Verden

Slik gikk det med Gadafi-familien

Safia al-Gadafi, med et av sine barn, i et beduintelt i en militærleir i Tripoli.
Safia al-Gadafi er Muammar al-Gadafis eneste biologiske datter. Hun er obersløytnant og jurist.
Hannibal al-Gadafi er shippingutdannet. HAn er også innblandet i flere voldssaker.
Dette bildet av Muhammed al-Gadafi (nummer to fra venstre) og Saif al-Islam (nummer tre fra venstre) er tatt i begravelsen til Saif al-Arab, som ble drept ble drept i et NATO-angrep i april.
Saif al-Isllam ble tatt til fange lørdag. Han risikerer dødsstraff i Libya.
Saadis italienske proffkarriere ble kort. En kamp fikk han, før han ble utestengt.
Saif al-Arab studerte i Munchen og var den av Gadafis sønner som holdt lavest profil.

En dopingtatt fotballproff, en voldsanklaget shippingtopp og en myteomspunnet adoptivdatter som kanskje «overlevde» sin egen død. Her er Muammar Gadafis slektstre.

 • Martin Skjæraasen

I nesten fire tiår hadde Gadafi full kontroll over det meste som foregikk i Libya. En av strategiene hans var å gi de viktigste jobbene i mililtæret, politikken og landets økonomiske sektor til sine egne barn.

Lørdag ble Saif al-Islam, eksdikatorens nest eldste sønn og antatte etterfølger, pågrepet sør i Libya. Men hvordan gikk det med de andre?

Her er en kort oversikt over den beryktede familien, hva de drev med og hvor de er nå.

 • Fatiha , Muammars første kone, jobbet som lærer og hadde ikke møtt sin kommende mann før bryllupet i 1969. De fikk ett barn sammen, Muhammad, men skilte seg etter et halv år.
 • Safia var Muammars andre kone og mor til syv av hans barn. Ekteparet adopterte også to barn, Milad og Hanna. Safia ble født i Mostar i Bosnia-Herzegovina. Ifølge nyhetsbyrået Al Arabiya var hun god for drøyt 120 milliarder kroner da NATO startet bombingen i vår. Hun flyktet til Algerie da opprørerne inntok den libyske hovedstaden.
 • Muhammad flyktet også til Algerie da Tripoli falt. Han er Muammars eldste sønn. Han var sjef for Libyas olympiske komité og styreleder i det statlige post— og televerket, som kontrollerte så og si alt av landets telekommunikasjon.
 • Saif al-Islam ble lørdag tatt til fange sør i Libya. Han var en av Muammars nærmeste allierte og kan bli anklaget for oppfordring til drap, misbruk av offentlige midler og rekruttering av leiesoldater. Han risikerer nå dødsstraff. Saif al-Islam har en doktorgrad fra det presisjetunge London School of Economics, men ble senere beskylt for fusk.
 • Saadi er forretningsmann, offiser og tidligere fotballproff i italienske Serie A. Han var i stallen til Juventus (som var delvis eid av et libysk konsortium) før han gikk til Perugia, der han ifølgeThe Teleraph hentet inn Diego Maradona som teknisk konsulent og sprintlegenden Ben Johnson som personlig trener. Han fikk riktignok bare ett innhopp før han ble tatt i dopingkontroll. Saadi var også landslagskaptein og president i Det libyske fotballforbundet. Etter han la skoene på hyllen, prøvde han seg i filmbransjen og investerte angivelig en halv milliard kroner i et filmfond. Han flyktet til Niger da Tripoli falt.
 • Mutassim var oberstløytnant i den libyske hæren, Muammars sikkerhetsrådgiver og en av hans mest betrodde støttespillere. Den siste gangen diktatoren viste seg offentlig, sto Mutassim ved hans side. Noen dager senere ble liket av ham vist frem på libysk tv. Forholdet dem imellom fikk seg imidlertid en skramme da Mutassim prøvde å kuppe makten. Forsøket mislyktes og Mutassim flyktet til Egypt. Her bodde han til han ble tilgitt av sin far noen år senere.
 • Hannibal flyktet også til Algerie da opprørerne rykket inn i Tripoli. Han var sjef i Libyas statlige maritime transportselskap, et shippingsfirma med oljetransport som spesialitet. Hannibal har vært innblandet i en rekke voldssaker. Han ble blant annet anklaget for å ha banket opp kjæresten sin i Paris i 2005 og arrestert i Geneve i Sveits i 2008 etter å ha angrepet to av tjenerne sine. I den sistnevnte saken slapp han løs mot kausjon. Muammar reagerte med å boikotte sveitsiske varer, utvise sveitsiske diplomater og kaste sveitiske selskaper ut av Libya.
 • Aisha flyktet også til Algerie da krigen gikk mot slutten. Rett etter at hun ankom nabolandet, skal hun ha født en datter. Aisha, som både er oberstløytnant og jurist, var blant Saddam Husseins forsvarere i rettsaken der den irakiske diktatoren ble dømt til døden. Hun giftet seg med en av Muammars fettere i 2006.
 • Saif al-Arab skal ha blitt drept i et NATO-angrep mot Muammar al-Gadafis eiendom 30. april i år, sammen med tre av diktatorens barnebarn. Man vet ikke mye om Khamis. Ifølge The Daily Telegraph ble Ferrarien hans konfiskert i Tyskland i 2008. Han skal ha studert i Munchen på den tiden.
 • Khamis ble drept i kamper med opprørerne i Tarhouna, en by sørøst for Tripoli. Da hadde han allerede blitt erklært død to ganger, uten at de ryktene stemte. Khamis var offiserutdannet i Russland og kommanderte Libyas 32. brigade, kjent som Khamis-briaden. Det var denne eliteavdelingen som ble satt inn mot demonstrasjonene i Benghazi i forkant av NATO-intervensjonen.
 • Milad , Muammars adoptivsønn, fikk æren for å ha reddet farens liv da amerikanerne bombet eiendommen hans i 1986. Stort mer vet man ikke om ham.
 • Hana ble ifølge Muammar drept da USA bombet Tripoli i 1986. Men dødsfallet er og blir et mysterium. Da at opprørerne rykket Gadafi-familiens residens i Tripoli, fant nemlig New York Times dokumenter og bilder som tydet på at Hana hadde overlevd angrepet, utdannet seg til lege og fått jobb på et sykehus i hovedstaden. Senere ble det spekulert på om Muammar adopterte en ny datter og oppkalt henne etter den avdøde fireåringen.
  Kilder: BBC og Wikipedia.

Les også

 1. Vil stille Saif al-Islam for retten i Libya

 2. Gaddafis sønn fikk asyl i Niger

 3. UD visste at norsk programvare skulle til Gadafis elitebrigade