Verden

Å nekte å erstatte denne mannen, kan bli kostbar gambling for republikanerne

Dommeren Antonin Scalia har vært et konservativt fyrtårn i amerikansk høyesterett. Slik kan hans uventede død påvirke presidentkampen.

Høyesterettsdommeren Antonin Scalia (79) døde brått lørdag. Jim Mone

 • Steinar Dyrnes

Den amerikanske høyesterettsdommeren Antonin Scalias dødsfall lørdag utløser en av årets store politiske maktkamper i USA. Storavisen The New York Times mener den til og med kan bli episk.

 • Her kan du lese mer om sabotasjen som republikanerne har varslet.
  Bakgrunnen er at republikanerne synes å satse alt på å hindre at Barack Obama skal rekke å utnevne en ny høyesterettsdommer før hans presidentperiode går ut i januar 2017. Men USAs aller største avis, The Wall Street Journal, påpeker mandag at det kan bli en pyrrhosseier om de lykkes. For høstens valg kan ende med at Det republikanske partiet taper både dagens flertall i Senatet — og presidentvalget.

Høyesterettsdommeren Antonin Scalia (79) døde brått lørdag. Jim Mone

Her følger seks spørsmål og svar om hvorfor det er så mye politisk strid rundt utnevnelsen av høyesterettsdommere i USA.

Hvordan kan dødfallet endre presidentvalgkampen?

Republikanerne har fått mye kritikk for saboterings— og uthalingstaktikker i Kongressen de siste årene. Men i kjølvannet av at de tok over flertallet i Senatet etter mellomvalget i 2014, har de lagt mye prestisje i å gjøre slutt på bråket. Budskapet er at ro og orden er gjenopprettet i Senatet under deres ledelse. Det passer denne planen dårlig om sabotering av en høyesterettsutnevnelse blir en av de dominerende sakene i valgkampen, noe som kan reflektere dårlig også på enhver republikansk presidentkandidat. En uthalingstaktikk passer også dårlig for republikanske senatorer på valg i stater som har sterke sympatier for demokratene. For dem har høyesterettsutnevnelsen allerede blitt en vanskelig sak.

Det gikk hardt for seg da de republikanske presidentkandidatene var samlet til debatt lørdag i Sør-Carolina. Det kan du lese om i denne saken:

Les også

Presset Trump gikk i tottene på Bush

Hvorfor er sammensetningen av amerikansk høyesterett så viktig?

USAs høyesterett har i praksis siste ord i en rekke store og fundamentale politiske stridsspørsmål. Dette skyldes at mange juridiske beslutninger knyttet til lovfortolkninger i USA er veldig politiserte. Dragkampen står mellom konservative krefter som står Det republikanske partiet nær, og liberale krefter som står Det demokratiske partiet nær. Det er ikke uvanlig at høyesterett, som består av ni medlemmer, deler seg 5-4 i såkalte verdispørsmål.

Hva er de mest kjente politiske feidene som høyesterett har avgjort?

Den mest kjente kjennelsen er fra 1973. Det er Roe mot Wade, som endte med at selvbestemt abort ble lovlig. En av de mest kjente kjennelse de siste årene er fra 2012, da høyesterett med fem mot fire stemmer fastlå at Barack Obamas nye helselov, populært kalt Obamacare, var lovlig.

Slik påvirket USAs høyesterett russisk TV-krim:

Les også

Har siden 1803 tråkket ut i politiske minefelt

Hvordan er sammensetningen i dag?

Frem til lørdagens dødsfall hadde de konservative kreftene et 5-4 flertall. Men Antonin Scalia var en de mest kjente konservative medlemmene, et såkalt konservativt fyrtår. Derfor er det konservative flertallet nå i fare.

Hva skjer hvis det blir 4-4 i saker før en ny dommer utnevnes?

Dersom høyesterett skal endre en dom fra en lavere rett, kreves det flertall. Ved 4-4 blir altså tidligere rettsavgjørelser stående.

Hvorfor er det gambling for republikanerne å blokkere at Obama utnevner en etterfølger?

Det republikanske partiet har i dag 54 av 100 medlemmer av Senatet. Ved presidentvalget i november er også rundt 1/3 av Senatet på valg, og det er langt fra sikkert at republikanerne klarer å beholde dette flertallet. Dessuten er det veldig åpent hvilket parti som vinner presidentvalget. Skulle de tape begge disse valgene, vil de derfor få langt dårligere kort på hånden enn i dag. Derfor skriver USAs største avis, The Wall Street Journal, i dag at "republikanerne risikerer en pyrrhosseier om de hindrer Mr. Obamas planer for retten".

Barack Obama kommer til å slite med å få utnevnt en ny høyesterettsadvokat før han går av som president om rundt 11 måneder. KEVIN LAMARQUE

Hvordan klarer republikanerne å blokkere utnevelsen?

Partiet med flertall i Senatet får alle komitelederne. Dermed har de stor kontroll på forretningsordenen. Noe som gjør at de har stor innflytelse på når og hvilke høringer som tillates, og når og hvilke avstemminger som tillates.

Hvorfor må Senatet godkjenne høyesterettskandidater nominert av presidenten?

Senatet er det mektigste av de to kamrene i Kongressen. I motsetning til Representantenes hus, skal de blant annet godkjenne regjeringsmedlemmer, ambassadører, føderale dommere og høyesterettsmedlemmer.

John Roberts ble utnevnt av George W. Bush:

Les også

Bush-dommer anklages for svik og venstrevri

Har det skjedd før at et sete i høyesterett har blitt godkjent midt i en presidentvalgkamp?

Sist gang det har blitt et sete ledig på dette tidspunktet i en presidentvalgkamp var i 1968. Da klarte Senatet å blokkere nominasjonen til utgående president Lyndon B. Johnson. Tidlig i 1988 ble Anthony Kennedy, utnevt av Ronald Reagan, godkjent. Men forgjengeren ga seg allerede i 1987, altså før presidentvalgkampen kom ordentlig i gang.

Kan noen likevel bli godkjent?

Obamas eneste håp er trolig å nominere en mest mulig moderat dommer som republikanerne tidligere ikke har hatt problemer med. En mulighet i så måte er den føderale dommeren Sri Srinivasan, som ble godkjent med stemmeantallet 97-0 i 2013. En annen mulighet er appelldommeren Jane Kelly, som gikk i samme klasse som Obama på Harvard Law School. Da Obama nominerte klassevenninen i 2013, ble hun enstemming godkjent med sifrene 96-0.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

 1. Les også

  Åtte måter kandidatene vil endre USA

 2. Les også

  Verden i bilder 2015

 3. Les også

  Dommer tenner håp for USAs homofile

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  USAs høyesterett kan bli liberal i en generasjon Frank Rossavik

 2. VERDEN

  Derfor betyr Trumps utnevnelse av ny høyesterettsdommer så mye: vil sette preg på politikken i en generasjon fremover.

 3. NYHETSANALYSE

  Lovgivende, utøvende og dømmende. Alle tre statsmakter er i spill i USA i år.

 4. VERDEN

  Stor seier for LHBT-rettigheter i USAs høyesterett

 5. VERDEN

  Skepsis og applaus møter Trumps utvalgte høyesterettsdommer, Neil Gorsuch. Nå blir det kamp i Senatet.

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Urovekkende valg til amerikansk høyesterett