Russland la ned veto mot våpenhvile i Syria

Russland har lagt ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, som blant annet skulle sette en stopper for alle luftangrep mot den krigsherjede syriske byen Aleppo.

Resolusjonsutkastet som ble presentert av Frankrike fikk elleve stemmer for, men to stemmer mot – Russland og Venezuela. To nasjonen var avholdende, deriblant veto-holderen Kina og Angola.

Resolusjonen oppfordrer alle parter til en umiddelbar stans i kamphandlingene, uhindret humanitær tilgang og en slutt på alle luftangrep og militære flyginger over Aleppo.

Det er femte gang russiske myndigheter har brukt sin vetorett for å hindre FN i å få en slutt på den fem år lange krigen i Syria, som har krevd over 300.000 menneskeliv.

Assad-rettet melding

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault oppfordret Sikkerhetsrådet til å iverksette umiddelbare tiltak for å redde Aleppo fra å bli ødelagt av russiskstøttede syrisk bombekampanje.

– Det som står på spill i dag er først og fremst skjebnen til Aleppo og dets folk, sa Ayrault.

I en melding rettet mot Russland sa den franske utenriksministeren at alle land som motsetter seg Frankrikes forslag vil gi Syrias president Bashar al-Assad «muligheten for å drepe enda flere».

Russlands forslag nedstemt

Russland fikk sitt eget utkast nedstemt i Sikkerhetsrådet. Resolusjonen var et alternativ til den som ble utarbeidet av Frankrike og Spania, og krevde en umiddelbar retur til en stans av kamphandlingene i Syria under en tidligere amerikansk-russisk avtale.

Den tok også til orde for å atskille moderate og ekstremistiske grupper i Syria, men nevner ikke noe om bombestans i Aleppo.

Resolusjonen fikk fire stemmer for, ni mot og to var avholdende. Dermed fikk den ikke de nødvendige ni stemmene for å bli vedtatt.

– Jeg er dypt skuffet

Utenriksminister Børge Brende (H) sier i en kommentar til NTB at han er svært misfornøyd med russerne.

– Jeg er dypt skuffet over at Russland nok en gang brukte vetomuligheten sin for å stanse en viktig resolusjon om Syria i Sikkerhetsrådet, sier han.

Brende sier at resolusjonen hadde bred støtte, deriblant hos Norge, som var medforslagsstiller til resolusjonen.

– Dette er femte gang Russland legger ned veto om resolusjoner som har til hensikt å bedre situasjonen i Syria. Som jeg har sagt tidligere: Russland har et særskilt ansvar for å sikre at avtalen de selv inngikk om våpenstillstand og humanitær tilgang etterleves, sier Brende. (©NTB)

Elleve nasjoner stemte for resolusjonsutkastet som ble presentert av Frankrike i FNs sikkerhetsråd i New York, men to stemte mot – deriblant Russland. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix.
Innbyggere i Aleppo går blant ruinene forårsaket av et luftangrep mot byen 30. september. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix