13 drept i opptøyene i Venezuela. Amerikanske diplomater nekter å dra.

Opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela, som hevder han er landets midlertidige president, har raskt fått støtte fra en rekke andre land.

Demonstranter hever en hånd i symbolsk støtte til opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela onsdag, etter at han erklærte seg som midlertidig president i Venezuela og krevde at Nicolás Maduro går av.
  • NTB

35 år gamle Guaidó er leder for landets nasjonalforsamling. Onsdag utropte han seg selv til fungerende president i Venezuela i en overgangsperiode inntil det kan avholdes demokratiske, frie valg.

Mannen som reelt sett er president, Nicolás Maduro, mener Guaidó er ledd i et komplott ledet av USA.

USA, Canada og en lang rekke latinamerikanske land har på sin side stilt seg bak Guaidó. Argentina, Brasil, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay og Peru har alle signert en felles støtteerklæring. Mexico, Guyana og Saint Lucia var de eneste medlemslandene i den såkalte Lima-gruppen som ikke signerte erklæringen.

– Dette er en viktig dag for Venezuela, og jeg er takknemlig for støtten fra Lima-gruppen i denne saken, sier Canadas utenriksminister Chrystia Freeland.

Demonstranter med plakat som krever at opposisjonsleder Juan Guaidó blir president i Venezuela.

Amerikanske trusler

Bare minutter etter at Guaidó utnevnte seg selv som Venezuelas president, anerkjente USAs president Donald Trump ham som midlertidig leder.

USA har uttalt at de står klare til å bruke «alle mulige alternativer» dersom president Nicolás Maduro forsøker å slå ned på opposisjonen. Dette tolkes som en underforstått trussel om bruk av amerikansk militær makt.

Maduro besluttet onsdag å kutte de diplomatiske forbindelsene til USA, og han ba amerikanske diplomater om å komme seg ut av Venezuela i løpet av 72 timer. Men dette nektet USAs regjering å godta.

I en uttalelse fra USAs utenriksminister sier Mike Pompeo at USA ikke anerkjenner Maduro som Venezuelas rettmessige president. USA mener derimot Venezuelas opposisjonsleder, Juan Guaidó som har utropt seg selv til fungerende president, er landets leder nå.

– Derfor anser USA ikke at tidligere president Nicolás Maduro har den juridiske myndighet til å bryte diplomatiske forbindelser med USA eller å erklære våre diplomater persona non grata, skriver Pompeo.

Russland har reagert kraftig på støtten til Guaidó. Leder Aleksej Pusjkov i landets utenrikskomité anklager USA for å støtte det han kaller et kuppforsøk. Russland har tidligere støttet Maduro både økonomisk og med våpenleveranser.

13 drepte, ifølge hjelpeorganisasjon.

Titusener av mennesker demonstrerte onsdag i Caracas og andre venezuelanske byer, der situasjonen er svært spent mellom tilhengere og motstandere av Maduro.

En demonstrant som protesterer mot Maduro og den sittende regjeringen, holder opp en plakat med budskapet «Ikke drep oss». Demonstrasjonen ble holdt i hovedsak av venzuelanske migranter i Buenos Aires i Argentina.

Ifølge myndighetene er syv av demonstrantene mot Maduros regime omkommet ulike steder i landet. Det er rapportert dødsfall i delstatene Tachira, Barinas, Portuguesa, Amazonas og Bolivar.

Venezuelan Observatory of Social Conflict opplyser imidlertid til AFP at dødstallet er kommet opp i 13 personer på to dager, de fleste er døde etter å ha blitt skutt.

De siste tallene er fra sørvestlige Barinas, der talsperson for opposisjonen Freddy Superlano sier at fire personer ble skutt og drept, mens ytterligere tre er såret. En talsperson for en menneskerettighetsgruppe i Tachira melder om tre drepte i byen San Cristóbal onsdag.

Utenriksdepartementet har klokken 08.30 torsdag morgen fortsatt ingenting å si om den anspente situasjonen i Venezuela. De jobber med saken og kommer tilbake med kommentar så raskt som mulig, i alle fall i løpet av dagen, opplyser pressekontakt Ane Haavardsdatter Lunde.

EU ber om frie valg

EU oppfordrer til at det holdes nye, frie valg i Venezuela, men er mer tilbakeholden enn USA og Canada i sin støtte til Guaidó.

– EU stiller seg bak den folkevalgte nasjonalforsamlingen. EU understreker at dette er den demokratisk valgte institusjonen, som må gjenopprettes, respekteres og få tilbake sin makt, heter det i en uttalelse fra utenrikssjef Federica Mogherini.

Opposisjonen har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Spenning knyttet til militæret

Det er knyttet stor spenning til hva landets militære vil foreta seg. Offentlig har forsvarsminister Vladimir Padrino López avvist Guaidó som midlertidig president.

Mandag gjorde imidlertid 27 soldater i hæren opprør mot Maduro og oppfordret folk til «å demonstrere» i en video som ble spredt på internett. Det førte til harde sammenstøt tirsdag i hovedstaden Caracas og Bolivar, og uroen spredte seg onsdag til flere byer i hele landet.

Den pensjonerte generalmajoren Cliver Alcalá, som var en av tidligere president Hugo Chávez' medarbeidere og som nå lever i eksil, tror flere med lavere grader i militæret vil støtte opposisjonslederen. Flere av dem lever under de samme harde kårene som gjennomsnittlige venezuelanske familier.

– Jeg er helt sikker på at de yngre soldatene spør seg selv om Maduro er deres øverstkommanderende eller en som har kuppet makten, sier han.