Lederne for verdens største økonomier skulle snakke om økonomi på G20-møtet i Brisbane i Australia, men konflikten i Ukraina er også blitt et hett tema.

Australias statsminister Tony Abbott hadde på forhånd lovet at han skulle "grisetakle Putin", et utrykk som er hentet fra rugby.

Bakgrunnen er flyet MH17, med 298 mennesker om bord, som ble skutt ned over Donetsk i Ukraina 17. juli i år.

Samtlige ble drept, deriblant 196 nederlendere og 38 australiere.

"Brukte russisk utstyr"

Abbott har tidligere sagt at passasjerene ble "drept av russiskstøttede opprørere som brukte utstyr som Russland har forsynt dem med". Vestlige etterretningstjenester hevder at flyet ble skutt ned med en rakett fra det høyteknologiske luftvernbatteriet, BUK, og at det skjedde fra et område som kontrolleres av de prorussiske opprørerne. Putin har hele tiden benektet dette. Russland påstår at MH17 ble skutt ned av et ukrainsk jagerfly.

I en omfattende rapport fra den undersøkende journalistgruppen Bellingcat, som ledes av briten Eliot Higgins, dokumenteres det nå at Russland sendte BUK-batteriet til separatistene, og at de prorussiske opprørerne var i besittelse av dette våpensystemet bare tre timer før MH17 ble skutt ned. Like etter nedskytingen ble luftvernsystemet filmet mens det kjørte gjennom det separatistkontrollerte Luhansk, og det manglet da én rakett. Deretter ble luftvernsystemet fraktet i all hast tilbake til Russland.

Det russiske luftvernsystemet BUK

Bellingcat analyserer store mengder data fra åpne kilder som sosiale medier, vanlige medier, satelittbilder og lokale overvåkingskameraer for å trekke sin konklusjoner. Ved å bruke blant annet videoer og bilder som øyenvitner har lagt ut på russiske og vestlige sosiale medier, har de klart å spore hvordan BUK-systemet ble fraktet: fra Russland til Øst-Ukraina og deretter tilbake igjen.

Higgins som leder Bellingcat, samarbeider jevnlig med The New York Times, Amnesty International og Human Rights Watch.

Brukte én rakett

"Det er ubestridelig bevis for at separatistene i Ukraina var i besittelse av rakettbateriet BUK 17. juli, og at de fraktet det fra Donetsk til Snizjne på et transportkjøretøy. Luftvernsystemet ble lesset av i Snizjne tre timer før MH17 ble skutt ned, og det ble senere filmet kjørende gjennom det opprørskontrollerte Luhansk. Den manglet da én rakett", konkluderer Bellingcat som fremholder at det er sterke bevis for at det var det russiske forsvaret som forsynte opprørerne med dette våpensystemet.

Rett etter ulykken, skrøt en opprørsleder på den russiske versjonen av Facebook — Vkontakte - at de hadde skutt ned et fly, men meldingen ble senere fjernet.

Hevder ukrainerne sto bak

Den statlige russiske TV-stasjonen Kanal 1 hevdet i går at de har bevis for at et ukrainsk jagerfly skjøt ned passasjerflyet som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur. Som bevis ble det presentert et satellittbilde som angivelig skal komme fra en anonym amerikansk kilde. Kanal 1 hevder at bildet viser et jagerfly og MH17. Fra jagerflyet ses det en stripe som går i retning av passasjerflyet, og det skal angivelig være en rakett.

I programmet slår en representant fra den russiske ingeniørforeningen fast at den eneste mulige forklaringen på flystyrten var at flyet ble skutt ned av et annet fly.

Den samme konklusjonen trakk den russiske ingeniørforeningen like etter ulykken, før noen undersøkelser var gjennomført, og at det var utelukket at det kunne være en luftvernrakett.

— Vi har analysert dette bildet grundig, og vi kunne ikke finne noen tegn på at det var manipulert, sier visepresident i den russiske ingeniørforeningen Ivan Andrijevskij.

Nei, det er manipulert

Eliot Higgins fra Bellingcat tilbakeviser de russiske påstandene. Han viser til at flyet som angivelig skal være MH17, befinner seg fem mil vest for der flyet styrtet, og at den russiske TV-kanalenes påstander derfor ikke stemmer. Malaysia-logoen er også feilplassert på bildet. I tillegg skal datainformasjonen som følger med bildet vise at det er fra et annet tidspunkt enn da flystyrten skjedde. Dessuten skal skyene på bildet være identisk plassert som i et bilde fra Google Earth fra 2012.

Forrige måned skrev tidsskriftet Der Spiegel at den tyske etterretningstjenesten hadde konkludert med at de prorussiske opprørerne skjøt ned MH17 med en BUK-rakett, og at de russiske påstandene om at det var et ukrainsk jagerfly som sto bak, var falske.