskerettighetssituasjonen på Filippinene i møtene med Duterte.

På spørsmål fra en journalist om den amerikanske presidenten kom til å gjøre nettopp det, vitset Duterte med å kalle mediene for «spioner», og ingen av de to presidentene svarte på spørsmålet.

Hevder møtet handlet om IS

I etterkant har Trumps' talskvinne Sarah Huckabee Sanders sagt at møtet mellom de to presidentene hovedsakelig handlet om ekstremistgruppen IS, narkotika og handel.

Menneskerettigheter ble tatt opp så vidt, i forbindelse med Filippinenes pågående kamp mot narkotika. Hun sa ikke hvorvidt den amerikanske presidenten hadde kommet med kritikk av Duterte.

Politiet på Filippinene oppgir selv at de har drept over 3.000 mennesker i kampen mot narkotika som Duterte har igangsatt.

Menneskerettsorganisasjonen CHR mener det virkelige tallet er minst 12.000. 54 av disse skal ha vært barn.

Både før og etter Duterte ble valgt til president i juni i fjor, har han oppfordret til drap på rusmisbrukere. Flere ganger de siste månedene har Duterte imidlertid hevdet at han aldri har oppfordret politiet til å begå ulovlige drap.