Taust fra norsksomaliske søstre i Syria. Faren leter fortsatt

En måned er nå gått siden to unge søstre fra Bærum dro til Syria for å «hjelpe muslimer». Politiet tror jentene befinner seg i Syria. Trolig er også faren der, på desperat leting etter døtrene sine.

De to norsk-somaliske jentene kan oppholde seg nord i Syria. Bildet viser raserte bygninger i Karm al-Jabal i Aleppo-provinsen nord i landet.
  • Olga Stokke

En ettermiddag kom de ikke hjem. En familie i Bærum sitter fortvilet tilbake med mange spørsmål: Hvor er de? Hva er skjedd med dem? Hvem hjalp to unge jenter på 16 og 19 år å reise til det krigsrammede Syria?

Familiens advokat, Geir Lippestad, har ikke hatt kontakt med den fortvilte, norsk-somaliske faren fra Bærum på vel en uke. Etter at familien fikk vite at døtrene hadde reist til Syria for jihad (hellig krig), dro faren etter for å lete etter dem. Han frykter de er utsatt for menneskehandel.

Borte i en måned

For snart en måned siden, fredag den 18. oktober, ble søstrene meldt savnet. De skal ha dratt til Sverige hvor de fløy til Tyrkia og så tok seg videre ut til grenseområdene mot Syria. De er fortsatt ettersøkt av Interpol.

— Vi tror jentene oppholder seg i Syria. Ut fra det som skjer der, er det ikke så mye vi kan gjøre for å lokalisere dem, opplyser kriminalsjef Nina Bjørlo i Asker og Bærum politidistrikt.

Les også

-Det er nok folk i Syria til å krige.

Politiet har bedt faren om å komme hjem til Norge, det har ikke hørt fra ham den siste uken. Bjørlo vet ikke hvor han befinner seg nå. Ifølge Lippestad akter faren å lete til han finner døtrene sine.

— Nå har jeg ikke hatt kontakt med ham på vel en uke, sier advokat Geir Lippestad som er usikker på om faren fortsatt befinner seg i Tyrkia eller om han er reist til Syria.

Dansk 17-åring skal være drept

Ifølge PST i Norge er 30–40 personer reist fra Norge til krigen i Syria. Men også fra Danmark og andre europeiske land er unge muslimer reist fra familie, venner, fotball, skole, jobb for å slåss mot Assad-regimet.

Denne uken meldte danske medier at en 17 år gammel gutt skal ha blitt drept i kamp med regjeringsstyrkene.

Han skal ha vært elev ved Rødkilde Gymnasium i Danmark. Nettstedet syrienblog.net har vist tv-bilder fra syrisk TV som hevder at to unge menn fra Danmark ble drept i nærheten av den syriske byen Aleppo.

Advokat Geir Lippestad.

TV-innslaget viser en kvinnelig journalist med skuddsikker vest som vandrer blant ille tilredte lik og løfter opp rene, hvite ID-papirer som ligger tilsynelatende tilfeldig oppå likene. Den ene drepte skal ha hatt et studiebevis fra Rødkilde Gymnasium.

Frykter menneskehandel

I en mail til faren har de to jentene fra Bærum forklart at de reiste for å «hjelpe muslimer». Til Lippestad har faren sagt at han er redd døtrene skal ha blitt utsatt for menneskehandel.

Faren har på sin leting etter døtrene kommet i kontakt med foreldre til andre bortførte, unge jenter – fra andre land – som har gitt ham grunn til å frykte at de blir utnyttet i menneskehandel av jihadister. Til NRK har faren fortalt at jentene er villig til å dø i Syria.

Kriminalsjef Bjørlo mener de norske jentene nå er i Syria på bakgrunn av informasjonen de har fått så langt, at politiet i Tyrkia ikke har klart å finne dem og at Syria var formålet med reisen deres.

— Vi har ikke oppdatert kontakt med faren, han har ikke ringt. Vi vet ikke hvor han er, sier Bjørlo.