Verden

Rykteflom om IS-sjefen: Kuppforsøk i fjor høst

ISTANBUL (Aftenposten): IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal ha overlevd et kuppforsøk i september, melder The Guardian.

Irakeren Abu Bakr al-Baghdadi erklærte i Mosul i juni 2014 at han var lederen for et nytt kalifat, Den islamske staten. Denne «staten» er ikke blitt anerkjent av noen land.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Etter intense kamper skal IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi og styrker som var lojale mot ham, ha klart å avverge et kuppforsøk i september. Det melder den britiske avisen The Guardian.

Det skal ha vært utenlandske IS-medlemmer, såkalte fremmedkrigere, som sto bak kuppforsøket. Noen av dem ble drept. En av lederne for kuppforsøket, en mann ved navn Abu Muath al-Jazairi, er nå etterlyst av IS, ifølge den britiske avisen.

Avisen siterer en mann som hevder å ha vært vitne til kuppforsøket.

– Kampene var veldig intense, de hadde tunneler mellom husene. De var hovedsakelig tunisiere, og mange ble drept, sier Jumah Hamdi Hamdan (53).

Les også

Kalifatets siste dager: Her flykter de siste IS-krigernes koner og barn. De får snart vite hva som venter dem.

Syrias demokratiske styrker, som består av både kurdere og arabere, har kjempet mot IS i Syria. De har fått støtte fra amerikanske fly og fra spesialstyrker fra USA, Storbritannia og Frankrike.

– Et alvorlig forsøk på å drepe ham eller ta ham til fange

Baghdadi skal da ha vært i Keshma, en landsby som ligger ved elven Eufrat, like ved Syrias grense mot Irak. Landsbyen ligger like ved det lille området der noen få hundre IS-krigere holder stand mot den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Ledere for den USA-støttede militsen Syrias demokratiske styrker (SDF) sa til Aftenposten i begynnelsen av januar at de trodde Baghdadi hadde rømt ut i ørkenen. Noen av dem sa nesten spøkefullt at vi måtte høre med Ankara hvor han er. Det er vanlig blant kurdiske ledere i SDF at de anklager Tyrkia for å støtte IS.

En av lederne for SDF bekrefter at de har fått høre om et kuppforsøk mot Baghdadi.

– Det startet i midten av september, og det var et alvorlig forsøk på å drepe ham eller ta ham til fange, sier SDF-kommandant Adnan Afrini til Guardian.

Dette bildet er blitt sendt ut av IS. Det viser angivelig IS-krigere som skyter mot sine fiender i Syria.

Erklærte opprettelsen av en islamsk stat for 3,5 år siden

Irakeren Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av Den islamske statens kalifat i juni 2014, med ham selv som øverste leder. Da hadde IS erobret en betydelig del av Syria og Irak. På det meste skal 10 millioner mennesker ha bodd innenfor det såkalte kalifatet.

IS ble imidlertid sett på som en stor trussel av nesten alle verdens stater. Den internasjonale kampen mot IS har resultert i at de har mistet kontrollen over nesten hele det geografiske området de rådet over. Lørdag erklærte SDF at de startet det siste slaget for å frata IS det lille geografiske området de holder ved Eufrat.

Militære og politiske ledere har advart om at IS kan komme til å forsøke å komme tilbake i løpet av kort tid. De har allerede utført flere alvorlige terrorangrep i Syria, mens Anbar-provinsen i Irak anses som utrygg.

USAs president Donald Trump besluttet likevel i desember at alle amerikanske soldater skulle ut av Syria, siden «IS var slått». Militære talsmenn sa i helgen at tilbaketrekningen fra Syria kan starte i april.

Tusenvis av sivile har rømt fra området som er blitt holdt av IS i Syria. Mange av de siste som har rømt, er familiemedlemmer av IS-krigere.

– USA forbereder Hollywood-slutt

Det mangler ikke på spekulasjoner om hvor Baghdadi befinner seg.

Den arabiskspråklige nettsiden til det russiske nettstedet Sputnik hevdet søndag at amerikanerne allerede har tatt Baghdadi til fange.

– De venter på en anledning til å «ta ham til fange» på film i ren Hollywood-stil, hevder en ikke navngitt kilde overfor nettstedet.

  • Historien om Abu Bakr al-Baghdadi: «En uvanlig kompetent person»

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Den islamske staten (IS)