Verden

California legaliserer cannabis som rusmiddel

Et flertall av velgerne i USAs mest folkerike stat California har sagt ja til legalisering av cannabis som rusmiddel. Det samme har velgerne i Nevada og Massachusetts gjort.

25 år gamle Charlie Kirchheimer viser fram glass med tørkede cannabisknopper i et utsalg for medisinsk marihuana i Los Angeles. Foto: LUCY NICHOLSON, Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Avstemningen fant sted tirsdag, samtidig med presidentvalget, og resultatet gjør at det blir lovlig for alle over 21 år å dyrke og bruke cannabis, melder BBC.

En tilsvarende avstemning fant sted i Arizona og Maine. Velgerne i Arizona sa nei til legalisering av cannabis til rusbruk, mens resultatet fra Maine ennå ikke er klart.

I Florida og North Dakota stemte velgerne for å legalisere medisinsk bruk av cannabis, der blant annet kreft- og aids-pasienter kan få bruke stoffet.

En arbeider vanner cannabisplanter på en gård i California. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: STAFF / X01095

California var fra før en av de første delstatene som legaliserte cannabis til medisinsk bruk i 1996. Cannabisdyrking og -salg i California skal skattlegges, og skatteinntektene skal brukes til på tiltak for unge, miljø og politi.

Lovlig dyrking og salg av marihuana er blant de raskest voksende industriene i USA. Noen analytikere mener inntektene innen 2020 kan overstige 160 milliarder kroner.

  • I en ny undersøkelse sier 77 prosent nei til legalisering av cannabis: Klart nei til legalisering av cannabis
  • Les Willy Pedersens kronikk: Avkriminalisering av cannabis er et gode

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Cannabis
  3. USA
  4. Politiet