De avdekket hvordan Ikea og hundrevis av andre krympet skatten. Nå kan de få bøter og fengsel.
BRUSSEL (Aftenposten): En journalist som dokumenterte hvordan Luxembourg gir multinasjonale selskaper gullkantede skatteavtaler, er blant de tiltalte i rettssaken som starter tirsdag.
Ikea, Pepsi, Deutsche Bank og AIG. Alle er de blant de mange hundre selskapene som fikk redusert skatten til et minimum ved å inngå gullkantede avtaler med Luxembourg.
Omfanget av de hemmelige skatteavtalene ble kjent da 28.000 sider med dokumenter ble lekket fra revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) i Luxembourg.
Lekkasjene, som fikk navnet LuxLeaks, bidro blant annet til at EU-kommisjonen tok grep for å forsøke å sikre at store globale selskaper betaler mer i skatt.
— Jeg synes alle bør takke varsleren og gravejournalistene som har lagt så mye jobb i dette. Mitt problem er at jeg ikke kan gjøre noe for å forhindre at han ender i fengsel. Hvert medlemsland har sitt eget sett med regler, sa EUs danske konkurransekommissær Margrethe Vestager til avisen EurActiv i januar.
- Det siste om Panama Papers: DNB utleverer kontoinformasjon om skatteparadis-kunder
- Mangler respekt
Luxembourg holder fast ved at avtalene er helt etter boken og at det er personene bak lekkasjene som har brutt loven. Derfor forsøker de nå å få dem dømt. Rettssaken starter tirsdag.
En av de tiltalte er den franske journalisten Edouard Perrin. I 2012 laget han en TV-dokumentar om skattetilpasning i Luxembourg, med utgangspunkt i de lekkede dokumentene.
Disse ble senere delt med 80 journalister i 26 land, deriblant Aftenposten, som publiserte en rekke saker høsten 2014 om de 340 selskapene som figurerte i dokumentene.
— At et av landene som grunnla EU velger å straffeforfølge en journalist for saker som helt klart er i offentlighetens interesse, viser en manglende respekt for journalistikkens rolle når det kommer til å holde dem med makt ansvarlig, sier Gerard Ryle, direktør i The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i en kunngjøring.
Nettverket for undersøkende journalistikk har blant annet vært med på å organisere arbeidet med LuxLeaks og Panama Papers.
- Hemmeligheter har gjort Luxembourg til Europas rikeste land. Hvorfor er de så vanskelige å stoppe?
Lav profil
I tillegg til Perrin sitter de to tidligere PwC-ansatte Antoine Deltour og Raphael Halet på tiltalebenken i hertugdømmet.
— Varslere bør hylles, ikke dømmes. Noen av de største skandalene som er blitt avslørt i senere tid har vært fullstendig avhengige av at modige folk er villige til å jobbe med journalister for å avdekke ugjerninger, sier Ryle i ICIJ.
Deltour og Halet anklages blant annet for tyveri, brudd på Luxembourgs lover om hemmelighold, og for ulovlig å ha tatt seg inn i lukkede databaser. Journalisten Perrin anklages for å være medskyldig og for å ha manipulert Halet til å gjennomføre en av lekkasjene.
Alle de tre har holdt en lav profil etter lekkasjene.
— Jeg prøver å leve et så normalt liv som mulig, sier Deltour i et intervju med Financial Times.
Regnskapsføreren, som i dag jobber som offentlig ansatt i den franske byen Nancy, risikerer opptil ti år i fengsel og bot.
- Ny serie om protestbølgen som skyller over USA og Europa : - Vi har vært vanvittig arrogante og lagt altfor lite vekt på de negative konsekvensene av innvandring, sier anerkjent økonom
Fikk pris av EU
Han har imidlertid opplevd å få solid støtte før rettssaken. EU-parlamentet ga ham i fjor en pris for arbeidet med å fremme "felles verdier".
Over 120.000 personer har signert et opprop til støtte for ham på nettet, og han har også fått støtte til å dekke rettskostnadene.
Det er ventet at rettssaken vil vare til 4. mai.
Aftenpostens saker om LuxLeaks:
Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).