Verden

Fysikere mener å ha funnet pyramide-svar

Fysikere fra Nederland mener de har funnet ut hvordan de gamle egypterne fraktet de enorme steinblokkene som ble til pyramidene.

Kamel-utleiere slapper av ved Pyramidene i Giza nær Kairo. En forskningsgruppe fra Amsterdam mener å ha funnet svaret på hvordan de gamle egypterne fraktet steinblokkene.
  • Åsmund Gram Dokka
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Pyramidene i Giza like utenfor Kairo er det eneste gjenværende av antikkens syv underverker. Teoriene om hvordan de 4500 år gamle byggverkene ble reist, har versert i nesten like mange år.

Blant vitenskapsfolk er det generell enighet om at mesteparten av steinblokkene som ble brukt, ble hentet fra Moqattam-høyden øst for Nilen og deretter fraktet med båt over elven i flomperioden.

Hvordan steinblokkene – som kunne veie godt over 10 tonn – ble fraktet fra elvebredden og til byggeplassen, har det derimot versert flere teorier om.

Enkelte mener for eksempel at de gamle egypterne trakk blokkene på sleder som gled over tømmerstokker.

Les også:

Les også

Fant 17 ukjente pyramider under bakken i Egypt

Vannet sanden

Nå har en gruppe fysikere ved Universitetet i Amsterdam funnet de mener er svaret: Egypterne trakk riktignok steinblokkene på sleder slik eldgamle veggmalerier viser, men sledene gled ikke over tømmerstokker. I stedet vannet egypterne sanden foran sleden, slik at den ble lettere å trekke.

— Egypterne gjorde sanden fuktig. Ved å bruke riktig mengde vann, kunne de halvere antall arbeidere, heter det i pressemeldingen fra forskningsinstituttet.

I sine eksperimenter fant de ut at rett mengde vann reduserer friksjonen i sanden drastisk og dermed også kraften som trengs for å trekke sleden med de blytunge steinblokkene.

Fysikerne påpeker at våt sand er dobbelt så hard som tørr sand. Den våte sanden samler seg heller ikke foran sleden og bremser farten.

Bildet fra laboratoriet viser at sleden som trekkes over tørr sand (t.v.), borer seg ned i sanden. Det skjer ikke med slden som trekkes over våt sand.

Bygget mini-slede

Forskergruppen kom frem til konklusjonen gjennom eksperimenter i et laboratorium, der de blant annet bygget en egen versjon av sledene egypterne benyttet.

— Sleden glir mye enklere over våt sand fordi sanden ikke samler seg foran den, forklarer forskerne, som publiserte resultatene sine for en uke siden.

De viser i tillegg til at veggmalerier fra graven til Djehutihotep (ca. 1900 år f. Kr.) viser egyptere som trekker sleder og vann som blir helt ut på bakken foran dem. Tidligere er dette av forskere blitt avvist som et ritual uten praktisk betydning.

Les også:

Les også

Indiana Jones var i sin tid på sporet

Ikke slaver

Anslagene over hvor mange som jobbet med å bygge pyramidene, varierer. De høyeste anslagene ligger på om lag 50.000 personer, andre på rundt halvparten.

I motsetning til hva man lenge trodde, ble det det etter alt å dømme ikke benyttet slaver til byggingen.

Mange av dem som jobbet var fagarbeidere, mens bønder bidro med sin arbeidskraft i flomperioden — en tid da jordene sto under vann.