Jeremy Corbyn i viktig TV-debatt: -Overbeviste ikke, mener norsk ekspert

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad synes Labour-leder Corbyn er halvhjertet i sitt forsvar for EU.

Labour-leder Jeremy Corbyns velgere er viktige for å holde Storbritannia i EU.
  • Sigurd Bjørnestad

– Labour-leder Jeremy Corbyn brenner ikke for EU innerst inne. Han er gammel sosialist, og så sent som for noen år siden var han uttalt EU-motstander.

Det sier førstelektor i engelsk, Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder. Han er ekspert på Storbritannia, og er i London for å følge innspurten i valgkampen om britenes EU-medlemskap.

Når han snakker med Aftenposten mandag kveld har han nettopp sett Corbyn svare på spørsmål fra unge velgere på TV-kanalen Sky News.

Ikke synlig

Corbyn har fått kritikk for ikke å være synlig på ja-siden i debatten om EU.

– Både lederen og nestlederen i Labour er egentlig mot EU. De må likevel være frontfigurene når det gjelder å målbære parlamentsgruppens nesten samlede ja til å forbli i EU, sier Mustad.

Han synes å merke at labour-lederen prøver å dreie Brexit-debatten over på det "kollektive verdier", som helse og jobbsikkerhet.

Labour viktig for å bli

Mustad mener det blir helt sentralt for ja-sidens muligheter til å holde Storbritannia i EU at Labour klarer å mobilisere sine velgere.

– Hvis Labour-velgerne kommer ut og stemmer torsdag, øker det sjansene for et flertall for ja-siden, sier Mustad.

Det konservative partiet er på sin side svært splittet i synet på EU. Denne splittelsen er hovedårsaken til at britene torsdag stemmer over EU-medlemskapet.

Les også

Uten velgerne hans ryker britene ut av EU. Likevel er Corbyn nesten helt borte fra valgkampen.

Samarbeid om klima

Corbyns budskap i utspørringen var at en rekke internasjonale utfordringer som klima og flyktninger ikke kan løses av enkeltland. Det må skje i samarbeid med andre. Da er det bedre å være medlem i EU enn å stå utenfor.

– Om vi forlater EU, er det ingen vei tilbake. Hvis vi blir i EU, tror jeg EU vil endre seg mer i demokratisk retning, sa Corbyn.

I utspørringen argumenterte Corbyn for at Storbritannia skal forbli i EU. Samtidig uttalte han seg sterkt negativt om både den nordamerikanske frihandelavtalen (NAFTA) og den transatlantiske handelsavtalen som kanskje snart blir virkelighet (TTIP).

Sammen med Cameron

Mustad synes ikke Corbyn overbeviste på Sky News. Han tror ikke Corbyn liker å ha samme standpunkt som sin politiske hovedmotstander statsminister David Cameron fra det konservative partiet

– Corbyn synes det er vanskelig å dele plattform med Cameron, og har sagt at det skader saken hvis de opptrer sammen, sier Mustad.

Derfor har Corbyn opptrådt stort sett opptrådt alene.