Verden

Spania vil ta imot 60 mennesker fra redningsskip i Middelhavet

Redningsskipet Aquarius får legge til kai på Malta. Spania tilbyr seg å ta imot 60 av de 141 menneskene om bord, mens Portugal vil ta imot 30.

Aquarius fotografert utenfor Marseille 1. august. Foto: Claude Paris / AP / NTB scanpix
  • og NTB

– Spania har koordinert en banebrytende avtale med seks land om å fordele mottaket av menneskene fra Aquarius. Spania skal ta imot 60 mennesker, skriver statsminister Pedro Sanchez på Twitter tirsdag ettermiddag.

– Malta kommer til å la skipet legge til, på tross av at vi ikke har noen juridisk forpliktelse til å gjøre det, opplyser Maltas regjering kort tid senere.

I pressemeldingen heter det videre at Frankrike, Tyskland, Luxembourg, Portugal og Spania er enige om å ta imot de 141 om bord på Aquarius.

Tidligere tirsdag sa Portugals regjering at de er villig til å ta imot 30 av migrantene og flyktningene som ble berget i Middelhavet sist fredag.

Regionsmyndighetene i Catalonia tilbød seg samme dag å ta imot alle 141, men det ville ikke sentralregjeringen i Madrid gå med på.

Det er 67 enslige mindreårige om bord i Aquarius, ifølge mannskapet på redningsskipet, som driftes av organisasjonene SOS Mediterranee og Leger Uten Grenser.

Ifølge de to organisasjonene kommer 70 prosent av dem fra Somalia og Eritrea, og mange av dem er «ekstremt svekket og underernært».

Det er andre gang at Aquarius blir nektet å legge til kai både i Italia og Malta og må seile rundt i Middelhavet med migranter og flyktninger som ingen vil ta imot.

Sist det skjedde var i juni, og da fikk skipet med 630 mennesker til slutt legge til kai i Valencia i Spania etter at flere EU-land hadde gått med på å fordele ansvaret for å behandle asylsøknadene deres.

Les også

  1. Ingen EU-land vil foreløpig ta imot redningsskip med 141 mennesker

  2. Denne uken ble EU-landene enige om en ny migrantavtale. Samtidig varsler Italia sommerstengte havner for redningsskipene i Middelhavet.

  3. Denne uken ble EU-landene enige om en ny migrantavtale. Samtidig varsler Italia sommerstengte havner for redningsskipene i Middelhavet.

  4. Italia sier de ikke vil bli «Europas dørmatte». Fartøy fullpakket med migranter får ikke legge til kai.

Les mer om

  1. Flyktningpolitikk
  2. Migrantkrisen i Europa
  3. Spania