Verden

Da Russland refset Norge for absurd spionmani, sprakk det for Frode Bergs advokat i Moskva

Russland reagerte sterkt mot Norge for behandlingen av den spion-arresterte russeren. Da satte Frode Bergs russiske forsvarer seg ned og skrev et åpenhjertig svar.

Bildet er fra rettsmøtet i Moskva 23. januar, der Frode Berg innesperret i et bur får refs fra en russisk politimann fordi han tillater seg å snakke norsk. Foto: Per Anders Johansen

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Mandag ettermiddag ble Norges ambassadør i Russland innkalt på teppet i Moskva for å få refs for arrestasjonen av de spionsiktede russeren.

«Falske anklager», «spionmania» og «absurde påstander», mente det russiske utenriksdepartementet og krevde at russeren umiddelbart ble sluppet fri.

Tirsdag morgen satte advokat Ilja Novikov seg ned og skrev et skarpt svar til russiske myndigheter og sin spionsiktede landsmann.

– Siden desember i fjor har jeg forsvart nordmannen Frode Berg, som ble arrestert av FSB i Moskva, og i den tiden har jeg fått verdifull innsikt i spionhysteriet mellom Norge og Russland. Jeg tror det er riktig å dele min erfaring, skriver advokat Ilja Novikov på Facebook.

I sitt åpne brev forteller han ironisk hva som venter den spionsiktede 51-åringen i Norge dersom han mot formodning skulle få samme behandling som Frode Berg har fått i Russland.

Frode Berg gråter under et fengslingsmøte i Moskva-domstolen 23. januar. Det var første gang Berg ble fremstilt offentlig i bur i Russland. Foto: Per Anders Johansen

Ikke snakke eget språk, dusj en gang i uken

– For det første vil den russiske ambassaden bare få møte Botsjkarjev hver annen uke, skriver Novikov.

Han viser til at dersom Norge var som Russland, ville den russiske ambassaden og 51-åringen dessuten bare få snakke norsk.

– De vil bare få lov til å snakke norsk gjennom en polititolk med fengselsansatte til stede. De får dessuten bare snakke om helse og leveforhold. Snakker de om anklagene, vil det bli slått hardt ned på, bemerker Frode Bergs advokat.

– Han ville måtte leve i månedsvis i et norsk «Lefortovo-fengsel», hvor han får dusje bare en gang i uken.

Bergs advokat i Moskva må trekke lodd for å få snakke med sin norske klient.

Spionsiktede Frode Berg og hans advokat Ilja Novikov prøver å veksle noen ord under fengslingsmøtet 14. juni, hvor fengslingen av nordmannen ble forlenget med den begrunnelse at FSB ikke var ferdig med etterforskningen. Foto: Dan P. Neegaard

2. Bare norsk TV, ingen uavhengig domstol

Frode Bergs advokat lurer også på hvordan ville vært for den spionsiktede russeren å bli nektet tilgang til all informasjon – bortsett fra norsk TV.

– På TV ville det bare bli vist norske prateprogrammer døgnet rundt hvor de snakker om at Ukraina er fascistisk, skriver Novikov.

– Ingen russiske bøker eller magasiner. Hvis advokaten kjøper en bok til ham, vil den bli sjekket i måneder for hemmelige beskjeder.

Advokaten minner også om hvordan det russiske rettssystemet fungerer, sammenlignet med det norske. I Russland er Bergs fengsling blitt automatisk forlenget på FSBs anmodning gang på gang.

– De norske domstolene vil forlenge hans arrest hver annen måned bare fordi etterforskerne sier de trenger mer tid, skriver Novikov.

3. Ingen kontakt med familie

Novikov minner også om at Russland har nedlagt strengt forbud mot all kontakt mellom Berg og familien. Begrunnelsen fra FSB er at Berg «ikke samarbeider» med etterforskningen, selv om han har vedgått å være kurer for norsk etterretning.

– Den spionsiktede russeren ville i så fall ha strengt forbud mot enhver kontakt med familie, kone og barnebarn. Han får ingen telefoner og ingen brev med den begrunnelse at FSB kan sende ham hemmelige beskjeder.

Berg har hatt en kort telefonsamtale med familien siden 5. desember i fjor. Han har nå sittet isolert 23 timer i døgnet i snart ti måneder.

Advokat Ilja Novikov og Frode Berg venter på dommeren i Moskva-domstolen under fengslingsmøtet 14. juni. Foto: Dan P. Neegaard

4. Ingen advokat – og en tolk som oversetter feil

Den spionsiktede russeren, som er ansatt i det russiske føderasjonsrådet i Moskva, fikk umiddelbart oppnevnt en profesjonell advokat som forsvarer ham.

For Berg gikk det tre uker før han fikk en ekte russisk advokat. I mellomtiden måtte nordmannen gjennom avhør med FSB uten forsvarer til stede.

– Den spionsiktede russeren ville få en tolk som oversetter til etterforskerne at han innrømmer at han er skyld i spionasje og angrer dypt. Hvis han skulle oppdage at oversettelsen er feil, og at han aldri har sagt det tolken hevder, vil det bli sett på som at han forandrer sitt vitnemål etter påvirkning av advokaten, skriver Novikov. Han avslutter med å ønske russisk UD og 51-åringen «lykke til og alt vel».

Les mer om

 1. Berg
 2. Etterretning
 3. FSB
 4. Russland
 5. Moskva

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frode Berg må vente. Fengslingen er forlenget til 5. februar. .

 2. VERDEN

  Frode Bergs advokat etter etterretningssiktelse mot russer i Norge: – Kan være dramatisk viktig

 3. VERDEN

  Ni av ti bryter til slutt sammen i fangenskap hos FSB. Mandag ble fengslingen av Frode Berg forlenget til 5. desember.

 4. VERDEN

  Frode Berg: Tror norske myndigheter har en løsning for å få ham hjem.

 5. VERDEN

  NRK: Russisk sikkerhetstjeneste er ferdig med etterforskningen av spionsiktede Frode Berg

 6. VERDEN

  Frode Berg fremstilles for forlenget fengsling