Tempel der mennesker ble flådd funnet i Mexico

Arkeologer i Mexico har for første gang funnet et tempel tilegnet en aztekisk fertilitetsgud som ble tilbedt ved å ofre og flå mennesker.

Ett av hodene og kroppen til «den flådde guden» Xipe Totec er funnet i den mexicanske delstaten Puebla.

Tempelet er tilegnet guden Xipe Totec, en av de viktigste gudene i Mexico i tiden før europeernes ankomst. Xipe Totec, hvis navn betyr «den flådde guden», ble tilbedt av flere folkegrupper i det som i dag er Mexico.

De som skulle fores ble drept enten i gladiatorlignende kamper eller de ble skutt med piler. Deretter ble de rituelt flådd av prester som kledde seg i ofrenes hud. Deretter ble hudene gravd ned ved foten av tempelets alter, opplyser Mexicos antropologiske og historiske institutt. Ifølge instituttet. er tempelet som er funnet i delstaten Puebla det første kjente tempelet til Xipe Totec.

Les også

Hvorfor dro vikingene til Irland og Skottland for å plyndre? Bryner funnet i Danmark kan nå gi svaret.

Tempelområdet der mennesker ble ofret og flådd til ære for den prekolumbiske guden Xipe Totec

Funnet inkluderer tre steinskulpturer av guden: to 70 centimeter høye hodeskaller som veier rundt 200 kilo og en overkropp med ryggen dekket av graveringer som viser guden ikledd hud fra ofrede mennesker.

– Som skulptur er den svært vakker. Den er rundt 80 centimeter høy og har et hull i magen. Ifølge historiske kilder ble en grønn stein plassert der for å «gi den liv» i forbindelse med seremonier, sier arkeolog Noemi Castillo Tejero, som har ledet utgravningene.

Instituttet sier tempelet trolig var i bruk fra rundt år 1000 til 1260. Rundt 250 år senere begynte den spanske overtagelsen av landet da conquistadorene under Hernán Cortes ankom i 1519.