Ni nye pågripelser i Marokko etter drapene i Atlasfjellene

Ytterligere ni personer er pågrepet i flere marokkanske byer i forbindelse med drapet på en norsk og en dansk kvinne i Atlasfjellene, opplyser politiet.

Marokkansk politi jobber ved drapsåstedet.
  • og NTB
  • Per Annar Holm
  • Afshin Ismaeli

Drapene har vakt avsky i Marokko, og lørdag klokken 17 blir det avholdt minnemarkeringer utenfor den norske og danske ambassaden i hovedstaden Rabat, melder den marokkanske nettavisen Morocco World News (MWN).


Det var minneseremoni for Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen i Marrakesh.

Det planlegges også en minnemarkering i Imil.

100 busser ventes å kjøre fra Marrakech ved 9-tiden lørdag, og markeringen ventes å starte ved 11-tiden.

Ledtog med terror

De mistenkte er pågrepet for deres «angivelige bånd til gjerningsmennenes terrorhandling», opplyser Marokkos svar på FBI, Le Bureau central d’investigation judiciaire (BCIJ).

Politiet har slått ut 20 terrorceller i Marokko, og samarbeider tett med etterretningstjenestene i flere europeiske land.

Pågripelsene skjedde i flere byer over hele Marokko, blant annet i Essaouira, Sidi Bennour nær Casablanca, Marrakech, Tanger og Chtouka ait Baha like utenfor Agadir, skriver Morocco World News (MWN) i en annen artikkel.

Politiet beslagla diverse elektroniske apparater, et haglgevær, kniver, lommelykter, en militærvest og en mengde mistenkelige stoffer som kan brukes til fremstilling av eksplosiver, opplyser politiet ifølge TV-kanalen 2M.

Ifølge kanalen ble de ni personene pågrepet i ulike aksjoner torsdag og fredag.

Støtter terror-teori

Det danske Politiets Efterretningstjeneste sendte fredag kveld ut en pressemelding der de stiller seg bak de marokkanske myndigheters vurdering av dobbeltdrapet:

«I saken om drapene på den danske og norske kvinnen i Marokko har den marokkanske regjeringen karakterisert drapene som en terrorhandling. Dette er en vurdering som PET etter de opplysninger vi nå har er enig i».

Den danske ambassaden i Rabat ga fredag kveld uttrykk for stor takk for den sterke sympati og varme de hadde fått fra det marokkanske folket og andre lands ambassader.

Video ekte

Fra før er fire personer pågrepet. Den første ble pågrepet tirsdag, mens de siste tre ble pågrepet på en buss torsdag.

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember. Fredag var kistene med de to på vei fra Casablanca i Marokko til København i Danmark.

En video som knyttes til dobbeltdrapet, er etter all sannsynlighet ekte, opplyste Kripos fredag. På en annen video sverger fire menn troskap til IS. Marokkanske myndigheter bekrefter at de fire er identiske med mennene på opptaket.

20 celler nøytralisert

En talsmann for Marokkos regjering opplyste torsdag at 20 celler som knyttes til terrorvirksomhet, er blitt slått ned i løpet av de siste året, skriver MWN.

– Alle marokkanere fordømmer denne kriminelle terrorhandlingen, sa Mustapha El Khalfi.

De ni personene er pågrepet i byene Marrakech, Essaouira og Sidi Bennour, Tanger og Chtouka Ait Baha, melder den lokale nyhetstjenesten Kech24.