Pakistanske journalister er i en svært presset situasjon, sier Pakistan-ekspert
Stortingets visepresident og advokat Abid Raja har tatt flere saker i Pakistan. – Systemet er ikke alltid rettferdig, for å si det mildt.
Fredag ble TV 2-journalisten Kadafi Zaman arrestert av pakistansk politi i forbindelse med en demonstrasjon han dekket i landet. Han ble, sammen med 38 andre navngitte personer, siktet for drapsforsøk.
Zaman skal også ha blitt angrepet og slått med køller av politiet under demonstrasjonen.
– Jeg tok frem pressekortet mitt, men de ville ikke se på det en gang. Jeg ble slått av flere politifolk og pågrepet, sier Kadafi Zaman til Aftenposten fra fengselet i Gujrat.
– I fjor ble det bare drept én journalist, så det var et bedre år
Elisabeth Eide er professor ved Oslo Met og blant landets fremste eksperter på situasjonen i Pakistan. Hun forteller at pakistanske journalister er i en svært presset situasjon.
– Dawn, en av storavisene, har vært i hardt vær. De har en egen TV-kanal som har vært blokkert i flere områder, og distribusjonen av avisen blir hindret. Det pakistanske journalistforbundet (PFUJ) har reagert sterkt på dette, sier Elisabeth Eide.
– I fjor ble det bare drept én journalist i Pakistan, så det var et bedre år enn tidligere. Det har vært veldig farlig i grenseområdene nord i Pakistan.
Mange journalister sensurerer seg selv i landet, blant annet på grunn av den strenge blasfemilovgivningen. I Pakistan kan du få dødsstraff for å fornærme profeten Mohammed. Det gjør at mange journalister beveger seg svært forsiktig.
Ekstra anspent situasjon nå
25. juli er det valg i Pakistan. Nå er situasjonen ekstra spent i landet. Myndighetene har lagt ned forbud mot politiske demonstrasjoner. Mange av demonstrasjonene omhandler partiet Pakistan Muslim League (N) (PMLN), som nå sitter ved makten.
På fredag kom Nawaz Sharif, landets tidligere statsminister, tilbake til landet. Han representerer PMLN og har vært fengslet for korrupsjon i Storbritannia. Da Sharif landet i Pakistan, ble både han og datteren arrestert med en gang.
– En del krefter vil nok ha slutt på PMLNs langvarige makt i landet. En annen grunn er ekstremistiske grupper som kommer med trusler og stiller til valg. Det er ganske voldsomt at partier som har stått for drap av annerledestenkende får stille til valg, sier Eide
Raja: – Systemet er ikke alltid rettferdig, for å si det mildt
Stortingets visepresident Abid Raja praktiserte som advokat før han ble valgt inn på Stortinget for Venstre. Raja har kjennskap til det pakistanske rettssystemet, og som advokat tok han flere saker i Pakistan, deriblant fire drapssaker.
– Systemet er ikke alltid rettferdig, for å si det mildt. Mens det i Norge er uhørt med politisk innblanding i rettssystemet er situasjonen annerledes i Pakistan hvor politisk instruksjon forekommer, sier Raja.
Raja har engasjert seg i saken til Zaman blant annet på Twitter. Selv syns han siktelsen mot Zaman er absurd.
– Og Zaman har både tvitret og filmet demonstrasjonene. At han skal ha hatt et drapsforsøk mot en politimann er absurd.
Raja bekrefter at det ikke er uvanlig at større grupper blir fengslet under demonstrasjoner.
– Politiet tar tak i dem de får tak i. I virvaret av en demonstrasjon er det ikke lett å se hvem som er journalist og ikke. Spesielt da Zaman ligner på alle andre i landet, sier Raja.
– Som advokat erfarte jeg at det var veldig viktig å holde press på saken i både mediene og gjennom politiske kanaler. Man kan ikke bare overlate dette til ambassaden, legger han til.
– Flere kan måtte lide også
Arshad Butt er en norskpakistansk jurist. Han er kritisk til det systemet i Pakistan.
– Pakistanske medier er også under press, de får ikke rapportere uavhengig om hva som foregår.
Han forteller at pakistansk politi prøver å hindre journalister i å fortelle hva som skjer, og at det nok er det som har skjedd med Kadafi Zaman også.
– Dette handler ikke bare om Zaman, men om alle utenlandske journalister som rapporterer. Alle er i trøbbel. Dette var den første hendelsen, flere kan måtte lide også, sier Butt.
Den norskpakistanske journalisten Syed Mujahid Ali forteller at journalister generelt blir behandlet dårlig i Pakistan.
– Politiet har vide fullmakter og bruker makten nådeløst når det er signaler fra øverste hold om at de må dysse ned politiske aktivister. Journalister blir det første offeret, siden de kan vise, fortelle og dokumentere slike hendelser. Det er mest sannsynlig det som har skjedd i Kadafi Zamans tilfelle, sier Ali.
Han påpeker at myndighetene pleier å være forsiktige med utenlandske journalister, siden det ikke ser bra ut å gå etter dem.
Forbud mot demonstrasjoner
Nå har myndighetene lagt ned et forbud mot politiske demonstrasjoner. Det var det Zaman skulle rapportere om da han ble arrestert.
– Mediene er pålagt sensur og redaksjoner er informert om hva som ikke bør sendes og hva som bør trykkes. De fleste mediehus adlyder stort sett. Pressefrihet er bare et ord i Pakistan, selv om det er valg om ni dager, sier Ali.
Ali påpeker at politiet i små byer kan handle i uvitenhet, dersom de ikke visste at Zaman er journalist. Men det tror han er lite sannsynlig i denne situasjonen.
Norske PEN: – Bekrefter landets manglende stabilitet
Norske PEN, en del av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, viser også sin motstand mot arrestasjonen av Zaman.
Styreleder i Norske PEN, William Nygaard, kommer også med en oppfordring til det norskpakistanske miljøet.
– I sum representerer de et stort og lojalt nettverk. Det kan være nyttig for troverdigheten til Zaman om de nå viser sin aktive støtte, også til venner og slektninger i Pakistan. Det kan i seg selv være viktig for å styrke tilliten til ham som en profesjonell norsk journalist på jobb, sier Nygaard.
Elisabeth Eide representerer også Norske PEN. Hun forteller at de appellerer til norske myndigheter, journalister i Pakistan og andre organisasjoner som jobber for ytringsfrihet for å få Zaman løslatt.