Verden

Löfven varsler nyvalg i Sverige

Valget skal holdes 22. mars.

 • Lars Molteberg Glomnes

Statsminister Stefan Löfven, fra Socialdemokraterna, ga onsdag ettermiddag beskjed om at han den 29. desember vil be om nyvalg i Sverige.

Det betyr at svenske velgere skal få en ny sjanse til å si sin mening 22. mars neste år.

Nyvalget annonseres etter at Sverigedemokraterna onsdag valgte å stemme ned regjeringens budsjett og stemme for de borgerlige partienes alternativ.

— Jeg vil ikke stilltiende akseptere det som skjer på høyre fløy i svensk politikk, sa Löfven på pressekonferansen.

Han sier den parlamentariske situasjonen er fastlåst, og anklager de borgerlige partiene for å ha gått til sengs med Sverigedemokraterna.

– De borgerlige partiene vegret seg for konstruktive samtaler og for å ta ansvar for situasjonen. De lar SD diktere vilkårene i svensk politikk. Det er en ansvarsløs oppførsel som savner sidestykke i Sveriges politiske historie, sier han.

Löfven kommer til å fortsette som statsminister frem til nyvalget, men må styre innenfor rammene i budsjettet de borgerlige har lagt frem.

SD: - Vil gjøre valget til innvandrings-avstemning

Sverigedemokraternas fungerende leder Mattias Karlsson har på sin side egne ambisjoner for hva nyvalget skal være:

— Vår ambisjon er å sørge for at neste valgkamp i praksis blir en folkeavstemning for eller mot økt innvandring til Sverige, sier han på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

- Var det ekstravalg dere ønsket?

— Det var et av flere tenkbare scenarioer. Vi ville helst hatt konstruktive samtaler med Löfven, men nå valgte han å se bort fra våre moderate krav og har heller valgt å gå for nyvalg. Det er ikke noe vi frykter. Vi tror Sverigedemokraterna kan få økt oppslutning, sier Karlsson.

Tror på økt oppslutning

Han håper SD vil få et enda sterkere mandat, og at de andre partiene må slippe dem til. Derfor ønsker han valget velkommen:

— Dette er en mulighet til å gi en stemme til det tause Sverige.

Karlsson fungerer som partileder i Jimmie Åkessons sykefravær med utmattelse. Det er ikke klart om Åkesson er tilbake innen valget.

— Det gjenstår å se om Jimmie Åkesson er tilbake innen valgkampen, sier Karlsson.

Löfven hevder han ba om samarbeid

Löfven sier de borgerlige - ved å nekte å samarbeide med regjeringen - nå har brutt med sine løfter fra valgkampen om ikke å samarbeide med Sverigedemokraterna.

Statsministeren insisterer på at han gang etter gang har tilbudt de borgerlige partiene samarbeid på tvers av blokkene, men har fått nei.

— Jeg inviterte de fire borgerlige partiene på nytt [tirsdag] til en samtale for å se om vi kunne gå gjennom budsjettet igjen og finne en felles vei. Men de gjorde det veldig tydelig at de ikke vil ha konstruktive samtaler, eller ta ansvar i denne vanskelige situasjonen, sier Löfven.

Stefan Löfven holdt krisemøter med de borgerlige partilederne tirsdag kveld, men klarte ikke å finne en løsning på svenskenes regjeringskrise. Foto: Maja Suslin

— Hvorfor velger du nyvalg, og ikke å gi deg?

— Det er fordi vi har en ny politisk situasjon. I valgkampen sa de borgerlige at de ville overgi makten til oss dersom vi ble større enn dem. De fire og vi var begge tydelige på at Sverigedemokraterna ikke skal være avgjørende i Riksdagen.

— Nå har de fire borgerlige sagt at de kan tenke seg å regjere med støtte fra SD. Det er ikke det samme løftet som de kom med tidligere. SD har også nå sagt at de vil felle en hver regjering som ikke gjør som de sier. Det er også nytt.

- Hva taler for at det vil gå bedre ved et nyvalg?

— Det er at vi har et tydelig budsjett og en regjering som er i funksjon og full av fremtidshåp, sier Löfven.

Hevder seg trygg på veien videre

Han bedyrer at han nå føler seg trygg på veien fremover.

— Jeg har vært rolig det siste døgnet, for vi har endt i en vanskelig situasjon, men jeg vet godt hva vi må og bør gjøre.

Også i det neste valget kommer Socialdemokraterna til å samarbeide med Miljöpartiet. Löfven stilte på onsdagens pressekonferanse sammen med Miljöpartiets talsmann og utdanningsminister Gustaf Fridolin.

Fridolin sier partiene vil gå til nyvalg med et tydelig løfte om ikke å kompromisse med Sverigedemokraterna.

— Vi går til valg med løfte om aldri å la Sverigedemokraterna diktere vilkårene for Sverige.

Les også:

Les også

To grafer og fem spørsmål som kan forklare hvorfor det er politisk krise i Sverige

Flertallet stemte mot regjeringen

Löfven innkalte til krisemøte i Socialdemokraterna etter budsjettavstemningen i Riksdagen, der Sverigedemokraterna stemte for den borgerlige opposisjonens budsjett — og slik felte regjeringens forslag.

Praksisen i Riksdagen har vært at de ulike partiene eller blokkene har stemt for sitt eget budsjettforslag først, for så å legge ned sine stemmer dersom de ikke får flertall.

Spørsmålet var om SD, som sitter på vippen, ville stemme for forslaget fra den borgerlige alliansen. Konklusjonen tirsdag ettermiddag ble altså at SD-gruppen valgte å bryte med tradisjonen og i dag stemte de for opposisjonens forslag.

 1. Les også

  Den svenske Riksdagen har nedstemt regjeringens budsjettforslag

 2. Les også

  Slike budsjettkriser har Sverige aldri hatt FØR

 3. Les også

  Hva skjer dersom Sveriges regjering går av i dag?

Stefan Löfven på ettermiddagens pressekonferanse. Foto: PONTUS LUNDAHL

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politisk kaos kan ende i nyvalg

 2. VERDEN

  Risikerer å gå på en smell selv om han klarer å danne regjering

 3. VERDEN

  Han vant statsministerposten. Men nå må sosialdemokraten Löfven styre på et borgerlig budsjett.

 4. VERDEN

  I dag vedtar Riksdagen Sveriges nye budsjett. Löfven kan bli tvunget til å føre høyrepolitikk

 5. VERDEN

  Löfven først ut av partilederne i svensk regjeringssondering

 6. VERDEN

  Socialdemokraterna kraftig tilbake, men Löfven blir sittende