Verden

Åtte personer drept i New York i det borgermesteren kaller en feig terrorhandling

NEW YORK (Aftenposten): En 29 år gammel mann i en pickup kjørte inn på en sykkelvei på Manhattan i New York og meide ned flere fotgjengere og syklister tirsdag. Åtte av dem døde.

Nødetatene på stedet der føreren av den hvite varebilen har drept og skadet flere syklister og fotgjengere.
  • Tarjei Kramviken
  • Christina Pletten
    Kommentator
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

– Dette var en feig terrorhandling mot uskyldige mennesker, sier New York-borgermester Bill de Blasio på en pressekonferanse.

Åtte personer er drept. Blant de døde er det fem argentinere og én belgier, bekrefter utenriksdepartementene til de to landene. Argentinerne var på sykkeltur, og skal ha vært i byen for å feire at det var 30 år siden de ble ferdig med sin utdannelse ved et universitet i Rosario, skriver NTB.

11 personer har alvorlige, men ikke livstruende, skader.

Gjerningsmannen har vært «på radaren til føderale myndigheter» som følge av en annen etterforskning, melder The New York Times.

Guvernør Andrew Coumo sier at gjerningsmannen var en «ensom ulv» og at det ikke er noe som tyder på at angrepet er del av en større plan.

Ifølge New York-politiet er en 29 år gammel mann pågrepet. Politiet leter ikke etter flere gjerningspersoner. Ifølge New York Times, som siterer offisielle kilder, kom han til USA i 2010 fra Usbekistan.

  • I går kom terroren tilbake til Ground Zero. Newyorkerne reagerte med å trosse frykten.
Etterforskere og kriminalteknikere arbeider på åstedet ved det tiltekkede liket til en av de åtte personene som ble drept i angrepet i New York.

Amerikanske medier har funnet at 29-åringen har hatt bostedsadresse både i Paterson i New Jersey og i Tampa, Florida. Bilen som ble brukt under angrepet, skal han ha leid fra et av byggvarehusene til Home Depot i New Jersey, skriver CNN.

FBI, som har ansvaret for terroretterforskning i USA, deltar nå i etterforskningen.

Gjerningsmannen skutt i magen

På Twitter bekrefter politiet at bilen kjørte 1,3 kilometer ned sykkelveien fra Houston Street og til Chambers Street. Den kolliderte så med en skolebuss. En person kom ut av bilen med to våpenkopier, og ble da skutt i magen av politiet.

29-åringen ble kjørt til sykehus og ble operert. CNN skriver at skadene hans ikke skal være livstruende.

CNN: Gjerningsmannen ropte «Allah akbar»

Hendelsen skjedde i nærheten av World Trade Center. Veiene i området er stengt og det henger helikoptre over stedet.

Vitner har fortalt etterforskerne at gjerningsmannen ropte «Allah akbar», som er arabisk for Gud er størst, ifølge CNN.

Rester av påkjørte sykler ligger igjen på sykkelveien på Manhattan i New York.

Trump: «Veldig syk og sinnsforvirret person»

USAs president Donald Trump skriver på Twitter at det «ser ut til å være et nytt angrep utført av en veldig syk og sinnsforvirret person. Politimyndighetene vil følge dette tett. IKKE I USA!» skriver han.

In NYC, looks like another attack by a very sick and deranged person. Law enforcement is following this closely. NOT IN THE U.S.A.!

Senere postet han at vi «ikke må la IS returnere, eller komme in i, vårt land etter å ha slått dem i Midtøsten og andre steder».

We must not allow ISIS to return, or enter, our country after defeating them in the Middle East and elsewhere. Enough!

Han har også lagt ut en post der han kondolerer til familiene til ofrene.

My thoughts, condolences and prayers to the victims and families of the New York City terrorist attack. God and your country are with you!
Mange barn i halloween-kostymer i kvartalene like ved åstedet.

Halloween-feiringen fortsetter nær terror-åstedet

Noen få kvartaler unna åstedet like ved Ground Zero høres sirener og helikoptre, men folk er rolige. Barn løper rundt i halloween-kostymer og tigger godteri av butikker og restauranter.

– Det kom en hysterisk dame løpende inn på restauranten vår og ropte at hun hadde hørt skudd, forteller Tess Gutenbrunner og broren hennes, Benjamin, til Aftenposten. De driver den østerrikske restauranten Blaue Gans.

Tess (tv) og Benjamin Gutenbrunner deler ut godteri til barna i en gate nær åstedet. Halloween-feiringen fortsatte, og det store halloween-toget i West Village gikk som planlagt.

– Hun fortalte at hun selv hadde barn på skolen Stuyvesant High School som er evakuert. Hun var fortvilet, sier søskenparet, som står utenfor restauranten og deler ut godteri til barna.

En far som kommer gående med barna sine forteller til Aftenposten at han vurderte å være hjemme, men fant ut at det var mer skremmende for barna å avlyse feiringen som de hadde gledet seg sånn til.

Ved sperringene er det et voldsomt oppbud av pressefolk og tilskuere.

Les mer om

  1. Terror
  2. New York City