Verden

Trump innfører ny omfattende straffetoll, Kina varsler mottiltak

USAs president trapper opp handelskrigen med Kina. Snart vil halvparten av kinesisk eksport til USA være rammet av straffetoll. Nå varsler Kina mottiltak.

President Donald Trump varsler en ny toll på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
  • og NTB
  • Ingeborg Moe
    Journalist

– Kina har ikke noe annet valg enn å slå tilbake mot de nye amerikanske straffetollene og håper at USA vil endre sin fremferd, uttalte det kinesiske handelsdepartementet tirsdag morgen, ifølge Reuters.

Kineserne sier imidlertid ikke hvordan de vil slå tilbake. Men svaret kommer bare timer etter at USAs president Donald Trump varslet nye tollsatser på 10 prosent på import av kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar fra og med neste uke. Det tilsvarer rundt 1.600 milliarder norske kroner.

Tollsatsene starter på 10 prosent 24. september, før de vil øke til 25 prosent fra 1. januar, kunngjorde presidenten mandag kveld. Dette kommer på toppen av straffetollen som er lagt på handel verdt 50 milliarder dollar tidligere i år. Her er listen over produkter som vil bli rammet. Det handler om alt fra sykkelspeedometer, bildeler, tørketromler, bomull, mel og soyabønner.

Ifølge The New York Times betyr det at nær halvparten av alle import fra Kina bli underlagt straffetoll om kort tid.

En mann jobber på en bildelfabrikk i østre Kina. Kina er storeksportør av blant annet bildeler. Nå har president Donald Trump trappet opp tollen på eksport.

Eskaleringen av handelskrigen gjør at Kina nå vurderer å avlyse den planlagte USA-turen til en topptung handelsdelegasjon, melder South China Morning Post. En forutsetning for turen var at USA viste nok goodwill i kinesiske øyne. Men nå har altså Trump gjort det klart at nesten halvparten av all kinesisk eksport vil få økt toll.

  • Les Øystein K. Langbergs kommentar: Derfor rammes ikke Trump av handelskrigen

Truer med nye toller

Trump sier målet med straffetollen er å tvinge fram endringer i Kinas handelspolitikk som han hevder «utgjør en stor trussel for den amerikanske økonomiens langsiktige helse og framgang».

– Videre, om Kina kommer med gjengjeldelser mot våre bønder og andre industrier, vil vi øyeblikkelig gå til fase tre, som er ytterligere toller på rundt 267 milliarder dollar, advarer presidenten videre.

Tidligere mandag meldte kontoret til USAs handelsutsending Robert Lighthizer at listen over tollbelagte varer vil inneholde 6.000 kinesiskproduserte produkter.

Listen var også ventet å inneholde utvidelser av produkttyper som allerede er omfattet av toll, alt fra møbler, vesker og byggematerialer til støvsugere og sjømat.

Viktige unntak fra den nye tollen er smart-klokker og noen andre elektroniske produkter.

President Trump advarte Kina mot å komme med mottiltak på straffetollen han vil innføre. Men Kina sier at de ikke har noe valg.

Inviterte til samtaler

De to stormaktene har allerede innført 25 prosent toll på varer til en verdi av 50 milliarder dollar hver. Kina har tidligere offentliggjort en liste over hvordan de vil svare på denne nye tollen. De har varslet at de vil innføre ytterligere toll på amerikanske varer til en verdi av 60 milliarder dollar.

De kinesiske mottiltakene har særlig rammet amerikanske bønder, i et område av USA hvor mange stemte på Trump i 2016.

USA har i lengre tid varslet om denne omfattende tollen, men det kommer likevel noe overraskende etter at det forrige uke ble kjent at USA hadde invitert Kina til nye handelssamtaler.

Talsperson Gao Feng ved det kinesiske finansdepartementet sa torsdag at de hadde mottatt en invitasjon fra amerikanske myndigheter om å gjenoppta samtaler, og at de ønsket den velkommen.

– Den kinesiske siden mener at eskaleringen av handelskonflikten ikke er i partenes interesse, sa Feng.

Aggressiv handelspolitikk

USA importerer årlig varer til en verdi av 4.157 milliarder kroner fra Kina. Trump har ført en aggressiv handelspolitikk både mot Kina og andre land i et forsøk på å redusere USAs enorme handelsunderskudd. Men USAs handelspartnere har gjengjeldt tiltakene, noe som har rammet både amerikanske bønder, industri og forbrukere.

– I flere måneder har vi bedt Kina om å endre denne urettferdige praksisen og behandle amerikanske selskaper med rettferdighet. Men så langt har Kina vært uvillig til å gjøre dette, fortsatte presidenten mandag kveld.

USA anklager Kina for å stjele teknologi og mener at Kinas statlige planer for industriutvikling er i strid med de frihandelsløftene kinesiske myndigheter har gitt.

De kinesiske planene har skapt frykt i USA for at Kina vil overta amerikanernes posisjon som verdens ledende industriland.

Les mer om

  1. Handelskrig
  2. USA
  3. Kina