Verden

Kinas president til soldater ved Sørkinahavet: – Vær forberedt på krig

Xi Jinping er også Kinas øverstkommanderende og har tidligere bedt om «absolutt lojalitet» fra sine soldater. Nå ber han dem forberede seg på krig.

Xi Jinpings budskap kommer mindre enn en måned etter nestenkollisjonen mellom et kinesisk og et amerikansk krigsskip.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Partileder og president Xi Jinping ber soldatene i Sør-Kina om å styrke beredskapen i tiden fremover.

– Det er nødvendig å konsentrere forberedelsene for å utkjempe en krig, sa Xi da han besøkte kommandosentralen i Guangdong-provinsen som overvåker Sørkinahavet og Taiwan, ifølge Hongkong-avisen South China Morning Post.

Kina har de siste årene bygget ut flere av øyene i Sørkinahavet og laget marinebaser på flere av dem. Beijing-myndighetene har erklært at nærmest hele Sørkinahavet er underlagt kinesisk kontroll. Det er hverken nabolandene eller store deler av det internasjonale samfunnet er enig i.

– Vi må trappe opp øvelsene vi gjør for å forberede oss på kamp for å styrke soldatenes evner og forberedelser på krig, sa Xi til soldatene sine.

Les også

Nærkontakt mellom amerikansk og kinesisk krigsskip

Nestenkollisjon i Sørkinahavet

Uttalelsene var trolig myntet delvis på mottagere langt utenfor Kina.

– Det var nok ment som et signal til USA og andre land som Beijing anser for å skape uro i området, sier forsker Collin Koh ved Nanyang Technological University i Singapore til South China Morning Post.

Og amerikanerne følger utvilsomt nøye med på hva kineserne foretar seg i Sørkinahavet. USA og andre anser hoveddelen av havområdet for å være internasjonalt farvann.

Konflikten er allerede betent. 30. september kolliderte nesten et amerikansk og et kinesisk krigsskip i Sørkinahavet. Bilder fra hendelsen viser hvordan det kinesiske skipet kommer inn på siden før det skjærer foran det amerikanske.

Overvåkningsbilder viser hvordan det kinesiske krigsskipet kommer inn på siden av USS Decatur 30.

Denne konflikten kommer i tillegg til den økonomiske disputten med kineserne, i tillegg til en generell uro over at Kina får større global innflytelse samtidig som USA reduserer sin egen.

Les også

Aftenposten mener: Kina bør presses hardere

Frykter krig mellom USA og Kina innen 15 år er gått

Nå frykter militære eksperter i USA at det kan gå mot krig med Kina. Den pensjonerte amerikanske generalen Ben Hodges advarte nylig mot en mulig konflikt i løpet av de neste 15 årene.

– USA trenger sterk støtte fra Europa. Jeg tror at om 15 år – det er ikke uunngåelig men svært sannsynlig – vil vi være i krig med Kina, sa Hodges i et innlegg under Warsaw Security Forum, en konferanse i den polske hovedstaden for europeiske militære og politiske eksperter, tidligere denne uken, ifølge The Washington Post.

Men redaktør Hu Xijin i den statlige kinesiske avisen Global Times sier at det er på tide at alle roer ned krigsretorikken.

– Jeg tror sannsynligheten er svært lav for at det blir en krig mellom USA og Kina, som begge har atomvåpen. Jeg tror helt sikkert at Kina ikke vil starte en krig. Og jeg tror at Kinas sterke avskrekkende tiltak vil roe ned et par krigsfanatikere i USA, skriver Hu på Twitter.

Les mer om

  1. Kina
  2. Xi Jinping
  3. USA
  4. Taiwan
  5. Krig