Verden

Flyktninger og migranter møter iskaldt Europa

Redd Barna og UNICEF frykter barn som er på flukt i Europa skal fryse ihjel eller bli alvorlig syke av den ekstreme vinterkulden som nå møter dem.

En gruppe migranter går over en frossen slette etter å ha krysset grensen fra Makedonia til Serbia ved Miratovac i Serbia den 18. januar.
 • Ntb

Barn og voksne på flukt gjennom Europa rammes nå av ekstrem vinterkulde, advarer Redd Barna og flere andre hjelpeorganisasjoner.

Selv om vinterkulden preger Europa, fortsetter migranter og flyktninger å ta seg til kontinentet.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tar rundt 1.000 sjøveien til Hellas fra Tyrkia hver dag.

Og flere tusen er fortsatt på vei nordover i Europa fra Hellas i et forsøk på å komme seg til land som Tyskland. Selv om temperaturene på Balkan nå er nede i 15 minus.

— Jeg har på meg alt jeg har, men fortsatt er det for kaldt, sier en 22 år gammel iraker til Reuters på grensen mellom Serbia og Kroatia.

Aftenposten møtte flyktningene i Tyrkia:

Les også

Når risikoen for å drukne er størst, tilbyr smuglerne flyktningene halv pris

— Livsfarlig dersom man sover utendør

I Serbia denne uken synker gradestokken ned mot i hvert fall 12 minusgrader, ifølge Yr.no. Ifølge Redd Barna kan det bli ned mot 20 minusgrader. Det kan være livsfarlig for mange barn og voksne som sover utendørs, eller i telt, i parker eller på jorder, eller som må gå lange distanser uten ordentlige vinterklær, advarer hjelpeorganisasjonen.

Redd Barna har tatt imot flere barn på mottakssentre i Serbia, med alvorlige frostskader.

— Vi ser barn med tidlige tegn på hypotermi, som blå lepper og hender, i tillegg til feber og luftveisproblemer, sier Valentina Bollenback i Redd Barna i den serbiske grensebyen Presevo.

Flyktninger og migranter som er kommet til den greske øya Pasas venter på at Kystvakten skal transportere dem videre til øya Oinousses ved Chios den 20. januar.

Kvinnene som ble solgt som slaver lever nå som flyktninger i Irak:

Les også

Hun fikk barn mens hun var slave – nå er hun blitt fri fra IS-fangenskap

En tredjedel av flyktningene er barn

Langs rutene gjennom Balkan frykter hjelpeorganisasjonene det skal gå galt. De prøver å stille med varme telt, tepper og suppe underveis og organisere transport.

Ifølge FNs barnefond UNICEF er en tredjedel av dem som er på vei gjennom Balkan, barn. De frykter dødsfall ettersom mange mangler varme klær.

— Mange av flyktningene kommer fra Syria, og er ikke vant til så kaldt klima. Vi frykter at barn som har flyktet skal komme til å fryse ihjel eller bli alvorlig syke av den ekstreme vinterkulden, skriver Redd Barna i en e-post. – De neste par dagene er det meldt snøstorm også i Beirut, noe som kan få alvorlige følger for de over 1 million syriske flyktningene, mange av dem bor i telt.

Mange

I hele 2015 kom over 1 million flyktninger og migranter sjøveien til Europa, over halvparten av dem var syrere som flykter fra den snart fem år lange krigen.

Men så langt i år har over 20 ganger så mange kommet til Hellas som i januar i fjor. Noe hjelpeorganisasjonene frykter skal bety nye rekordtall for 2016.

Migranter prøver å varme seg ved et bål mens de venter på et tog som skal ta dem fra Presevo i Serbia til Kroatia.

Onsdag ble det klart at en fem år gammel jente mistet livet da båten hun var om bord i på vei til Hellas, kantret i det kalde vannet.Nær 80 personer har mistet livet i forsøket på å krysset havet til Europa så langt i år, mens over 31.000 har gjennomført overfarten tross vinterværet, ifølge IOM.

De aller fleste setter kursen nordover i Europa.

Norsk redningsskøyte reddet små barn:

Les også

Mannskapet på redningsskøyten reddet 18 små barn i Middelhavet

Tyrkia

Tyrkia har inngått en avtale med EU om å prøve å stagge flyktningstrømmen over Egeerhavet. Det at antall ankomster ikke avtar, har gitt gryende misnøye med den tyrkiske innsatsen i Brussel.

Flere europeiske land varsler samtidig at de har fått flere asylsøkere enn de klarer å håndtere, og spørsmålet er hvor lenge migrantene og flyktningene vil være i stand til å ta seg videre.

Østerrike varslet onsdag at de vil kutte kraftig i asyltallene i år.

— I stedet for å konsentrere seg om å stenge grensene, burde Europas regjeringer gjøre mer for å gi dem som flykter fra krig, en verdig og human mottagelse, mener Bollenback.

Les også

 1. Carl I. Hagen ber Listhaug bruke enda hardere lut mot innvandrere

 2. Aftenposten mener: Avklaring om russisk asylpraksis nødvendig

 3. Asylsøkere er ikke trygge i Russland | Bjørn Engesland og Aage Borchgrevink

 4. Syrisk far som risikerer å bli sendt til Russland, frykter for sin autistiske datter (5)

 5. IMF-rapport: Liten grunn til å frykte at en flyktning tar jobben din

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Syria
 3. Tyskland
 4. EU
 5. Syriakrigen
 6. Vær