30.000 mennesker er hjemløse etter riving av slum i Nairobi. De fikk bare to ukers varsel om at de måtte flytte.

Beboerne i Afrikas nest største slum måtte vike for en ny motorvei.

Beboere i Kibera forsøker å stoppe rivningen av hjemmene sine.

30.000 mennesker mistet hjemmet sitt i den kenyanske hovedstaden Nairobi mandag da myndighetene jevnet store deler av slummen Kibera med jorden.

Kibera er Afrikas nest største slum, og en av de fem største i verden.

Området skal brukes til å bygge en ny motorvei. Myndighetene sier det er nødvendig for å få bukt med Nairobis tunge trafikk.

En av Afrikas fattigste bydeler ble jevnet med jorden mandag.

To ukers varsel

Innbyggerne fikk bare to ukers forvarsel, ifølge BBC. Nå står mange igjen hjemløse.

– Vi ble oppdratt her, gikk på skole her og giftet oss her. Nå vet vi ikke hvor vi skal dra, sier trebarnsmoren Jacqueline Anzemo til nyhetsbyrået Reuters.

Mange sender støttemeldinger til Kiberas beboere på Twitter. I Nairobi kan nattetemperaturen for tiden synke til rundt 12 grader.

I tillegg til mange hundre hjem forsvant lokalene til flere skoler og mange små butikker og bedrifter over natten.

Ble overrasket

Ibrahim Maina er prosjektleder i Kounkuey Design Initiative, en organisasjon som jobber med bosettingspolitikk og byplanlegging i Nairobi.

Han sier til Aftenposten at beboerne i Kibera ble overrasket da raseringen startet mandag.

– Myndighetene hadde gitt beskjed om at rivningen ville begynne i løpet av de neste ukene, men de fleste har ventet med å pakke tingene sine fordi de er blitt lovet en avtale om kompensasjon først, forteller han.

Rundt 30.000 av Kenyas fattigste mennesker står nå uten et sted å bo. Denne mannen redder det han kan av materialer etter raseringen.

Maina sier de mange som ikke har steder å sove eller oppbevare eiendelene nå er forvirret og frustrerte.

– Det er kaos og ingen kommunikasjon å få fra regjeringens side. Under selve raseringen ble flere skadet da de forsøkte å stoppe sikkerhetsvaktene som ble sendt inn for å rydde veien. Over 5000 hus ble ødelagt. Flere jeg har snakket med aner ikke hvor de skal gå nå, sier Maina til Aftenposten.

Fordømmes av Amnesty

Motorveien som skal bygges ble påbegynt i 2016, og innbyggerne i Kibera har gått til to søksmål for å redde hjemmene sine.

En dommer bestemte likevel i fjor at veien var av større offentlig interesse enn slumbebyggelsen.

En mann ser på ruinene av hjemmet sitt i Kibera-slummen i Nairobi.

Amnesty International har fordømt rivningen, og sier den går imot en avtale mellom myndighetene og aktivistgrupper som har kjempet for å utsette rivningen til en plan for nye bosettinger ligger klar.

Enorm urbanisering

Raseringen illustrerer utfordringene afrikanske myndigheter står overfor i møte med økende urbanisering.

Tall fra Verdensbanken viser at stor tilflytning har gitt Nairobi en årlig befolkningsvekst på rundt fire prosent.

FN anslår at innbyggertallet kan øke til over 7 millioner innen 2030.

Avhengige av slummen

Seniorforsker Jon Harald Sande Lie ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) sier tilflytningen til byene i land som Kenya er enorm.

– Det er en urbanisering som langt på vei overgår den økonomiske utviklingen. I hele det sørlige Afrika er det en enorm dragning mot byene som skaper store sosiale utfordringer, sier Sande Lie.

Urbaniseringen i det sørlige Afrika overgår den økonomiske utviklingen, sier seniorforsker Jon Harald Sande Lie ved NUPI.

Han forteller at økonomisk vekst og næringsinteresser ofte går på bekostning av fattige mennesker bosatt i slummer.

– I flere tilfeller har regjeringer kompensert slumbeboere for hjemmene de har mistet, for eksempel ved å tilby dem nye og bedre hus i utkanten av byen. Men mange av dem som bor i slummene, jobber ikke i den etablerte, formelle økonomien. De er avhengige av den uformelle produksjonen og nettverkene i slummen. Da hjelper det ikke med et fint nytt hus, sier Sande Lie.

Beboere forsøkte å redde eiendelene sine ut av de ødelagte husene mandag.

Store forskjeller

Fra de raserte nabolagene i Kibera ser man over til Royal Nairobi Golf Course, et symbol på den raskt voksende kenyanske middelklassen.

De økonomiske forskjellene i Kenya er blant de verste i regionen, skriver nyhetsnettstedet Quartz.

En stor golfbane er nærmeste nabo til den raserte slummen – et sterkt symbol på Nairobis store økonomiske forskjeller.

Odd Iglebæk er nestleder i Habitat Norge, en norsk frivillighetsorganisasjon med nær tilknytning til FNs bosettingsprogram.

– Kibera er en utleieslum som eies av rike mennesker i Nairobi. Innbyggerne har ingen rettigheter og er dårlig organisert. Kibera ligger veldig sentralt i byen, nær områder der det er attraktivt å bo. Det gjør at fattige fordrives ut av sentrum, sier Iglebæk.

Organisasjonen anslår at minst to millioner mennesker i det globale sør tvinges ut av hjemmene sine på grunn av slumrasering hvert år.