Verden

Trump rakket ned på de andre landene, men NATO slapp unna med den verste skrekken

BRUSSEL (Aftenposten): Først hudflettet han Tyskland. Så skrøt han av et «veldig, veldig bra» forhold til Merkel. Til slutt stilte Donald Trump seg bak alle NATOs vedtak.

– Jeg tror generalsekretæren liker Trump. Han er kanskje den eneste, men det er helt greit for meg, sa USAs president Donald Trump da han møtte Jens Stoltenberg til frokost onsdag morgen.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

– Vi har hatt diskusjoner, vi har uenigheter, men viktigst av alt: Vi har tatt beslutninger som skyver alliansen fremover og gjør oss sterkere, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse etter første del av NATO-toppmøtet onsdag ettermiddag.

Dagen hadde imidlertid ikke hatt noen drømmestart. På en frokost med Stoltenberg gikk Trump til et kraftig angrep på Tyskland.

Presidenten karakteriserte landet som «Russlands gissel» fordi de importerer russisk gass.

– Når vi står sammen, også i møte med Russland, så er vi sterkere, prøvde Stoltenberg seg.

– Nei, dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, sa Trump til generalsekretæren.

  • NATO bruker allerede tre ganger så mye på forsvar som Kina og Russland tilsammen. Se hva Trumps pengekrav vil bety.

Twitter-storm

Utfallet mot Tyskland kom i kjølvannet av en trumpsk twitterstorm i dagene frem mot toppmøtet.

«Dette går bare ikke», konkluderte Trump i en melding der han hudfletter EU for å sette opp handelsbarrierer samtidig som Europa vil at USA skal beskytte dem gjennom NATO.

«NATO-landene må bruke MER, USA må bruke MINDRE. Veldig urettferdig!», skriver han i en annen melding, mens han i en tredje spør når Europa skal «refundere» USA for det han hevder landene skylder.

Les hele saken med abonnement