Verden

Russland har satt opp «innvandrerleire»

Russiske myndigheter raider hovedstaden på jakt etter ulovlige - og lovlige - innvandrere. Menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret for situasjonen.

Raidene mot Moskvas innvandrere startet for alvor for to uker siden da en politimann ble hardt skadet under en pågripelse.
 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Journalist

Tirsdag kom nok en melding fra politiet i Moskva: De har pågrepet nesten 300 innvandrere mistenkt for brudd på innvandringslovene.

Pågripelsene skjedde i den nye Odintsovo-bydelen i Moskva hvor de pågrepne skal ha vært involvert i bygging— og oppussingsarbeid, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Dette er bare et eksempel på meldingene som har kommet med jevne mellomrom de siste to ukene. Politiet i Moskva raider gatene på jakt etter både ulovlige – og lovlige – innvandrere, særlig ved byens mange markeder. Raidene startet for alvor da en politimann ble hardt skadet under en pågripelse, og arrestasjonene er nå så mange at det er opprettet egne «innvandrer-leire» i utkanten av Moskva.

Hundrevis av militærtelt er satt opp for å gi innvandrerne et midlertidig opphold.

Ifølge New York Times er de fleste av de arresterte vietnamesere, og den vietnamesiske ambassaden har sendt en representant til leirene for å sjekke forholdene.

– Får ris og nudler

Les også

Fire av ti russere vil kaste ut lovlige innvandrere

Flere har vært skeptisk til de sanitære forholdene i leiren. Særlig er det knyttet bekymring til om leiren kan bety en potensiell helsefare for innbyggere i Moskva .En talsperson fra lokale myndigheter i Moskva gjorde sitt beste for å stagge bekymringene ved å konstatere at det er kjøpt inn tre tonn ris og mer enn ti millioner pakker med nudler til beboerne.

– Det er også satt opp mobile vaskerier, sier Aleksej Nemerjok til nyhetsbyrået Interfax.

Flere bekymret

Menneskerettighetsorganisasjoner er svært skeptiske til innvandringsleirene. Human Rights Watch kritiserte forholdene i leirene forrige uke, og kalte dem inhumane.

– Alt ved disse arrestasjonene bryter med Russlands forpliktelser overfor internasjonal lovgivning, sier Tanja Loksjina, leder for Human Rights Watch i Russland i en uttalelse.

Ifølge NTB har både utenlandske ambassader og lokale og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret og kritiske.

Svetlana Gannusjkina, direktør i en gruppe til beskyttelse av flyktninger, sier at mange av de pågrepne også er uskyldige og har oppholdstillatelse i Moskva.

Nasjonalisme på fremmarsj

Les også

Moskva - fremmedfryktens by

Aftenposten har tidligere skrevet om den voksende etniske nasjonalismen i Russland. Nasjonalismen viser seg i flere store demonstrasjoner mot både lovlige og ulovlige innvandrere. Det russiske Sova-senteret, som forsker på rasisme og nasjonalisme i landet, kan også rapportere om seks dødsfall og 76 skadede i såkalte rasistiske og/eller neo-nazistiske angrep i første halvdel av 2013.

I tillegg rapporterer de i sin halvårsrapport om 27 tilfeller av vandalisme, blant annet på en synagoge i Smolensk og en moské i Ivanovo.

Vil kaste ut lovlige og ulovlige innvandrere

I en spørreundersøkelse gjort av en internasjonal forskergruppe under ledelse av Pål Kolstø, professor for Russlandsstudier ved Universitetet i Oslo, forsøkt å finne ut av. I forbindelse med prosjektet ble det i vår gjennomført en spørreundersøkelse blant 2800 russere der de ble spurt om ulike problemstillinger rundt nasjonalisme. Dette er noen av funnene:

 • Over halvparten av innbyggerne i Moskva vil kaste ut alle innvandrere som er i landet, lovlig og ulovlig. Det tilsvarende tallet for hele Russland er 42 prosent.
 • Over halvparten mener at etniske russere bør ha fortrinn til høyere stillinger i staten.
 • Over halvparten mener at det etnisk russiske folk bør spille en ledende rolle i ledelsen av landet.
 • En fjerdedel er enig i at islam representerer en trussel mot stabilitet og russisk kultur.
  Kampanjen om å kaste ut innvandrere er dermed svært populær i Russland. Den er også populær hos opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj som er kandidat til borgermestervalget i Moskva.

Les også

 1. Russland ruster opp for milliarder

 2. Forsvarer russisk lov som forbyr positiv omtale av homofile

Hudnrevis av militærtelt er satt opp for å midlertidig huse de mange arresterte innvandrerne.