Verden

Opposisjonsleder vant omstridt presidentvalg på Maldivene

Opposisjonsleder Ibrahim Mohamed Solih vant søndag det omstridte presidentvalget på Maldivene med 58,3 prosent av stemmene.

Opposisjonskandidat Ibrahim Mohamed Solih avla sin stemme kort tid etter at valglokalene åpnet søndag. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB scanpix

 • NTB

Søndagens presidentvalg på Maldivene ble gjennomført til tross for kraftig internasjonal kritikk. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB scanpix

Store folkemengder samlet seg i nøye bevoktede valglokaler på Maldivene. Søndag startet et valg i øystaten som har høstet sterk kritikk fra valgobservatører. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB scanpix

Sittende president Abdulla Yameen var ventet å beholde makten etter presidentvalget, men endte med 95.526 stemmer, langt mindre enn Solihs 133.808.

Presidentvalget har høstet kraftig internasjonal kritikk, blant annet fordi opposisjonen og uavhengige medier har blitt ilagt restriksjoner. Yameen og Solih var dessuten de eneste kandidatene som stilte til valg, fordi de resterende utfordrerne enten er i fengsel eller lever i eksil.

Fredelig overgang

Allerede flere timer før de offisielle resultatene var klare, erklærte Solih seg selv som vinner av valget.

– Jeg oppfordrer Yameen til å respektere folkets vilje og til å bidra til en fredelig og sømløs overgang, sa Solih i sin tale kort tid etter at de foreløpige valgresultatene var klare.

Totalt stemte 88 prosent av de 262.000 stemmeberettigede ved søndagens valg.

Politiaksjon

Politiet gjennomførte lørdag en aksjon mot opposisjonens valgkampkontor. Årsaken til politiaksjonen er så langt ikke kjent.

President Yameen brukte sin første presidentperiode til å konsolidere makt og fengsle opposisjonsmedlemmer, inkludert sin egen halvbror, en tidligere president og to høyesterettsdommere. EU har uttalt at de ikke ville sende valgobservatører til Maldivene fordi øystaten ikke oppfylte grunnleggende krav til overvåking.

– Med tanke på hendelsene på Maldivene, er det lett å forstå hvorfor så mange er bekymret for hva som kan skje på valgdagen, tvitret øystatens britiske ambassadør James Dauris før valget.

Les mer om

 1. Maldivene

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Morales utpekt som vinner av valget i Bolivia

 2. VERDEN
  Publisert:

  Politisk krise på Sri Lanka: Én drept i skyting i hovedstaden

 3. VERDEN
  Publisert:

  Høy valgdeltagelse i Zimbabwe

 4. VERDEN
  Publisert:

  Fire drept i valguro i Kongo

 5. VERDEN
  Publisert:

  Politiet skyter mot demonstranter i Kongo

 6. VERDEN
  Publisert:

  Zimbabwes opposisjon lover å utfordre Mnangagwas seier