Verden

Drept journalist i Slovakia jobbet med mafia-sak

Journalisten Jan Kuciak, som ble funnet drept i Slovakia i helgen, skal ha jobbet med en sak som omfattet korrupsjon, EU-midler og italiensk mafia.

Lys til minne om Jan Kuciak ved kontorene til nettavisen han jobbet for, Aktuality.sk, i Slovakias hovedstad Bratislava.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En av Slovakias største aviser, SME, skrev tirsdag om det siste prosjektet til gravejournalisten Kuciak.

27-åringen gransket korrupte utbetalinger av EU-midler til italienere bosatt i Slovakia, forteller journalisten Tom Nicholson, som samarbeidet med Kuciak, til SME.

De italienske forretningsmennene har angivelig forbindelser til 'Ndrangheta, en av de mektigste italienske kriminelle organisasjonene.

  • Flere drap på journalister i Europa: Kjent journalist drept av bilbombe på Malta.
Journalisten Jan Kuciak ble funnet drept søndag sammen med sin forlovede Martina Kusnirova. Foto: Aktuality.sk / AP / NTB scanpix

Utlovet dusør

Italienerne har angivelig også gjort forretninger med en rådgiver til Slovakias statsminister Robert Fico. Statsministeren advarte tirsdag mot å knytte uskyldige personer til drapene på Kuciak og hans forlovede.

– Ikke gjør det, sa Fico da han møtte pressen.

Regjeringen i Slovakia har utlovet en dusør på 1 million euro til den som kan bidra til å finne dem som står bak drapene.

Opposisjonen i landet krever imidlertid at både innenriksminister Robert Kalinak og politisjefen Tibor Gaspar må gå av. En demonstrasjon er planlagt i hovedstaden Bratislava onsdag.

Fico, som er blitt omtalt som en populist, har tidligere kalt journalister «anti-slovakiske prostituerte», «hyener» og «slimete slanger».

Juncker sjokkert

Kuciak ble funnet drept sammen med sin forlovede Martina Kusnirova i deres hjem søndag. Ammunisjon skal ha vært lagt rundt det drepte paret. Politiet i Slovakia tror drapene har sammenheng med Kuciaks arbeid som journalist.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier drapene har sjokkert ham.

– Jeg fordømmer denne handlingen. Drap på journalister har ingen plass i Europa eller i et demokrati, sa Juncker tirsdag via sin talsmann.

Les mer om

  1. Slovakia
  2. EU