Socialdemokraterna kraftig tilbake, men Löfven blir sittende

STOCKHOLM (Aftenposten): Socialdemokraterna gjorde sitt dårligste valg siden 1911, men Stefan Löfven fortsetter som statsminister inntil videre.

Sverigedemokrater på valgvake jubler over rekordoppslutning på 17,8 prosent, men både Socialdemokraterna og Moderaterna er fortsatt større enn SD.

Med 99.80 prosent av stemmene talt opp er det så å si dødt løp mellom blokkene. Den rødgrønne blokken har 144 mandater, de borgerliga partiene 143, mens SD har 62.

De rødgrønne ser ut til å få 40,6 prosent av stemmene, de borgerlige ligger an til å få 40,3. Sverigedemokarterna får trolig en oppslutning på 17,6.

Alle de borgerlige partiene, og Sverigedemokraterna, hadde tidligere på valgkvelden bedt Stefan Löfven om å gå av.

Men da lederen i Socialdemokraterna entret partiets valgvake en halvtime over midnatt, gjorde han det klart at det ikke ville skje.

Her kan du følge opptellingen, i nominelle tall. Tallene er fra Aftonbladet:

Samtidig manet han til ydmykhet og sa at partiene nå bør samarbeide over blokkgrensene. Det siste var en klar invitasjon til Centerpartiet og Liberalerna om å bryte samarbeidet med Moderaterna og Kristdemokraterna og samarbeide med Socialdemokraterna.

– Ingenting blir avgjort i løpet av denne valgnatten. Det er en situasjon som alle anstendige partier bør ta innover seg med stor ydmykhet. Denne kvelden her bør bli blokkpolitikkens begravelse, sa han.

Löfven sa også at hvis de borgerlige partiene holder fast ved blokkpolitikken så er det naturlig at blokken med flest mandater danner regjering. Da han sa det hadde den rødgrønne blokken ett mandat mer enn de borgerlige.

– Sosialdemokratiet har våre største oppgaver foran oss, selv om vi har opplevd bedre resultater. Det er det ingen tvil om. Men velgerne har gjort oss til det største partiet, sa Löfven til enorm applaus.

– Men vi må også huske at resultatet fortsatt er uklart. Det mest ansvarsfulle nå er å la være å spekulere og ikke låse seg i posisjoner. Vi skal nå la det svenske demokratiet maskineriet jobbe videre, sa han.

– Det er nå tid for rolige forhandlinger, det fortjener det svenske folk. Demokratiet går sin gang og det svenske folket vil hele tiden ha en regjering. Nå setter vi Sveriges beste først, sa Löfven.

– Så klart er jeg skuffet over det faktum at et parti med nazistiske røtter kan gjøre det så bra i vår tid, sa Löfven.

Han sa at representanter for SD har ønsket «död åt journalister och meningsmotståndare och hyllat nazismen».

Sverige lå kl. 01.30 natt til mandag an til å få en oppslutning på 28,4 prosent. I 2014 fikk Socialdemokraterna 31 prosent av stemmene.

Åkesson: – Vi er valgets vinnere

– Jeg vet hvem som er valgets vinner. Det er Sverigedemokraterna, sa Jimmie Åkesson. Valgnatten inviterte han Moderaterna til samtaler.

Socialdemokraterna gikk altså betydelig tilbake, men ble største parti. Sverigedemokraterna gjorde et brakvalg med en oppslutning – klokken 01.30 natt til mandag – på 17,6 prosent (mot 12,9 prosent for fire år siden), men Moderaterna er fortsatt det nest største partiet i svensk politikk.

– Jeg hørte dem si at det er vanskelig å si hvem som er valgets vinnere. Jeg vet hvem som har vunnet valget, det er Sverigedemokraterna, sa SD-leder Jimmie Åkesson da han entret scenen under SDs valgvake i Stockholm kl. 22.55 lørdag kveld.

– Vi øker antall mandater i Riksdagen, vi kommer til å ha storinnflytelse over hva som vil skje i svensk politikk de neste ukene, månedene og årene. Det kan ingen ta fra oss, sa han til voldsom applaus og jubel fra sine egne.

Han sa at SD nå vil søke makt og innflytelse.

– Nå skal vi søke innflytelse på ordentlig, sa han og pekte på Moderaternas partileder Ulf Kristersson.

Åkesson: – Nå er det opp til Kristersson

– Nå er det opp til Kristersson og hvordan han vil danne regjering. Velger du Löfven eller velger du meg, spurte Åkesson ut i lokalet.

Hvis SD og de borgerlige partiene regnes sammen er det et betydelig ikke-sosialistisk flertall i Riksdagen.

Det betyr trolig at Löfven ikke vil få et flertall i statsministeravstemningen som skal holdes om ca. to uker. Dermed kan det bli Kristersson som utpekes av talsmannen i Riksdagen til å danne ny regjering.

Kristersson: – Første runde på vei mot ny regjering

Kristersson kommentere ikke Åkessons invitasjon til samtaler direkte da han ankom Moderaternas valgvake, men han ba Löfven ga av.

– Det svenske folket har valgt en ny riksdag. Alliansen er klart større enn regjeringen. Denne regjeringen har gjort sitt, den burde aldri ha tiltrådt til å begynne med, og nå skal den gå av, sier Kristersson.

– Nå ska statsminister Stefan Löfven gå av og slik at talsmannen kan starte sitt viktige arbeide. Slik fungerer den svenske parlamentarismen, sa Kristersson.

– Nå har vi gått første runde på veien mot en ny regjering. Men mye arbeid gjenstår, sa han.

– Nå har vi et bra valgresultatet og de rødgrønne finnes ikke lenger som en felles politisk kraft, sa han.

Stefan Löfven

Jonas Sjöstedt, leder i Vänsterpartiet, sa at Löfven kommer til å fortsette som statsminister.

– Vi har gjort et fantastisk valg. Vi er en av kveldens store vinnere, sa han da han entret partiets valgvake.

– Det är Vänsterpartiet som vokser på rødgrønn side og som sikrer at den rødgrønne blokken kan bli større enn den borgerlige. For oss betyr det at vi fortsatt skal ha en rødgrønn statsminister. Mitt budskap til Kristersson og Åkesson er: Dere vant ikke dette valget. Stefan Löfven skal fortsette som statsminister.

Her kan du se tallene i SVTs valgdagsmåling:

Mattias Karlsson i Sverigedemokraterna (t.v.) jubler over SVTs måling. Hvis den stemmer, har nesten en av fem svensker stemt på det innvandringskritiske partiet.

4000 personer er med i målingen. SVTs valgdagsmåling kommer kl. 20 og er basert på adskillig flere velgere, 13000 personer.

Beste valg for C på flere tiår

Centerpartiet gjorde sitt beste valg på flere tiår med en oppslutning på 8.6 prosent (klokken 01.30 natt til mandag).

Kristdemokraterna og partileder Ebba Busch gjorde en forrykende valgkamp, klatret over sperregrensen og fikk 6,4 prosent av stemmene (kl. 01.30 natt til mandag). I 2014 fikk KD 4,6 prosent av stemmene, men partiet har ligget på 2- og 3-tallet på meningsmålingene tidligere i år.

Liberalerna fikk 5,5 prosent av stemmene, mot 5,4 prosent for fire år siden,

Statsminister Stefan Löfven

Hva skjer nå?

I Sverige trenger ikke en regjering å ha flertall bak seg, men den kan ikke har flertall mot seg. De neste ukene skal nasjonalforsamlingen (Riksdagen) stemme over hvem som kan bli statsminister.

  • Les mer om alternativene her.

Moderaternas leder Ulf Kristersson har sagt at han ønsker å danne en såkalt Allians-regjering, det vil si med de borgerlige partiene Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna.

Ulf Kristersson ønsker å overta regjeringsmakten.

Löfven lever farlig

Statsminister Stefan Löfven styrer i dag regjeringen sammen med Miljöpartiet. Han har sagt at han er en garantist for å unngå at Sverigedemokraterna skal få makt.

Både den rødgrønne og den blå blokken har sagt at den ikke vil samarbeide med Sverigedemokraterna.