Verden

Børge Brendes twitterkonto hacket

Søndag formiddag klokken 10.47 norsk tid publiserte twitterkontoen til Børge Brende første melding på tyrkisk. Videre fulgte en rekke kryptiske meldinger.

Foto: Skjermdump/Twitter

 • Eirik Husøy
  Journalist
 • Olav Eggesvik
  Journalist

Søndag morgen fikk tidligere utenriksminister Børge Brendes 167.000 følgere på Twitter servert en rekke snodige Twitter-meldinger. Kontoen er tilsynelatende hacket og angriperne gir seg ut for å være tyrkere.

Mer enn 20 meldinger ble publisert på kort tid og i skrivende stund blir meldinger fortsatt publisert.

I en festet tweet heter det blant annet: «Du er hacket av den tyrkiske cyberhæren Ayyıldız Tim! Vi har din private meldingskorrespondanse! Vi skal vise deg makten til tyrkerne!»

Det er likevel fortsatt uvisst hvem som står bak hackingen. Brendes twitterkonto er i utgangspunktet verifisert med en blå hake etter skjermnavnet, men verifiseringen forsvinner automatisk når navnet endres slik det ble i dette tilfellet.

 • LES OGSÅ: Norsk kurder sendte ut NATO-meldingen som gjorde Erdogan rasende.

Også Syed Akbaruddin, en av Indias toppdiplomater i FN, fikk kontoen sin hacket av den samme gruppen tidligere i dag.

I går ble redaktør for den tyske avisen Der Spiegel, Klaus Brinkbäumer, hacket av den samme gruppen.

NATO-trøbbel i november

Under en NATO-øvelse på Jåttå i Stavanger i november ble både president Recep Tayyip Erdogan og Tyrkias landsfader Mustafa Kemal Atatürk fremstilt som fiender. Det førte til at Tyrkia umiddelbart trakk tilbake sine deltagere fra øvelsen og i etterkant førte det til diplomatisk brannslukking.

Både Norge og NATO har gjentatte ganger beklaget hendelsen overfor NATO-landet Tyrkia. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har forklart at det var en innleid sivilist som hadde skylden for tabben.

Børge Brende gikk av som utenriksminister i oktober og Ine Eriksen Søreide tok over. Brende er nå president i World Economic Forum.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Brende, foreløpig uten svar.

Les mer om

 1. Utenrikspolitikk
 2. Børge Brende
 3. Jåttå
 4. Recep Tayyip Erdogan
 5. Tyrkia
 6. Hacking