Verden

Én av ti på flukt fra drapsgjengene

En halv million mennesker er på flukt i Den sentralafrikanske republikk. 1600 franske soldater er i den tidligere franske kolonien for å forsøke å stanse voldsbølgen som herjer landet.

- Folk frykter for sine liv. De har ingen ting og må sove på bakken, sier prosjektkoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser, som er på plass ved leiren ved flyplassen i Bangui i Den sentralafrikanske republikk. Samuel Hanryon / Leger Uten Grenser

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

100.000 mennesker har samlet seg i provisoriske leirer i hovedstaden Bangui.

— De har ingenting og trenger hjelp, sier prosjektkoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser, som tirsdag ankom i Bangui.

35.000-40.000 mennesker hadde i går samlet seg ved flyplassen i Bangui, fordi de ikke lenger tør å bli boende i husene sine i hovedstaden.

- De frykter for sine liv. De forteller at de blir truet og angrepet av gjenger med kniver, macheter og skytevåpen, sier Hurum.

Leger Uten Grenser har gjennomført flere enn 60 kirurgiske operasjoner ved Communautaire-sykehuset i Bangui. De fleste har skuddskader eller er blitt skadet med machete eller kniv. Camille Lepage

I landet totalt er det over en halv million mennesker på flukt, av en befolkning på 4,5 millioner mennesker. Det betyr at én av ti er på flukt.Flyktningeleiren ved flyplassen oppsto spontant da volden brøt ut i Bangui torsdag i forrige uke, og det kommer stadig flere mennesker til leiren, der de franske soldatene kan gi dem beskyttelse. Forholdene i leiren er ifølge Hurum uakseptable.

— Folkene som er her har ingen ting. De sover på bakken, det finnes ingen toaletter og de mangler mat og vann. Det er fare for epidemier og malaria, og hundrevis av syke eller skadede mennesker står i kø ved klinikken som vi har opprettet her, sier Hurum.

Trenger hjelp

Inntil i går var det ingen andre enn Leger Uten Grenser og Røde Kors som var på plass av internasjonale hjelpeorganisasjoner.

— FN og andre internasjonale organisasjoner som kan hjelpe til med å drive leiren, må komme på plass, sier hun.

De ansatte i Leger Uten Grenser ble i forrige uke øyenvitner til umiddelbare likvidasjoner utført av bevæpnede menn inne på Amitié sykehus.

- Våre folk så dusinvis av lik utenfor sykehuset, sier Hurum.

1600 franske soldater er blitt sendt til Den sentralafrikanske republikk for å skape ro i landet. Emmanuel Braun/REUTERS

Sykehuspersonell vil nå ikke jobbe på sykehuset på grunn av mangel på sikkerhet. Enkelte helsearbeidere har begynt å jobbe på et annet sykehus, hvor noen av de skadede blir henvist.Men også der er situasjonen meget spent. Pasienter, offentlig helsepersonell og hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser er blitt truet og presset. Ved flere anledninger har Leger Uten Grensers personell måttet gå imellom væpnede menn og pasienter.

Kristne mot muslimer

Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk har vært kaotisk siden den muslimske Seleka-militsen med den selverklærte presidenten Michel Djotodia i spissen tok makten i landet med et kristent flertall i mars i år.

Djotodia arvet en tom statskasse og hadde ikke råd til å beholde alle krigerne som støttet ham. De fikk da gå fri, uten jobb eller penger, men med sine våpen. Og de fortsatte da med det de kunne; plyndre og drepe til livets opphold.

— Siden de befant seg i et område der det var flere kristne enn muslimer, så gikk de først og fremst løs på de kristen. De kristne merket seg dette mønsteret og dannet militser for å forsvare seg og for å ta hevn. Dermed oppsto de religiøse konfliktlinjene, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

For en allerede hardt prøvet befolkning i et av verdens fattigste land gikk situasjonen fra vondt til verre.

Men Bøås mener det ikke dreier seg om et folkemord, siden det så vidt han har oppfattet det ikke dreier seg om systematiske forsøk på å utrydde den andre delen av befolkningen.

Usikker fremtid

Volden tok av i forrige uke og Frankrike og Den afrikanske unionen har sendt soldater til landet for å forsøke å roe situasjonen. To franske soldater ble drept tirsdag.

Morten Bøås tror de utenlandske soldatene kan håpe på at de kan klare å stabilisere situasjonen i hovedstaden Bangui og noen andre sentrale byer, men at styrken antagelig er for liten til at de kan klare å kontrollere hele landet. For å klare det må man bygge opp de sentralafrikanske sikkerhetsstyrkene.

Problemet er at man må starte nesten på null. Den sentralafrikanske republikk er nemlig et av Afrikas aller fattigste land og etter Bøås' oppfatning kanskje det som fungerer aller dårligst, selv sammenlignet med stater som Somalia og Kongo.

Hva som kommer til å skje politisk er det nå vanskelig å spå om, siden situasjonen er så uoversiktlig.

— Man må forsøke å få på plass en mer legitim overgangsregjering, sier Bøås.

Blir president Michel Djotodia skjøvet helt til side, frykter Bøås at det kan forsterke inntrykket av at det er kristne som står mot muslimer.

Han sier situasjonen er alvorlig først og fremst for befolkningen i Den sentralafrikanske republikk, men den utgjør også en trussel for resten av regionen, siden det er fare for at væpnede grupper i nabolandene vil forsøke å utnytte situasjonen. Væpnede grupper kan komme til å bruke landet som et sted der de kan rekruttere medlemmer og hvile. Det gjelder for eksempel de islamistiske gruppene som ble kastet ut av Mali for et knapt år siden.

 1. Les også

  Hollande møter ledere i Den sentralafrikanske republikk

 2. Les også

  Franske styrker skaper ro i Bangui

 3. Les også

  EU setter opp luftbro til sentralafrikanerne

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Lønnen er lav, boforholdene elendige og toalettene uten dør. Likevel jubler Lindis Hurum

 2. VERDEN

  Ny skrekkbande kalt 3R sprer gru i afrikansk land

 3. VERDEN

  FN-topp ser tegn til folkemord i Den sentralafrikanske republikk

 4. VERDEN

  Flyktninghjelpen roper varsku om glemte flyktningkriser

 5. VERDEN

  Lederen i Dagestan elsket utstoppede tigre, gullpistoler og palasser. Til slutt fikk også Putin nok.

 6. VERDEN

  Kuppmakerne i Mali fordømmes av hele verden