Kripos: Ikke noe tyder på at drapsvideoen fra Marokko er falsk

Videoen som knyttes til dobbeltdrapet i Marokko, er etter all sannsynlighet ekte. Kripos samarbeider tett med dansk politi i arbeidet med opptaket.

Alt tyder på at videoen som angivelig skal vise drapet på en av kvinnene i Marokko er ekte, ifølge Kripos.

Det opplyser Kripos til Aftenposten og i en pressemelding.

– Etter at vi ble gjort oppmerksomme på videoen, har vi gjennomført flere undersøkelser og etterforskere har gjort en grundig vurdering. Vi kan ikke gå veldig mye nærmere inn på politiets metoder, sier kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen.

Kripos mener det ikke er grunnlag for å si at videoen ikke er ekte. Det gjenstår fortsatt ytterligere teknisk analyse og vurdering av videoen.

Dobbeltdrapet kan være terrorinspirert

Torsdag sirkulerte to videoer på sosiale medier, som skal kunne knyttes til drapene på de to kvinnene.

Først dukket en meget brutal video opp i sosiale medier, som angivelig skal vise drapet på en av kvinnene.

Torsdag ettermiddag dukket det opp en ny video, på en Twitter-konto som ble slettet torsdag kveld. Den viser fire menn som ifølge den marokkanske avisen Moroccoworldnews avgir sitt løfte til lederen av IS.

Les også

Kripos vil fjerne drapsvideo fra nettet

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i det populære turområdet i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember.

Flere tips

Kripos opplyser å ha fått en rekke tips fra personer med informasjon om saken og de to drepte kvinnene. Mange skal ha meldt seg etter å ha sett videoen, men også personer med informasjon om selve reisen.

– Vi har gjennomført og skal gjennomføre avhør av både pårørende og personer som kjente den norske og danske kvinnen.

– Er det personer som de har møtt under reisen som har sendt inn tips til Kripos?

– Vi kan ikke gå konkret inn på hvem som har sendt tips. Det er personer som har hatt informasjon om reisen deres.

Kripos arbeider nå med å innhente ytterligere informasjon om det som skjedde i Marokko og informasjon i Norge som kan være aktuelt for saken. Så langt har Kripos ikke fått spørsmål om å bidra av marokkanske myndigheter, men det er flere avdelinger ved Kripos som arbeider med drapssaken.

Får hjelp av Facebook til å stanse video

Facebook har engasjert seg for å stanse videoen i tilknytning til drapene i Marokko og som sirkulerer på sosiale medier.

– I saker som dette har vi et eget team som umiddelbart er i dialog med myndighetene, slik som de danske politiet. Vi tillater ikke innhold på våre plattformer som forherliger eller oppfordrer til terrorisme eller massemord. Vi bruker både mennesker og kunstig intelligens for å fjerne slikt innhold så raskt vi kan, sier den danske Facebook-sjefen Martin Ruby til Danmarks Radio.

Selv om Facebook har klart å slette videoen på sin side, betyr ikke det at den ikke vil fortsette å leve et virtuelt liv.

– Hvis det er en hjemmeside i Bangladesh eller Ghana som vil vise den, kan de legge den ut. Det er veldig vanskelig å tråle hele nettet etter en bestemt video. Det er ikke en «slette alle» -knapp som politiet kan trykke på og så er den borte, sier Jacob Mouritzen, som har spesialisert seg på sosiale medier i kommunikasjonsbyrået Mindshare.