Verden

Drapsofferet Lene Sands brødre skulle arresteres i rettssalen

– De to brødrene ville blitt pågrepet. Det er innledet etterforskning i saken, sier overstatsadvokat Ralph Knipsel i Berlin til Aftenposten.

Bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger orienterte Lene Sands familie før forrige ukes rettsmøte. Nå er den norske bistandsadvokaten oppnevnt som forsvarer for en av de to brødrene som er siktet for drapstrusler mot de to tiltalte som mandag ble dømt. Aleksander Andersen

 • Håkon Letvik

Aftenposten i Berlin; journalist Håkon Letvik i Kriminalgericht Moabit. Håkon Letvik

Tiltalt etter drapet på Lene Sand følte seg utsatt for drapstrusler fra drapsofferets brødre

Munnhuggeriet som oppstod mellom drapsofferet Lene Sands to brødre og en av de tiltalte i forrige uke, er blitt tatt på største alvor av politiet i Berlin.

De etterforsker kjeftingen som drapstrusler under en pågående rettssak.

Den 39 år gamle mannen som var tiltalt for etterfølgende bistand etter at Lene Sand ble knivstukket til døde natten mellom 2. og 3. juni i fjor, ble mandag hentet hjemme og kjørt til rettssalen og domsavsigelsen fulgt av tre livvakter fra Landeskriminalamt - Berlins svar på Kripos.

På tilhørerplass satt Lene Sands mor og to av søstrene, mens brødrene som var til stede for en uke siden, ikke var til stede under dette rettsmøtet.

Les også

Lene Sands mor i retten: - Hun gledet seg til å reise til Berlin. Der hadde hun møtt en mann fra Chile som hun var forelsket i.

Alt så tilsynelatende rolig og ryddig ut i og utenfor rettssalen, men det var et påfallende oppmøte av sivilkledte som åpenbart ikke var vanlige tilhørere.

Det var etter dette rettsmøtet i rettssal 500 i Kriminalgericht Moabit i Berlin mandag 5. september, at den tiltalte som er på frifot mener han ble truet av Lene Sands to brødre. Aleksander Andersen

– Ville blitt pågrepet

– De to brødrene ville blitt pågrepet og hentet inn til avhør. At det faller noen harde ord og fornærmende kommentarer i og rundt et tinghus er ikke uvanlig, det er jo sterke følelser i sving. Men at truslene skal ha vært så grove som her, og involverer en motorsykkelklubb, har jeg ikke opplevd i mine 14 år som statsadvokat. Dette var mer enn en verbal avsporing, sier Knipsel til Aftenposten.

Les også

Lene Sands mor: - Det er viktig å være her hvor hun ble funnet

Det var her utenfor Kriminalgericht Moabit i Berlin at mannen som nå er dømt for etterfølgende bistand mener at han ble utsatt for drapstrusler fra to av Lene Sands brødre. Håkon Letvik

Les også

Drapet på Lene Sand: Hovedmann dømt til 7 års fengsel

Knipsel vil ikke si mye om etterforskningen som pågår, eller om det vil bli bedt om bistand fra norske myndigheter.

– Snakk om en motorsykkelgjeng

– Det at det var snakk om en motorsykkelgjeng som skulle drepe de tilalte, gjorde at vi tok dette ekstra alvorlig. Det har vært flere drap i dette miljøet, og rettssaken mot 11 drapstiltalte Hells Angels-medlemmer som pågår her i dette tinghuset blir jo også gjennomført med ekstra sikkerhetstiltak, sier Knipsel.

Den store rettssaken har pågått i over ett år. Aktor i saken har fire livvakter, også inne i rettssalen, mens påtalemyndighetens kronvitne har seks livvakter. 30 rettsbetjenter holder orden i salen, mens det i et tilstøende rom sitter et dusin tungt bevæpnede politifolk.

Alle tilhørere må gjennom to sikkerhetskontroller og det er bare journalistene som får lov til å ta med noe som helst inn, som en kulepenn eller en datamaskin.

Politi og påtalemyndighet er delt her i Tyskland, og statsadvokaten beordret politiet om å iverksette etterforskning straks han fikk melding om at en av de tiltalte mente seg drapstruet.

Statsadvokat Knipsel er en av de mest erfarne i draps- og voldssaker av de 300 statsadvokatene ved kriminaldomstolen. Han var også aktor mot de to tiltalte, og er fornøyd med at dommerne fulgte hans påstand om ubetinget fengsel i syv år for den hovedtiltalte.

Les også

Bistandsadvokat: Viktig at Lene Sands familie kommer

Forberedt på pågripelse i rettssalen

Aftenposten vet at politiet i Berlin var forberedt på pågripelse inne i rettssalen. De tre rettsbetjentene/fengselsbetjentene som holdt vakt inne i rettssalen var orientert, samtidig som sivilt politi var på plass både inne i og utenfor rettssalen.

Inne i varetektsfengselet er det også iverksatt ekstra sikkerhet rundt den drapstiltalte som nå er dømt. I det samme fengselet sitter nemlig dusinvis av MC-klubb-medlemmer siktet for drap og andre grove voldsforbrytelser.

– Veldig uvanlig med så grove trusler

Forsvareren til mannen som er dømt til syv års fengsel for drapet på Lene Sand, sier følgende:

– Det er veldig uvanlig med så grove trusler, og jeg hadde plikt til å reagere. Så alvorlige trusler er underlagt offentlig påtale, og jeg måtte derfor melde fra til statsadvokaten, sier advokat Christoph Grabitz, som elles mener det har vært en ryddig rettsprosess.

Les også

Rettssaken startet i dag: Tiltalte ber om unnskyldning til Lene Sands familie

- Det er veldig spesielt med så alvorlige trusler. Jeg hadde plikt til å ta det alvorlig, sier advokat Christoph Grabitz, forsvarer for mannen som var tiltalt og nå er dømt til syv års fengsel for drapet på Lene Sand. Espedal, Jan Tomas

Brødrene om trusler: - Bare tull og tøys

De to brødrene har tidligere sagt til Aftenposten at påstanden om drapstrusler er sterkt overdrevet.

– Det er bare tull og tøys. Vi var opprørte og sa hva vi mente til mannen som skjulte spor og kastet vår søster i elven, etter at hun var drept på brutalt vis, sa de to brødrene.

Bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger er av samme oppfatning, at saken er blitt blåst opp over alle proposjoner

– Men jeg har samtidig infomert brødrene om hva de måtte regne med hvis de kom til Berlin og domsavsigelsen, sier Lundevall-Unger.

Bistandsadvokaten blir forsvarer

Lundevall-Unger ble i går oppnevnt av retten i Berlin til et nytt oppdrag; nå som forsvarer for en av de to brødrene.

De ble anmeldt sist uke, og etter at påtalemyndigheten beordret etterforskning er de begge også siktet og har krav på forsvarer. Advokat Lundevall-Unger har både norsk og tysk advokatbevilling og behersker begge språk flytende.

- At to brødre reagerer når søsteren er drept, er helt naturlig. Min klient avviser at det ble fremsatt trusler, sier forsvarsadvokat Patrick Lundevall-Unger, som også er bistandsadvokat for Lene Sands familie. Håkon Letvik

Les også

Drapet på Lene Sand: Private samler inn 100.000 til offerets familie for at de skal få være til stede under rettssaken

– Det er spesielt å være bistandsadvokat i det ene øyeblikket og så forsvarer i det neste. Tyske myndigheter tar denne saken svært alvorlig. Jeg har hatt en lang telefonsamtale med min klient. Han avviser at det er fremsatt trusler og at det er truet med at medlemmer i en motorsykkelklubb skulle drepe de to tiltalte. Men han var selvsagt oppbragt i møtet med den tiltalte som nå er dømt for å skjule spor og for å ha kastet den døde søsteren hans i elven, sier forsvareren.

To tiltalt etter drapet på Lene Sand. Skal ha fjernet gulvbelegg og malt vegger for å skjule blodsporene.
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Drap
 2. Rettssaker
 3. Berlin
 4. Tyskland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Drapet på Lene Sand: Brødre anmeldt for trusler

 2. VERDEN

  Drapet på Lene Sand: Private samler inn 100.000 til offerets familie for at de skal få være til stede under rettssaken

 3. NORGE

  Lene Sands mor i retten: - Hun gledet seg til å reise til Berlin. Der hadde hun møtt en mann fra Chile som hun var forelsket i.

 4. NORGE

  Drapet på Lene Sand: Hovedmann dømt til 7 års fengsel

 5. NORGE

  Rettssaken startet i dag: Tiltalte ber om unnskyldning til Lene Sands familie

 6. VERDEN

  Bistandsadvokat: Viktig at Lene Sands familie kommer