Klart for Löfven som statsminister

Stefan Löfven har nok støtte til å fortsette som statsminister i Sverige. Men Vänsterpartiet truer likevel med å felle regjeringen.

Stefan Löfven møtte onsdag Riksdagens talmann Anders Norlén og sa at han var klar til igjen å bli nominert som Sveriges statsminister.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt sa at partiet vi avstå fra å stemme i statsministeravstemmingen i Riksdagen fredag.

Dermed er det klart for at Stefan Löfven fortsetter som statsminister i Sverige.

Onsdag var alle partilederne i tur og orden inne hos Riksdagens talmann for samtaler. Talmannen har samme rollen som stortingspresidenten i Norge.

Socialdemokraternas leder Löfven sa etter møtet at han er klar til på ny å bli nominert til statsminister og håper å bli godkjent i en avstemning fredag. I så fall fortsetter han som regjeringssjef for en regjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet, men med garantert støtte fra sentrumspartiene Centerpartiet og Liberalerna.

  • Hør Aftenpostens podkast Forklart om det som skjer i Sverige:

Et papir ingen får se

Konklusjonen kom etter at Löfven og Sjöstedt hadde en samtale tirsdag. Vänsterpartiet var nemlig svært provosert over samarbeidsavtalen mellom Löfven og de to sentrumspartiene Centern og Liberalerna. I avtalen står det at Vänsterpartiet ikke skal ha politisk innflytelse i Riksdagen.

Partiet ville ikke finne seg i å bli behandlet som en «dørmatte» for en ny regjering. Sjöstedt sier at han nå har fått Löfvens ord på at det ikke gjelder lenger.

– Det finnes en avtale på et papir mellom de to partiene. Den avtalen får dere aldri se, sa Sjöstedt til pressen etter at han hadde møtt talmannen.

Han sier også at Vänsterpartiet i Riksdagen vil stemme i samsvar med sin politikk i alle saker. Om nødvendig er han i enhver sak klar til å felle regjeringen.

Derfor tror han at Löfvens regjering vil avstå fra å legge frem en rekke forslag Vänsterpartiet er imot.

Fredag blir det statsministeravstemning i Riksdagen. Stefan Löfven sier han er klar til å fortsette. Det ser ut som om han får sitt ønske oppfyllt.

Vil stemme mot forslag

Jonas Sjöstedt sa at selv om partiet vil slippe frem Löfven, så vil de stemme mot mange av forslagene i avtalen med Liberalerna og Centerpartiet.

Dette gjelder spesielt forslag om å innføre markedsleie på utleieboliger og det som ifølge Vänsterpartiet betyr en uthuling av arbeidstageres rettigheter.

– Den som tror at et symbolsk synspunkt i et pdf-dokument kan trylle bort vår innflytelse i Riksdagen tar feil, sier han.

Han sier Löfven har lovet ham å kjempe for å beholde de reformene Socialdemokraterna og Vänsterpartiet har fått gjennom. Sjöstedt sier han setter sin lit til at Socialdemokratene er det største partiet.

– Vi kommer til å motsette oss sentrale deler av avtalen mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna og Centerpartiet, sier han,

Sjöstedt sier at de er klare til å felle den nye regjeringen hvis den legger frem noen av forslagene i avtalen.

– Det er et mistillitsløfte.

Les også

Det svenske flertallet vil se samarbeid med SD

Les også

Stefan Löfven er som frosken i gryten | Frank Rossavik

Avtale i helgen

Sist helg meldte Liberalerna og Centerpartiet at de er villige til å støtte en regjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet med Stefan Löfven som statsminister. For å få flertall for en slik regjering er partiene avhengige av støtte fra Vänsterpartiet.

Som grunnlag for støtten har Socialdemokraterna inngått en avtale med Miljöpartiet, Liberalerna og Centerpartiet.

I samarbeidsavtalen står det at Vänsterpartiet, som ofte sammenlignes med norske SV, ikke skal få noen innflytelse på politikken. Det står at Vänsterpartiet «inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommende mandatperioden».

– Klausulen opphevet

Onsdag sa Sjöstedt at dette punktet i avtalen i praksis er opphevet. Han har videre fått forsikringer om at Vänsterpartiet vil få innflytelse over svensk politikk.

I samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og sentrumspartiene Centern og Liberalerna er det en rekke punkter som har provosert Vänsterpartiet.

I samarbeidsplattformen står det at man skal senke skatt på en rekke områder, skogeiere skal få økt makt, forslag om begrensninger for å ta ut profitt på velferd skal legges bort, skattefradrag som man i dag får for vaskehjelp, skal utvides. Det skal bli lettere for småbedrifter å si opp folk ved nedbemanning og det skal innføres språkplikt for å få statsborgerskap.