Verden

I Myanmar blir journalister fortsatt arrestert. Nå kutter Norge i støtten til landets eneste uavhengige TV-kanal.

NAYPYIDAW (Aftenposten): Democratic Voice of Burma sliter med å etablere seg i Myanmar etter at stasjonen flyttet kontorene sine fra Norge. – Derfor var det et sjokk da Norge kuttet støtten med 30 prosent, sier sjefredaktør Aye Chan Naing.

DVB-sjef Aye Chan Naing (t.h.) og redaktør Than Win Htut har begge bodd i mange år i Norge. Nå håper de at TV-kanalen deres snart kan stå på egne ben i Myanmar. Men prosessen tar lengre tid enn planlagt, sier de.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hvis du reiser rundt i Myanmar og sier at du kommer fra Norge, vil du svært ofte bli møtt med et smil og en setning som inneholder et navn på tre bokstaver.

«Norway? DVB!»

Under militærdiktaturet var Democratic Voice of Burma, altså DVB, en unik informasjonskilde for innbyggerne i Myanmar. Med base i Oslo sørget de for å bringe nyheter både inn til Myanmar og ut av landet – som i 2007, da stasjonen dokumenterte hvordan soldater slo ned på demonstranter og munker med grov vold.

I dag er diktaturet erstattet av et halvdemokratisk styresett med Aung San Suu Kyi ved det politiske roret. DVB flyttet fra Norge i 2013, men er fortsatt helt avhengig av støtte for å holde driften i gang. Derfor ble sjefredaktør Aye Chan Naing overrasket da UD kuttet kraftig i årets støtte.

– Vi fikk ikke noe forvarsel. Jeg ble sjokkert. Forhåpentlig er det snakk om en misforståelse, sier han.

  • Aung San Suu Kyi fordømmes over hele verden etter at 620.000 rohingyaer er blitt kjeppjaget fra Myanmar. Men Norges utenriksminister nølte med å kritisere fredsprisvinneren da hun besøkte Myanmar denne uken.

– DVB er en av Norges største suksesser i Myanmar

Støtten fra Norge har ligget på rundt seks millioner kroner i året. I 2016 fikk DVB 5,5 millioner kroner. I år ble summen redusert til 3,35 millioner – pluss en halv million for å markere DVBs 25-årsjubileum.

Det er en liten del av Norges samlede bistand til Myanmar, som ligger på rundt 250 millioner kroner i året.

– Kuttet kommer på et veldig dårlig tidspunkt. Vi fikk én av fem nasjonale TV-lisenser tidligere i år og prøver nå å etablere oss i et veldig tøft marked. Alle de andre stasjonene drives av store bedrifter med tette bånd til myndighetene, noe som er vanskelig å konkurrere mot, sier Aye Chan Naing.

Democratic Voice of Burma var lenge den eneste måten verden utenfor kunne få informasjon om hva som skjedde i det isolerte Myanmar. Da soldater gikk løs på munker og andre demonstranter under den såkalte safranrevolusjonen i 2007, ble det dokumentert med skjulte kameraer av DVB, som fikk smuglet bildene og videoene ut av landet.

Audun Aagre, leder i Burmakomiteen, reagerer kraftig på at den norske støtten reduseres.

– Et kutt til DVB nå er uforståelig. Norge ble kjent i Myanmar av to grunner: Nobelprisen og DVB. Denne stasjonen er en av Norges største suksesser i Myanmar. Og jeg klarer ikke se noen god grunn til å vingeklippe organisasjonen akkurat nå, sier han.

Anniken Huitfeldt (Ap), som leder utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget, stusser også over at støtten kuttes.

– Vi må unngå bistandsavhengighet, og Norge kan ikke finansiere slike tiltak til evig tid. Men jeg mener det er naturlig å ta en ny vurdering av denne støtten, gitt den aktuelle utviklingen i Myanmar, sier hun.

Journalister blir fortsatt arrestert i Myanmar

Selv om Myanmar er blitt langt mer demokratisk enn det var under diktaturet, er det fortsatt risikabelt å være journalist her. En rekke journalister – også fra DVB – er arrestert i løpet av året, og organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) mener at Aung San Suu Kyi har brutt løftene sine om å sikre pressefrihet.

– Myndighetene fortsetter å utøve press på mediene og griper til og med inn direkte for å få endret redaksjonelle vurderinger. Pressefrihet ser ikke ut til å være noe denne regjeringen prioriterer, skriver RSF, som plasserer Myanmar på 131. plass på sin liste over journalisters kår i 180 land.

DVB-redaktør Aye Chan Naing intervjuet utenriksminister Ine Eriksen Søreide da hun besøkte Myanmar denne uken. Kuttene i støtten til DVB var ikke blant temaene i intervjuet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte Myanmar denne uken og ble intervjuet av blant annet DVB.

Overfor Aftenposten forklarer hun kuttene i DVB-støtten med at de er gjort i henhold til DVBs egen plan.

– DVB har selv lagt en plan der de sier at de ønsker å bli en helt kommersiell kanal, uten å bruke bistandspenger, innen 2019. Da er det naturlig å følge den planen, sier hun.

Søreide hinter om økt støtte til neste år

Aye Chan Naing sier at disse planene ble endret – og at UD ble gjort oppmerksom på dette – da det viste seg at mediereguleringer og et tøft marked gjorde det vanskeligere å etablere seg enn planlagt.

Søreide svarer at dette er noe hun har forståelse for og at det derfor kan bli aktuelt å øke støtten igjen til neste år.

– Vi antar at det kommer en søknad også for 2018. Den skal vi se på og sørge for å få behandlet rask. Det har jo vist seg vanskeligere enn planlagt å klare seg uten bistandsmidler, og det er noe vi vil ta i betraktning når det gjelder midlene for 2018, sier utenriksministeren.

Les mer om

  1. Myanmar
  2. Aung San Suu Kyi
  3. Ine Marie Eriksen Søreide
  4. Bistandspolitikk