Verden

Drept journalist i Slovakia jobbet med mafia-sak

Journalisten Jan Kuciak, som ble funnet drept i Slovakia i helgen, skal ha jobbet med en sak som omfattet korrupsjon, EU-midler og italiensk mafia.

Lys til minne om Jan Kuciak ved kontorene til nettavisen han jobbet for, Aktuality.sk, i Slovakias hovedstad Bratislava. Foto: AP/NTB scanpix

 • NTB

En av Slovakias største aviser, SME, skrev tirsdag om det siste prosjektet til gravejournalisten Kuciak.

27-åringen gransket korrupte utbetalinger av EU-midler til italienere bosatt i Slovakia, forteller journalisten Tom Nicholson, som samarbeidet med Kuciak, til SME.

De italienske forretningsmennene har angivelig forbindelser til 'Ndrangheta, en av de mektigste italienske kriminelle organisasjonene.

 • Flere drap på journalister i Europa: Kjent journalist drept av bilbombe på Malta.

Journalisten Jan Kuciak ble funnet drept søndag sammen med sin forlovede Martina Kusnirova. Foto: Aktuality.sk / AP / NTB scanpix

Utlovet dusør

Italienerne har angivelig også gjort forretninger med en rådgiver til Slovakias statsminister Robert Fico. Statsministeren advarte tirsdag mot å knytte uskyldige personer til drapene på Kuciak og hans forlovede.

– Ikke gjør det, sa Fico da han møtte pressen.

Regjeringen i Slovakia har utlovet en dusør på 1 million euro til den som kan bidra til å finne dem som står bak drapene.

Opposisjonen i landet krever imidlertid at både innenriksminister Robert Kalinak og politisjefen Tibor Gaspar må gå av. En demonstrasjon er planlagt i hovedstaden Bratislava onsdag.

Fico, som er blitt omtalt som en populist, har tidligere kalt journalister «anti-slovakiske prostituerte», «hyener» og «slimete slanger».

Juncker sjokkert

Kuciak ble funnet drept sammen med sin forlovede Martina Kusnirova i deres hjem søndag. Ammunisjon skal ha vært lagt rundt det drepte paret. Politiet i Slovakia tror drapene har sammenheng med Kuciaks arbeid som journalist.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier drapene har sjokkert ham.

– Jeg fordømmer denne handlingen. Drap på journalister har ingen plass i Europa eller i et demokrati, sa Juncker tirsdag via sin talsmann.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Slovakia
 2. EU

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Slovakisk entreprenør siktes for bestillingsdrap på journalist

 2. VERDEN

  Slovakias statsminister varsler sin avgang etter journalistdrap

 3. VERDEN

  Tre menn siktet for drapet på slovakisk journalist og hans kjæreste

 4. VERDEN

  Grønt lys for ny regjering i Slovakia etter drap på gravejournalist

 5. VERDEN

  Før var denne mafia-plagen begrenset til Sør-Italia. Nå truer den stadig større deler av Europa.

 6. VERDEN

  Kvinne mistenkt for å ha bestilt drap på slovakisk gravejournalist