Verden

Må man støtte Assad for å kunne slå IS?

For å kunne slå IS, må man støtte Assads regime i Damaskus, mener russerne. De får støtte fra en norsk Syria-ekspert.

Støtten fra Russland og president Vladimir Putin har vært av avgjørende betydning for Bashar al-Assads overlevelse. Under en regimevennlig demonstrasjon foran den russiske ambassaden i Damaskus i 2012 var det derfor naturlig for demonstrantene å ha med seg bilder av både Assad og Putin.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

USA forsøker frenetisk å protestere mot det som ser ut til å være en økt militær støtte til president Bashar al-Assads regime i Syria.

Men russerne vil fortsette å gi militær støtte til Assad, skal Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ha slått fast, ifølge russiske medier.

Russisk militær oppbygging i Syria

De siste ukene har store russiske transportfly landet på en flyplass i Latakia, en del av Syria der Assad står sterkt. Mens de har bidratt til å bygge ut flyplassen, har russiske panservogner blitt utplassert for å sørge for sikkerheten.

En talsmann for Det hvite hus sa tirsdag at USA ville foretrekke at Russland tok en «konstruktiv del i koalisjonen mot Den islamske staten (IS), fremfor å øke sitt militære nærvær i Syria», ifølge Reuters.

Putin vil ta til motmæle i New York

Vladimir Putin er ventet å vende det døve øret til og heller argumentere under FNs generalforsamling i New York senere i måneden for at dersom man skal kunne slå IS, så må man støtte Assads regime.

Det synet støttes av Syria-eksperten Helge Lurås.

helgeluras-OpShgYDKqv.jpg

— USA og deres allierte har med sin halvhjertede innsats bidratt til å forlenge krigen i Syria. Mange snakker om at man må finne en politisk løsning, men i Syria finner man ingen politisk løsning uten en militær løsning. Nå er det ingen som er sterke nok til å vinne krigen, og det er oppskriften på en nærmest endeløs krig, sier Helge Lurås, leder for Senter for Internasjonal og Strategis Analyse (SISA). – Folk som har flyktet fra Syria har innsett at det ikke vil bli noen snarlig løsning og vil starte livet sitt på nytt et annet sted.Lurås mener omverdenen må prioritere å slå IS militært. For å få til det ser han ingen annen vei enn å støtte Bashar al-Assads regime i Damaskus og det irakske regimet i Bagdad.

— Dessverre er det liten vilje i Vesten til å legge om linjen, sier han.

Dette er mannen som mener han er alle muslimers overhode:

Les også

Her er mannen som bestemmer over det norske IS-gisselet (48)

USA kommer heller ikke til å snu

Det er liten grunn til å tro at USA, Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia vil høre på russerne og gå over til å støtte Assad, skriver PRIO-forsker Pavel Baev og Jeremy Shapiro i en artikkel på nettsidene til The Brookings Institution. Det er mer sannsynlig at de vil øke sin støtte til den syriske opposisjonen, skriver de.

«På samme måte som man så under stedfortrederkrigene under den kalde krigen, så vil eskalering følge eskalering, noe som bare vil bidra til å opprettholde en borgerkrig uten ende og øke volden astronomisk. Til slutt vil alle sider oppdage at det ikke nytter å forsøke å endre partenes slagkraft og finner frem til et kompromiss om fremtiden til Assads regime. Det kan imidlertid ta mange år, og i mellomtiden kan vi regne med at krigen bare blir verre.»

— Europa har skylden for flyktningkrisen

Og Bashar al-Assad selv legger skylden for flyktningestrømmen til Europa på Europa selv.

I et intervju med flere russiske medier i går langet Assad ut mot det han mener er dobbeltmoral hos de europeiske lederne.

– På den ene siden klager Vesten over flyktningenes situasjon. På den andre siden har de støttet terrorister siden begynnelsen av krisen, da man kalte det et fredelig opprør, sa Assad til Russia Today og nyhetsbyrået Tass.

Twitter: @tor_arnea

Les også

  1. 790 asylsøkere kom sist uke

  2. Dagens flyktningestrøm er bare et varsel om hva som virkelig kan komme til å skje | Øyvind Aadland

  3. Seks påstander om migrantene

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syriakrigen