Verden

Norske eksperter: - Timosjenkos tid er over

Julia Timosjenko er selv en styrtrik politiker og har vært med på å skape det demonstrantene kjempet mot. Derfor vil hun ikke vil bli Ukrainas nye leder, mener norske eksperter.

  • Helle Aarnes
    Journalist

— Timosjenkos tid er over. Hun har beriket seg selv over mange år og vært med på å skape det systemet som demonstrantene i Kiev har kjempet mot. Hun kan være en del av løsningen, men jeg har ingen problemer med å si at hun også er en del av problemet, sier Jakub M. Godzimirski, seniorforsker på NUPI med Russland og nabolandene som spesialområde.

Yngre krefter

- For mange er hun viktig symbolsk, men jeg tror vi vil se nye og yngre krefter i Ukraina nå. Det må skje et slags generasjonsskifte. Timosjenko har hatt sin tid. Det er nesten ti år siden Oransje-revolusjonen.

Parlamentet i Ukraina vedtok søndag formiddag at alle presidentens fullmakter skal overføres til den nyvalgte parlamentetslederen, Oleksandr Turtsjinov. Han er Timosjenkos nære allierte og blir altså overgangspresident frem mot presidentvalget 25. mai, melder det tyske nyhetsbyrået dpa.

Lørdag ble Timosjenko satt fri fra fengsel og fløyet til Kiev. Der talte hun følelsesladet til folkemassen.

Hennes unnskyldning på vegne av alle landets politikere, og lovnader om å starte jobben med å lede Ukraina umiddelbart, ses som et forsøk på å reetablere seg politisk. Søndag formiddag stemte partiet hennes, Fedrelandspartiet, over hennes politiske fremtid. Der fikk hun ikke støtte fra regionspartiene.

Svært kontroversiell

Det store spørsmålet er nå om det ukrainske folket ønsker Timosjenko som ny leder. Hun er karismatisk, men kontroversiell.

100.000 mennesker var samlet på Uavhengighetsplassen i Kiev i går, da Julia Timosjenko holdt tale.

Mange regnet henne som en heltinne etter Ukrainas oransjerevolusjon høsten 2004. Der organiserte hun sammen med Viktor Jusjtsjenko, som hun senere ble uvenner med, protester mot pro-russiske Janokovitsj sin valgseier.Etter en dom i Ukrainas høyesterett ble Oransje-alliansen tilkjent makten. Timosjenko ble statsminister og holdt en vestligrettet, anti-russisk linje. I sin tale på Uavhengighetsplassen i går sa Timosjenko at «Alle her har ansvar for å bygge et europeisk Ukraina».

Sunt om hun ikke blir valgt

Massenes reaksjon på Uavhengighetsplassen ble beskrevet som avmålt. Og søndag ettermiddag avkrefter Timosjenko via sin pressetjeneste at hun vil bli landets neste statsminister.

NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski tror folket er skeptisk fordi hun ikke innfridde folks håp da hun satt ved makten.

— Hun har vært et viktig medlem av makteliten. Hun klarte ikke å gjennomføre nødvendige reformer. Hun har nå meldt seg som presidentkandidat i valget i mai, og nevnes som statsministerkandidat. Jeg tror ikke hun vil spille en så sentral rolle, sier Godzimirski.

Heller ikke Erik Oddvar Eriksen, professor og leder av Arena, Senter for Europa-forskning ved Universitetet i Oslo, tror heltinnen fra Oransje-revolusjonen blir valgt.

— Og det kan være et sunnhetstegn. Timosjenkos økonomiske fortid og regjeringsfortid gir henne et rulleblad som er problematisk. Spørsmålet er jo om det er mulig å finne politikere som er helt rene. Det ser ut til at parlamentet tar denne oppgaven på alvor og ikke lar seg rive med av en følelsesstemning, sier Eriksen.

Vanskelige uker

I ukene fremover tror Godzimirski at hovedutfordringen vil bli å enes om en samlende president, og at ledertroikaen fra protestbevegelsen vil være sentrale.

— Men alle vi som har litt livserfaring vet at trekanter er vanskelige. Allerede under kampene var det store uenigheter blant dem om hvem som skulle fronte bevegelsen. Dessuten kan man heller ikke avskrive president Janukovitsj. Som person er han kanskje et utspilt kort, men den politiske realiteten er at han representerer store deler av folket. Han fikk 50 prosent av stemmene ved presidentvalget i 2010, sier Russland-eksperten.

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt tror tilliten til politikerne er ytterligere svekket etter at folket i går fikk se bilder fra luksusen i presidentresidensen.

kart-Wc_Ag7B7XZ.jpg

— Timosjenko har ikke lagt skjul på at hun på 90-tallet bygde seg opp på gassvirksomheten, og at hun ble en del av oligarkiet. Hun har derfor fremstilt seg selv som en av de mest egnede til å sette oligarkiet på plass. Å finne politikere i Ukraina som ikke har beriket seg selv, er ikke enkelt. Det ukrainske folket leter heller ikke etter den ene «rene», sier Bukkvoll.

Presidenten ville flykte

Timosjenko ledet på nittitallet et oljeselskap, og skaffet seg på relativt kort tid en enorm formue. Så gikk hun til politikken.

Hun var statsminister en periode i 2005. Fra 2007 til våren 2010 satt hun også som statsminister til regjeringen ble avsatt gjennom et mistillitsvotum.

I 2010 ble hun slått av Janokovitsj i presidentvalget. Hun fremmet først påstander om at ting ikke hadde gått rett for seg, og krevde omvalg. Kravet ble senere trukket.

Året etter fikk hun en syv år lang fengselsstraff som et resultat av at hun landet en gassavtale med Russland.

Den valgte presidenten Viktor Janukovitsj skal lørdag kveld ha blitt stanset ved flyplassen i Kiev, der han skal ha forsøkt å flykte med et privatfly. Nyhetsbyrået AFP melder at flyet ikke hadde papirene i orden, men at vakter skal ha blitt tilbudt penger for at flyet skulle få tillatelse til å lette. Dette ble avslått.

Presidenten skal deretter ha forlatt flyplassen, og skjuler seg nå, ifølge nyhetsbyrået Interfax, i Donestk-regionen. Den siste uttalelsen fra Janukovitsj ga han lørdag til en lokal tv-stasjon: «Jeg kommer ikke til å dra fra landet. Jeg har ikke tenkt å gå av. Jeg er den lovlig valgte presidenten».