Verden

Obama-rådgiver: USA vil ikke sende våpen til Ukraina

Flere våpen er ikke svaret på krisen i Ukraina, sier en av president Barack Obamas fremste rådgivere i sikkerhetsspørsmål.

De prorussiske separatistene og regjeringsstyrkene kjemper nå om byen Debaltseve i Øst-Ukraina. Her ses en av separatistenes tanks i byen Yenakieve, nordøst for Donetsk, langs hovedveien til Debaltseve. MAXIM SHEMETOV

 • Ntb

— Vi mener at økonomiske sanksjoner, som nå tærer på den russiske økonomien, er den beste måten å påvirke Russland på, sier nestlederen for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Ben Rhodes.

Ifølge The New York Times vurderer USA å forsyne Ukraina med våpen til bruk mot de russiskstøttede separatistene, men ifølge Rhodes er dette foreløpig uaktuelt.

— Vi tror ikke at det å bringe inn flere våpen er svar på krisen i Ukraina, sier Rhodes til CNN.

NATO-støtte

Blant dem som angivelig støtter ideen om å forsyne regjeringsstyrkene i Ukraina med våpen, er NATOs militære øverstkommanderende, den amerikanske generalen Philip M. Breedlove.

Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice skal også være åpen for tanken om å sende våpen til Ukraina, selv om hun flere ganger tidligere har advart mot dette, skriver The New York Times.

Tysk nei

Tyskland kommer ikke til å bistå det ukrainske forsvaret med våpen, understreket statsminister Angela Merkel mandag.

— Jeg er overbevist om at denne konflikten ikke kan løses med militære midler, sa Merkel på en pressekonferanse i Budapest.

De prorussiske separatistene og regjeringsstyrkene kjemper nå om byen Debaltseve i Øst-Ukraina, som er et strategisk viktig knutepunkt for jernbanen i området.

Mobiliserer

Separatistlederen Aleksandr Zakhartsjenko i Donetsk varsler mobilisering og hevder å kunne sette inn 100.000 soldater i en offensiv, mens andre i området hevder at han i realiteten er i ferd med å miste støtte.

Myndighetene i Kiev varsler også mobilisering og hevder at de snart kan sette inn ytterligere 50.000 soldater for å slå tilbake separatistenes nye offensiv.

Ifølge myndighetene er fem ukrainske soldater og sju sivile drept det siste døgnet. I løpet av helgen ble om lag 50 personer drept.

 1. Les også

  Russlands opptreden i Ukraina undergraver vårt naboforhold

 2. Les også

  USA vurderer våpenhjelp til Ukraina

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kulden rammer innbyggere i Øst-Ukraina: – Nå er vi tilbake i en nødssituasjon

 2. VERDEN

  Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

 3. VERDEN

  Stoltenberg ber Russland dempe Ukraina-konflikten

 4. VERDEN

  Flere drepte på begge sider av frontlinjen i Øst-Ukraina

 5. VERDEN

  De unge mennene kom aldri hjem fra skyttergravene i Ukraina. De etterlot disse bildene.

 6. VERDEN

  Russiske og ukrainske soldater i kamp ved grensen til Krim