Verden

Kinesisk partiavis advarer verdens kjendiser mot å fornærme landets politikk

Et talerør for Kinas makthavere advarer verdens kjendiser mot å «gå i den politiske fellen» med å forulempe landet.

Modellen Gigi Hadid (t.v.) og artisten Katy Perry fikk ikke reise inn i Kina. Partiavisen Global Times sier det er deres egen skyld. Foto: AP/Reuters/ NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  USA-korrespondent

Mandag viste modeller frem undertøy i Shanghai for merket Victoria’s Secret. Visningen er en stor begivenhet med millioner av seere på verdensbasis. Likevel fikk den i år langt større oppmerksomhet i verdenspressen enn arrangementet normalt får.

Årsaken var to av de som ikke deltok: Popstjernen Katy Perry skulle egentlig opptre under showet, men ble nektet visum til Kina. En av toppmodellene, Gigi Hadid, som skulle være med på å vise frem plaggene, fikk heller ikke adgang til landet.

– Må opptre klokt

Kina har ikke oppgitt noen offisiell grunn til hvorfor de to ble nektet innreise. En lederartikkel i den partieide avisen Global Times gir likevel en pekepinn.

– Celebriteter med internasjonal berømmelse må opptre klokt med hva de sier og hvordan de oppfører seg for å unngå å havne i en politisk eller ideologisk felle, skriver avisen og mener de to kan klandre seg selv for visumnekten.

 • Artisten Katy Perry opptrådte i 2015 i Taiwans hovedstad Taipei. Der var hun iført en solsikkekjole og også på et tidspunkt drapert i et taiwansk flagg. Solsikker er et symbol for taiwanere som går inn for klarere å markere et brudd med Fastlands-Kina. I Beijing anerkjenner man ikke Taiwan fordi man mener øya egentlig er en kinesisk provins.
 • Modellen Gigi Hadid la i høst ut en filmsnutt på Instagram der hun myste med øynene i et forsøk på å etterligne asiatisk utseende. Hadid ble refset for rasisme og beklaget opptrinnet. Visum til Kina fikk hun ikke.

I Shanghai Daily var undertøysvisningen førstesidestoff tirsdag. Der legges det vekt på at ni av de deltagende modellene var kinesiske. Liu Wen (29) sier hun er stolt av landet sitt.

– Andre kan lære en lekse

Global Times mener de to tråkket i salaten på grunn av egen uvitenhet.

– Gjengjeld var uunngåelig. De som seriøst planlegger å gjøre suksess i det kinesiske marked, kan lære en lekse av denne saken og forstå at de må etterleve kinesiske regler, skriver lederskribenten.

Avisen påpeker at kinesiske nettbrukere var blitt opprørt av både Perry og Hadid.

– Før, da Kina var svakt, ble følelsene våre oversett. I dag er det kinesiske fastlandsmarkedet et av de største i verden og kan ikke overses av underholdere. De må tilpasse seg, ikke bære nag, mener avisen.

Da forholdet mellom Norge og Kina igjen ble normalisert etter årevis med isfront på grunn av fredsprisen til Liu Xiaobo, skrev den samme avisen at «Norge har betalt dyrt og lært sin lekse».

Björk, Bieber og Bon Jovi

En rekke artister har tidligere fått trøbbel med innreise i Kina. Antatt støtte til kampen for tibetansk løsrivelse fra kinesisk styre har ofte, men ikke alltid, spøket i bakgrunnen.

 • Islandske Björk messet ordet Tibet i en sang under en konsert i Shanghai i 2008 og har siden vært uønsket.
 • Den amerikanske rockeren Bon Jovi hadde i 2010 med et bilde av Dalai Lama i en video i bakgrunnen under en konsert på Taiwan i 2010. Fem år senere ble konsertene hans i Shanghai og Beijing avlyst på kort varsel.
 • Samme år ble også Maroon 5 nektet innreise. Gitaristen i popbandet hadde gratulert Dalai Lama med dagen på Twitter.
 • Justin Bieber spilte i Kina i 2013. Året etter tok han bilde av seg selv ved et omstridt japansk krigsminnesmerke. Kina reagerte kraftig. Artisten beklaget og fjernet bildet. Sist sommer bekreftet Kinas myndigheter at ungdomsidolet ikke er velkommen på grunn av «dårlig oppførsel».

Les mer om

 1. Kina
 2. Ytringsfrihet

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Aftenposten-journalist får ikke visum til Kina

 2. VERDEN

  T-skjorter med kart hisser opp både kinesere og vietnamesere

 3. VERDEN

  Trumps parti er ett av 300 som hyller Kinas kommunister

 4. VERDEN

  Koronakrisen har svekket de fleste. Ett land bruker krisen for å sikre større verdensmakt.

 5. VERDEN

  Amerikanerne nominerer kinesisk aktivist til Nobels fredspris. Det kan skape trøbbel for Norge.

 6. VERDEN

  Kinas president kan bli sittende «evig»: – Det burde blitt ramaskrik, men verden, ikke minst Norge, sitter musestille